تاثیر رسانه های جدید و کنترل نشده بر بلوغ

تاثیر رسانه های جدید و کنترل نشده بر بلوغ

پست جديدتوسط pejuhesh234 » پنج شنبه جولاي 21, 2011 4:56 pm

بسم الله الرحمان الرحیم
pejuhesh234
 
پست ها : 6582
تاريخ عضويت: جمعه فبريه 11, 2011 1:09 pm

Re: تاثیر رسانه های جدید و کنترل نشده بر بلوغ

پست جديدتوسط pejuhesh234 » پنج شنبه جولاي 21, 2011 5:20 pm

بررسى تأثير تلويزيون بر كودكان - تلويزيون و تأثير منفى آن بر كودك و نوجوان:

1. تأثير فيلم هاى مربوط به بزرگ سالان بر كودكان
كودك در دنياى خاص خود زندگى مى كند و تا زمانى كه كودك است، بايد در اين فضا قرار داشته باشد. طبيعى است كه اگر فضاى بزرگسالان جايگزين دنياى كودك گردد، كودك را دچار تعارض درونى و «از خودبيگانگى» مى كند.
كودكان بيشتر زمان تماشاى تلويزيون خود را صرف مشاهده برنامه هاى بزرگسالان مى كنند.
برخى از روان شناسان و روانكاوان احساس مى كنند مواجهه دايمى با اين سرگرمى ها مى تواند به نحوى غيرطبيعى تأثير محيط زندگى بزرگسالان را بر كودك تسريع بخشد و او را به اجبار به نوعى بلوغ زودرس بكشاند; بلوغى كه ويژگى هاى آن سردرگمى، عدم اعتماد به بزرگسالان، رويكرد سطحى به مسائل بزرگسالان و حتى عدم تمايل به بزرگ شدن است.

2. اختلال بين فعاليت هاى كودكان
كودكانى كه مدت زمان زيادى را صرف تماشاى تلويزيون مى كنند، فرصت كمترى براى ديگر فعاليت هاى پرتحرّك و تعامل با همسالان دارند. به نظر مى رسد تماشاى تلويزيون جايگزين ديگر فعاليت هايى مى شود كه كودكان بايد به طور مستقيم با آنها درگير شوند; از قبيل رفتن به سينما، بازى كردن، مطالعه، گوش دادن به راديو، شركت در ورزش هاى سازمان يافته و ديگر فعاليت هاى غيرسازمانى.

ويليامز و هنرفورد (1986) در يك آزمايش طبيعى، فعاليت هاى روزانه بزرگسالان و كودكان را در سه شهر كانادا مورد مقايسه قرار دادند: يك شهر كه تلويزيون نداشت (نوتل)، يك شهر كه فقط يك شبكه تلويزيونى داشت (يونتيل) و يك شهر كه چهار شبكه داشت (مالتيتل).
پيش از ورود تلويزيون به «نوتل» و مجدداً چهار سال پس از آن داده هايى جمع آورى شد. پيش از ورود تلويزيون، كودكان و نوجوانان نوتل در مقايسه با نوجوانان دو شهر ديگر به طور معنادارى بيشتر به فعاليت هاى اجتماعى و ورزشى مى پرداختند; اما وقتى شهر نوتل داراى تلويزيون شد، شركت در اين فعاليت ها به طور چشمگيرى كاهش يافت.

تحقيقات درباره رشد شناختى نشان مى دهد كه تعامل اجتماعى محرّك مهمى در تكامل آن است. ذهن كودكان از طريق تعامل و ارتباط با ديگران، كه عقايد و نظرات متفاوتى با آنها ابراز مى كنند، رشد مى يابد.
تعاملات و مبادلات روزمرّه با بزرگ سالان و همسالان، كودكان را ترغيب مى كند تا ديدگاه خود را مورد آزمون قرار دهند; به عنوان يك فرد شايسته براى مسائل و مشكلات خود راه حلى پيدا كنند و به عنوان عضو يك گروه، طرح هايى ارائه دهند. به دليل آنكه تلويزيون تعامل اجتماعى را كاهش مى دهد، بنابراين، مى تواند بر رشدشناختى تأثير منفى داشته باشد.
وجود تلويزيون در يك جامعه مشاركت در فعاليت هاى جمعى را كاهش مى دهد، حتى درون يك خانواده، وقتى تلويزيون روشن است، صحبت ها و گفتوگوها كاهش مى يابند.
علاوه بر اين، كودك براى تمام فعاليت هاى خود، نياز به توانايى روحى و جسمى دارد كه خواب محور اين نيازمندى هاست، و اگر برنامه خواب كودكان درست تنظيم نشود فعاليت هاى كودكان مختل مى گردد و شكى نيست كه تلويزيون عامل مهم بى نظمى در ساعات خواب كودكان و نوجوانان است!

3. تأثير آگهى هاى تلويزيونى
يكى از جنبه هاى تماشاى تلويزيون كه زياد مورد توجه قرار گرفته، تأثير منفى آگهى هاى تبليغاتى تلويزيونى بر نگرش ها و علايق كودكان (از نظر مصرف خوراكى ها) است.
كودكان 3ـ4 ساله معمولا مى توانند تفاوت بين برنامه ها و تبليغات تجارى را تشخيص دهند. با اين حال، كودكان تا 8 سالگى از قصد تبليغات تجارى به وضوح آگاه نيستند. كودكان معمولا اطمينان دارند كه پيام هاى بازرگانى دقيق و درست است. آنها معمولا نمى توانند انگيزه شركت ها را از تبليغات به درستى درك كنند. از اين رو، تبليغاتى كه مخاطبان آن كودكان و نوجوانان هستند، دست كم دو پيام منفى دارند:
نخست آنكه كودكان ممكن است با والدينشان بر سر خريد محصولاتى كه تبليغات آن را در تلويزيون ديده اند دچار تعارض شوند. به دليل آنكه كودكان در مقايسه با بزرگ ترها آسان تر فريب مى خورند، پذيرش قضاوت والدين درباره ارزش واقعى يك كالاى تبليغ شده برايشان دشوار است.
دومين پيامد منفى اين گونه تبليغات تلويزيونى، مصرف زياد محصولات غذايى قندى مانند آب نبات و نوشيدنى هاى شيرين ميوه اى است. جالب تر اينكه تبليغ اين محصولات قريب 80 درصد تبليغات تلويزيونى مربوط به كودكان را تشكيل مى دهد.
مشاهده اين تبليغات بر باورهاى كودكان در خصوص تغذيه و نيز انتخاب آنها از مواد غذايى تأثير مى گذارد. كودكان نمى توانند درك كنند كه خوردن اين گونه مواد غذايى داراى قند زياد سبب افزايش وزن و پوسيدگى دندان هايشان مى شود. وقتى كودكان در معرض تبليغات مربوط به اين مواد خوراكى قرار گرفته و قدرت انتخاب داشته باشند به احتمال زياد آنها را انتخاب خواهند كرد، حتى اگر بدانند كه ميوه ها و سبزيجات خوراكى هاى سالم ترى هستند.

4.رواج خشونت
خشونت: ابراز آشكار قدرت فيزيكى (با سلاح يا بدون آن) عليه خود يا ديگرى، اقدام تحميلى عليه خواست طرف مقابل از ترس صدمه ديدن يا كشته شدن و در واقع، صدمه زدن و كشتن است.
بحث تلويزيون و خشونت در كودكان يكى از پر سر و صداترين موضوعات دنياى حاضر است، به گونه اى كه كمتر انديشمندى را مى توان يافت كه در اين موضوع داد سخن نداده باشد، بخصوص اگر انديشمندى اجتماعى باشد; ولى چون موضوع بحث حاضر بيان برخى از كاركردهاى تلويزيون است به بحث هاى تفصيلى و جزئيات اين معضل و مشكل اجتماعى وارد نمى شود، اما به اجمال، نظرى كوتاه به تأثير تلويزيون بر ميزان خشونت كودكان دارد:

تماشاي زياد تلويزيون باعث بلوغ زودرس نوجوانان مي‌شود:
محققان اعلام كردند كه تماشاي بيش از اندازه تلويزيون مي‌تواند باعث اختلال در تعادل هورموني در نوجوانان و در نتيجه بلوغ زودرس شود.
به گزارش سرويس بين‌الملل ايسنا، به نقل از شبكه‌ خبري بي‌.بي.‌سي، محققان ايتاليايي دريافته‌اند كه جلوگيري از دسترسي كودكان به تلويزيون تنها به مدت يك هفته باعث افزايش 30 درصد هورمون ملاتونين در آنها مي‌شود.
اين هورمون ظاهرا از بلوغ زودرس جلوگيري مي‌كند.
بسياري از محققان معتقدند كه قرار گرفتن در معرض صحنه‌هاي خشونت‌بار و جنسي تاثيرات رواني مخربي بر كودكان دارد.
محققان بيمارستان ماير در دانشگاه آمريكايي فلورانس اعلام كردند كه اين نتايج به لحاظ آماري حايز اهميت است. مطالعات نشان مي‌دهد كه تماشاي تلويزيون مي‌تواند باعث تغييرات هورموني ‌شود.
برخي حيوانات از ملاتونين براي تعيين زمان فعاليت‌هاي توليدمثلي خود و با تغيير آن براي هماهنگ شدن با محيط زيست خود استفاده مي‌كنند.
در انسان اين هورمون ساعت داخلي بدن را تنظيم مي‌كند. مقدار اين هورمون در ساعات روز در حداقل خود و در هنگام عصر حدود ساعت 8 بعدازظهر به حداكثر توليد خود در بدن مي‌رسد تا خود را براي خواب شبانه آماده كند.
ملاتونين همچنين به عنوان وسيله‌اي براي تنظيم الگوهاي خواب مسافراني كه در حين پرواز خسته مي‌شوند، بكار مي‌رود.
مطالعات انجام شده بر روي كودكان امروزي با كودكان 30 سال پيش نشان مي‌دهد كه با گذشت اين زمان پديده بلوغ همچنان در تمام دنياي غرب در حال افزايش است.
با وجودي كه در حدود 20 درصد از والدين ايتاليايي اظهار مي‌كنند كه از تماشاي تلويزيون از سوي كودكانشان بدون نظارت آنها جلوگيري مي‌كنند اما 14 درصد ديگر نيز بدون هيچ نظارتي در اين زمينه كودكان خود را آزاد مي‌گذارند.
pejuhesh234
 
پست ها : 6582
تاريخ عضويت: جمعه فبريه 11, 2011 1:09 pm

پست جديدتوسط pejuhesh234 » پنج شنبه جولاي 21, 2011 6:03 pm

تاثیر رسانه های جدید و کنترل نشده بر بلوغ:
فرهنگ جامعه ما بر پایه دین مبین اسلام بنا نهاده شده و الگوهاى تربیتى این جامعه نیز بر اساس آموزه‌هاى اسلامى شکل گرفته است و سعى همه ما بر این است که بتوانیم فرزندانى مطابق با این آموزه‌ها تربیت نماییم و باعث رشد و بالندگى آن‌ها شویم.
انسان بر اساس طبیعت ذاتى خویش احتیاج به برقرارى ارتباط دارد.
انسان‌ها از آغاز براى برقرارى ارتباط و رساندن پیام خود به دیگران، شیوه‌هاى گوناگون را به کار برده‌اند؛ از اشاره‌هاى رمزگونه اولیه گرفته، تا استفاده از پیشرفته‌ترین وسایل ارتباطى مدرن امروزى.
رسانه‌ها و وسایل ارتباط جمعى که در گذشته داراى رشدى کند و ناچیز بوده، در عصر حاضر با تحول چشم‌گیرى روبه‌رو شده‌اند؛ به گونه‌اى که عصر حاضر را “عصر اطلاعات و ارتباطات” مى‌خوانند؛ آن هم ارتباط جوامع انسانى؛ یعنى ارتباط بین کالا، سرمایه، فرهنگ و اعتقادات که به‌آسانى از مرزهاى جغرافیایى مى‌گذرند و وارد قلمرو دیگر جوامع مى‌شوند. هم‌چنین عصر حاضر را “عصر جریان‌هاى اجتماعى و تحول” نیز نامیده‌اند؛ تحول در عقاید، انگاره‌ها، پیام‌ها و ارزش‌ها.

در چنین برهه‌اى از زمان که فضاى مجازى جهان را به دهکده‌اى کوچک مبدل کرده و مردم جهان را از کوچک و بزرگ با فرهنگ و باورهاى متفاوت با یکدیگر مرتبط نموده، مباحث تربیتى فرزندان را با چالش روبه‌رو ساخته است.
در شرایطى که فرزندان با هدایت والدین باید الگویى مناسب براى خود برگزینند و مسیر زندگى خویش را انتخاب کنند، با ورود به این دهکده جهانى، به دنیایى بى‌انتها متصل شده و با آن خو مى‌گیرند و طبق راه ورسم آن رشد نموده و بلوغ جسمى و روحى پیدا مى‌کنند.
در چنین فضایى اگر فرزندان به ارتباطات انسانى و واقعى اطرافیان و مسایل اجتماعى پیرامون خویش کم‌توجه و در برخى از اوقات بى‌توجه شوند، هشدارى جدى براى خانواده‌ها محسوب مى‌شود که باید درصدد رفع این مشکل برآیند؛ زیرا ممکن است صدمات جبران‌ناپذیرى را سبب شده و دیگر توان کنترل فرزندان خود را از دست بدهند.
نسل کنونى در شرایطى قرار دارد که استفاده از رایانه و به‌خصوص اینترنت در زندگى‌شان اجتناب‌ناپذیر است.
در میان فناورى‌هاى نوین ارتباطى و اطلاعاتى که ساختار اطلاعاتى جوامع امروز را تغییر داده‌اند، اینترنت که فضاى مجازى را در زندگى واقعى انسان وارد کرده، از ویژگى‌هاى خاصى برخوردار است و تأثیرگذارى آن در بخش‌هاى مختلف زندگى انسان، روزبه‌روز در حال افزایش است.
شبکه اینترنت به نوعى توانسته همه رسانه‌هاى نوین را در خود جاى دهد. اینترنت به علت دارا بودن ویژگى‌هاى خاصى مانند دسترسى به فضاى مجازى سرگرمى و تفریحى، ظرفیت بالاى نگهدارى اطلاعات، قابلیت استفاده گسترده از بایگانى‌هاى عظیم و غنى رسانه‌هاى متنى، صوتى و تصویرى، تعامل دوسویه، تمرکززدایى، چندرسانه‌اى بودن، سرعت دسترسى به اطلاعات بدون کنترل، توجه فرزندان را بیشتر از رسانه‌هاى دیگر به خود جلب نموده است.

این ابزار به خودى خود مى‌تواند رقیبى براى والدین محسوب شده و فرزندان را از بسترهاى تربیتى والدین جدا سازد.
آنچه در این عصر براى والدین مهم است، آشنایى با مبانى تربیت اسلامى و توجه به چالش‌هاى تربیتى این ابزار مدرن است.
اگر قصد داشته باشیم که بر اساس موازین اسلام تربیتى صحیح و هدفمند را براى فرزندانمان در پیش بگیریم، نخست باید مانع دسترسى فرزندان به اطلاعات وآموزه‌هایى شویم که با روش‌ها و مفاهیم تربیتى اسلام مغایر و در تضاد است.
برخى از این اطلاعات، موجب خنثى‌شدن تلاش‌هاى تعلیم و تربیتى والدین شده، با اهداف گوناگون و بعضاً انحرافى روى اینترنت قرار مى‌گیرد.
در فضاى وب، فرزندان ما با مسایل جذابى روبه‌رو مى‌شوند که توجه آنان را به خود جلب مى‌کنند و همین جذابیت است که احتمال الگو قرار گرفتن آن‌ها از سوى فرزندان ما را افزایش مى‌دهد.

در این جا به بخش‌هایى از چالش‌هایى که اینترنت مى‌تواند در حوزه‌هاى تربیتى براى فرزندان ما ایجاد کند، اشاره مى‌کنیم:
1. چالش‌هاى دینى و مذهبى
فضاى مجازى، محلى است که همه افراد و گروه‌ها با گرایش‌هاى گوناگون و پیروان ادیان و مذاهب مختلف در آن حضور فعالى دارند و مطالب و عقاید خویش را در دسترس همگان مى‌گذارند و در این میان، فرزندان ما را که در سن الگو گزینى و تأثیرپذیرى هستند، به سوى خویش جلب نموده و عقاید و نظرات مغایر دین و مذهب را به آنان تحمیل مى‌کنند.
آنان در ذهن فرزندان شبهه‌هاى معرفتى ایجاد مى‌کنند و شخصیت‌ها و الگوهاى دینى را در اذهان آنان مورد نقد و تشکیک قرار مى‌دهند تا اعتماد نوجوانان ما را از آنان سلب کنند؛ به عنوان نمونه، طبق آمار منتشر شده در پایگاه تبیان، بیش از چهل هزار وب‌سایت وهابیت در حال تلاش براى رسیدن به اهداف خود مى‌باشند و شبانه‌روز مشغول به روز کردن وب‌سایت‌هاى خود هستند تا ذهن کاوشگر نوجوانان و جوانان ما را در مسیر امیال خود قرار دهند.
در این بین، مسیحیت، یهودیت و ادیان ساخته و پرداخته ذهن بشر نیز در حال تلاش هستند تا نسل امروز را تحت تأثیر افکار و اندیشه‌هاى خویش قرار دهند.
آنان با کلمات، واژه‌ها و جملات زیبا و جذاب در روح و فکر فرزندان نفوذ مى‌کنند و آنان را به سوى خود جلب مى‌کنند.
طى آمار منتشر شده از سوى شبکه العربیه، بیش از ده هزار پایگاه فعال و گسترده در سطح جهان بر ضد آموزه‌هاى قرآنى و اسلامى فعالیت دارند و در مقابل، تنها دویست پایگاه اینترنتى در فضاى مجازى وجود دارد که در جهت دفاع از آموزه‌هاى قرآنى و احکام اسلامى و پاسخ به شبهات دینى در تلاش هستند.
هم‌چنین شاهد هستیم که مسیحیت با تبلیغ و ترفندهاى متعدد در حال فراخواندن نوجوانان و جوانان ما به آموزه‌هاى خویش است و آمار موجود در این زمینه نیز نگران‌کننده است. ازاین‌رو، اگر تدبیرى مناسب از سوى مسئولان و به‌ویژه والدین اندیشیده نشود، ممکن است خسارت‌هاى معنوى و تربیتى وارده غیر قابل جبران باشد.
از سویى، در فضاى مجازى دیده شده است که قرآن مورد تحریف قرار گرفته و یا نیایش‌هاى مذهبى مانند نماز را دستخوش تغییرات قرار داده، آن‌ها را براى کودکان و نوجوانان در پایگاه‌‌هاى ویژه این سن عرضه مى‌کنند.

2. تأثیرپذیرى از فرهنگ صهیونیزم
‌در عصر حاضر، اینترنت از سوى صهیونیست‌ها به بسترى براى انتقال فرهنگ آنان تبدیل شده و براى تبلیغ اندیشه‌هاى صهیونیزم و مظلوم‌نمایى و برحق نشان دادن رژیم اشغالگر قدس به کار گرفته مى‌شود در این شبکه جهانى سعى مى‌شود مدافعان سرزمین فلسطین تروریست قلمداد شده و اشغالگران قربانى خوانده شوند.
آنان یهودیت را منادى اخلاق و فرهنگ مى‌خوانند و اعلام مى‌کنند که تأسیس دولت اسرائیل زمینه بازگشت به سرزمین آفتاب مقدس را که یهود صدها سال پیش از آن‌جا بیرون رانده شده، فراهم مى‌سازد. آنان چنین القا مى‌کنند که تأسیس دولت اسرائیل تکمیل پیشگویى‌هاى کتاب مقدس و جوهر تمام کارها است‌.
‌در شبکه اینترنت گذشته از پایگاه‌هایى که به طور مشخص دولت غاصب اسرائیل را برحق جلوه مى‌دهند و صهنیونیزم را مساوى یهودیت قرار مى‌دهند، پایگاه‌هاى بسیارى نیز وجود دارند که به صورت آشکار و پنهان فرهنگ نژادپرستانه صهیونیزم را تبلیغ کرده و با برعکس جلوه دادن حقایق و سرپوش گذاشتن روى جنایات رژیم اشغالگر اسرائیل، سعى در انحراف اذهان و وارونه کردن حقیقت دارند. آنان با سوء استفاده از هیجانات و انرژى جوانان دینى و غیرت ملى فرزندان ما سعى دارند بر احساسات این نسل تأثیر گذاشته و مسئله‌‌ فلسطین را یک موضوع عربى قلمداد کنند و اشغال سرزمین قدس را خواست مردم آن خطه القا کنند و مردم مظلوم فلسطین را منفور جلوه دهند.

3. جدایى از فرهنگ مهدویت و انتظار
دشمنان معنویت در فضاى سایبر تمام توان خویش را به کار بسته‌اند تا فرهنگ مهدویت و انتظار و اعتقاد به وجود منجى به‌‌ویژه حضرت مهدى عجل‌اللّه‌تعالى‌فرجه‌الشریف را کم‌رنگ ساخته و با طرح سؤالات و شبهاتى ساختگى بر ذهن فرزندان ما تأثیر منفى گذاشته و عقاید و نظرات منحرف خویش را به آنان عرضه کنند.
تلاش این اندیشه‌هاى باطل بر آن است که با انتشار مطالب و فیلم‌هاى تخیلى، نام حضرت مهدى عجل‌اللّه‌تعالى‌فرجه‌الشریف را با خشونت و خونریزى و ناامنى مأنوس سازند و بر طبق اصل شرطى‌سازى در روان‌شناسى، به فرزندان القا کنند که با شنیدن نام حضرت مهدى عجل‌اللّه‌تعالى‌فرجه‌الشریف یاد خشونت‌افتاده، همواره از این شخص در هراس باشند.
یکى از فعالیت‌هاى تبلیغاتى که درباره اعتقاد به ظهور منجى توسط دشمنان در این عصر انجام گرفته، تولید فیلم “نوسترا داموس” است که سه ماه متوالى در شبکه‌هاى تلویزیونى امریکا به نمایش گذاشته شد و از طریق شبکه اینترنت نیز در دسترس جهانیان قرار گرفت. در این فیلم منجى مذکور با لباس عربى نشان داده مى‌شود که هر کارى را با فشار یک کلید انجام مى‌دهد و در اثر اقدامات او خون‌هاى بسیارى ریخته شده و تعداد فراوانى یتیم و بى‌سرپرست بر جاى مى‌ماند.
کارشناسان مى‌گویند لابى صهیونیست و سازمان‌هاى جاسوسى و اطلاعاتى امریکا در ساختن این فیلم دست داشته‌اند و هدف آنان از تهیه چنین فیلمى بسیج نمودن ملت‌هاى امریکا و اروپا علیه مسلمانان به‌ویژه شیعیان است؛ زیرا آن را خطرى مى‌پندارند که غرب و تمدن آن را تهدید مى‌کند.

4. گرایش به پورنوگرافى و مسایل جنسى
سوق دادن فرزندان به سمت پدیده پورنوگرافى و مسایل جنسى، از دیگر ترفند‌هاى پایگاه‌هاى اینترنتى است که پدید آورنده مشکلات اخلاقى براى فرزندان ما مى‌باشد. از جمله این مشکلات مى‌توان به اختلال در خواب و بلوغ زودرس اشاره نمود.
هدف این پایگاه‌ها سست کردن بنیان خانواده‌ها و اشاعه فرهنگ فساد و فحشا در جامعه است؛ زیرا این رهیافتى است که براى برچیدن فرهنگ‌هاى اصیل دینى و اخلاقى و براندازى نظام‌هاى دینى هم‌چون کشور اسلامى، اندلس در گذشته تجربه شده است.
اینان با پخش تصاویر، فیلم‌ها، داستان‌ها و مطالب مستهجن، قصد دارند فرزندان ما را به فساد اخلاقى کشانده و آنان را به این پدیده معتاد سازند.
آمار نشان مى‌دهد که هر روز 266 صفحه جدید پورنو در اینترنت تأسیس مى‌شود.
تعدادى از پژوهشگران معتقدند که عادت بیمارگونه دیدن عکس یا فیلم‌هاى پورنو، بر رفتار جنسى افراد تأثیر منفى دارد.
برخى دیگر از پژوهشگران نیز مشاهده تصاویر پورنو را با مصرف مواد مخدر مقایسه مى‌کنند و ادعا مى‌کنند که دیدن صفحات پورنو در اینترنت، تفاوتى با استعمال مواد مخدر ندارد. اینان مى‌گویند یک بار دیدن پورنو، براى ابتلا به اعتیاد کافى است. فرزندان ما با مشاهده این‌گونه مطالب در صفحات وب، با بن‌بست روحى شدیدى مواجه گشته، به افسردگى دچار خواهند شد.

پورنوگرافی از بخش‏های بسیار رایج و پر جاذبه اینترنت برای نوجوانان و جوانان است. تعداد سایت‏های پورنوگرافی با عضویت رایگان، مشاهده و ایجاد ارتباط کامپیوتری در هر زمان و مکان، این موقعیت را به وجود آورده تا نوجوانان بتوانند به مسائلی دسترسی داشته باشند، که در محیط خانوادگی و اجتماع تقریباً امری غیرممکن و ناپسند شمرده می‏شود.
این موضوع بر خلاف ظاهر آن که تصّور می‏شود تنها یک کنجکاوی مطلق است و در هر زمان که نوجوان بخواهد می‏تواند از آن دست بکشد، متأسفانه با واقعیتِ بیرونی مطابقت ندارد و مشاهده فیلم، عکس و یا مجّلات پورنوگرافی و تداوم آن عامل بروز گونه ای از عادت و سبب تخریب و صدمه ذهنی است و نوجوانان را تشویق خواهد کرد تا از نظر رفتاری حالت سلطه جو و پرخاشگر داشته باشند.
فروش نوارهای ویدئویی و آلات و لوازم جنسی از طریق اینترنت، هشت درصد از فعالیت‏های تجاری امریکا را که افزون بر 18 میلیارد دلار است در بر می‏گیرد.
قشر جوان به خصوص نوجوانان در گروه سنی 12 تا 17 سال قربانیانِ عمده عاملان و دست اندرکاران چنین تجارت هنگفتی هستند. این گروهِ سنّی عامل اصلی ثبات حرفه پورنوگرافی‏است
بر اساس اعلام "NCH " و تسکو تله کام "Tesco Telecoms " در سال 2006 میلادی، دو سوم از والدین، ناتوان از آگاهی از نحوه استفاده فرزندانشان از اینترنت هستند. در حقیقت، آنها به هیچ وجه نمی‏توانند ارتباطات اینترنتی‏فرزندانشان را کنترل کنند،که این مسئله به نگرانی حاد در میان والدین تبدیل شده است.
از سوی دیگر، از هر صد پدر و مادر، یک نفر از نحوه استفاده فرزندش از اینترنت نگران بوده و این نگرانی را به شکل‏های مختلف، اعم از منع استفاده از اینترنت ، تنبیه بدنی یا لفظی بروز می‏دهند.
آمار تسکوتله کام نشان می‏دهد که بسیاری از سایت‏های اینترنتی به کاربران اجازه می‏دهند تا هر گونه پیغام یا تصویر، حتّی تصاویر و پیغام‏های غیر اخلاقی را به دیگران ارسال کنند، که بر همین اساس، شاخص ترین رده سنی که نامناسب ترین تصاویر و پیغام‏ها را ارسال می‏کنند، رده سنی 15 تا 25 سال هستند.
از طرفی، یک سوم از کودکان زیر یازده سال (عمدتاً پسر ) به دلیل کنجکاوی بیش از حد، حدّاقل دو تا سه بار در هفته از سایت‏های غیر اخلاقی دیدن کرده و تصاویر و پیغام‏های نامناسب و غیراخلاقی را دریافت و یا ارسال می‏کنند. این در حالی است که اغلبِ والدینِ این کودکان از موضوع بی اطلاع بوده و گمان می‏کنند فرزندشان برای اطلاع از جدیدترین بازی‏های کامپیوتری، کارتون و یا کتاب به اینترنت مراجعه می‏کنند!
نتایج پژوهش‏های روانشناسان " مرکز مطالعات دانشگاه آکسفورد " نیز نشان می‏دهد، که 10درصد از جوانان ، حدّاقل برای یکبار در روز به سایت‏های غیر اخلاقی مراجعه می‏کنند، اما هیچ گونه پیغام یا تصویر نامناسبی را ارسال نمی‏کنند و تنها به دیدن تصاویر و یا خواندن پیغام‏ها بسنده می‏کنند.
با نگاهی به آمارها می‏توان دریافت که گرایش جوانان، نوجوانان و حتّی کودکان به بازدید از سایت‏های غیر اخلاقی بیش از استفاده صحیح آن‏ها از اینترنت است، اما تنها تفاوت، تفاوت در نحوه استفاده، زمان استفاده و شیوه‏های ارسال یا دریافت پیغام‏هاو تصاویر است.
بررسی نتایج پژوهش‏های روانشناسان دانشگاه تورنتو نشان می‏دهد که کودکان بیشتر بعداز ظهرها و نوجوانان و جوانان ساعت‏های پایانی شب را برای مراجعه به اینترنت انتخاب می‏کنند، که هر چه اشتیاق به بازدید از سایت‏های غیراخلاقی بیشتر باشد، زمان استفاده از اینترنت به سمت ساعت‏های پس از نیمه شب گرایش می‏یابد.

5. اثرات روانی حضور نوجوانان و جوانان در اینترنت و تأثیر آن بر رفتار این گروه سنی
گرچه به لحاظ روحی نیز، گشت و گذار در دنیای اینترنت می‏تواند بی تأثیر نباشد، اما زیادی آمار خشونت‏ها و جرم و جنایت نمی‏تواند بی ربط با آن باشد.
در یک آمار جهانی که به تازگی منتشر شده است، گفته شده که افزایش 30 درصدی جرم و جنایت، تجاوز و خشونت، در نتیجه مراجعه افراد به سایت‏های ضداخلاقی است.
از سوی دیگر، حضور در سایت‏های هرزه نگاری منجر به رفتارهای عملی از سوی نوجوانان و جوانان می‏گردد. تعداد قربانیان اینترنت در میان جوانان تعجب آور و غیر قابل قبول است.
نتایج تحقیق و مطالعه دیوید فینکلور، کیمبرلی جی میشل و جانیس واکر از مرکز ملّی مطالعات قربانیان نوجوان الکساندریا در سایت /www.netsmartz.org//:http از 1051 نوجوان 10 تا 17 ساله آمریکایی که از اینترنت استفاده می‏کنند نشان می‏دهد:
از یک نفر از هر 5 نفر در سال گذشته، حداقل یک بار تقاضای سکس شده است.
از یک نفر از هر 33 نفر، تقاضای ملاقات حضوری و یا درخواست مکالمه تلفنی شده است.
به یک نفر از 4 نفر عکس‏های عریان نشان داده شده است.
یک نفر از 17 نفر مورد تهدید و یا ارعاب واقع شده است.
از 10 درصدِ کسانی که تقاضای سکس شده است، تنها 3 درصد به مسئولان گزارش شده است.
14 درصد پسران و 16 درصد دختران حدّاقل یک دوست صمیمی و یا یک رابطه عاشقانه آنلاین داشته‏اند

نتایج حاصله از این پژوهش نشان می‏دهد که حضور بدون نظارت والدین در اینترنت می‏تواند زمینه ساز گسترش ارتکاب رفتارهای جنسی در محدوده سنّی که از لحاظ قانونی و عرفی پذیرفته شده نیست گردد.

6. استفاده از اینترنت، افسردگی و انزوای اجتماعی نوجوانان
استفاده از اینترنت حتی می‏تواند آثار و پیامدهای منفی ای بر رفتارهای جوانان و نوجوانان داشته باشد، اما این تاثیرها نیز به درستی و با روش‏های علمی در ایران مورد بررسی قرار نگرفته است. به عنوان مثال، بر اساس یک پژوهش با عنوان "نقش استفاده از اینترنت در افسردگی و انزوای اجتماعی نوجوانان "که توسط کریستوفر ساندرز انجام شده و نتایج آن در مجله Adolesence منتشر شده، پرسشنامه‏ای در اختیار 89 دانش‏آموز سال آخر دبیرستان قرار گرفته و درباره موارد زیر تحقیق شده است :
1- میزان استفاده از اینترنت: کم (کمتر از یک ساعت در روز)، متوسط (بین یک تا دو ساعت در روز)، زیاد (بیش از دو ساعت در روز).
2- ارتباط با مادر، پدر و همسالان.
3- افسردگی.
با توجه به نتایج به دست آمده، کسانی که نسبت به دیگران کمتر از اینترنت استفاده می‏کردند، ارتباط بیشتری با مادر و دوستان خود داشتند.
در این تحقیق، تنها گروه‏های کاربران زیاد و کم اینترنت مورد مقایسه قرار گرفتند. تحلیل نشان می‏دهد که این گروه از نظر برخی عوامل دموگرافیک، مانند جنس، نژاد و جایگاه اقتصادی - اجتماعی با یکدیگر تفاوتی ندارند.
هر یک از دو گروه کاربران زیاد و کمِ اینترنت با استفاده از آزمون‏های مستقل t از نظر درجات ارتباط و افسردگی مقایسه شدند. کاربران کم‏مصرف اینترنت در مقایسه با کاربران زیاد آن به طور چشم گیری رابطه بهتری با مادران و دوستانشان داشتند، اما هیچ تفاوت قابل ملاحظه‏ای بین کاربران کم و کاربران زیاد اینترنت از نظر ارتباط با پدر و میزان افسردگی وجود نداشت.
نتایج نشان می‏دهد، که استفاده زیاد از اینترنت با پیوند ضعیف اجتماعی مرتبط است. بر عکس، کاربرانی که از اینترنت کمتر استفاده می‏کنند، به طور قابل ملاحظه‏ای با مادر و دوستانشان ارتباط بیشتری دارند. البته این نتایج جهت‏گیری خاصی را نشان نمی‏دهند؛ مثلاً نمی‏توان گفت، که آیا نوجوانانِ دارای ارتباطات ضعیف اجتماعی با گرایش به طرف فعالیت اینترنتی، ارتباطات اجتماعی خود کاهش می‏دهند.


5. کاهش تأثیرپذیرى اطفال از والدین
برخى پایگاه‌ها در اینترنت به فرزندان یاد مى‌دهند که به نصایح و صحبت‌هاى والدین خویش اهمیت نداده و به بهانه‌هاى مختلف از جمله قدیمى بودن این سخنان و حضور در عصر فضاى مجازى و دیجیتال در مقابل آنان بایستند.
هم‌چنین به نوجوانان آموزش مى‌دهند که چگونه به اهداف خود دست یابند و به چیزى که مى‌خواهند، خارج از قواعد خانواده، برسند.
اینترنت به آنان تعلیم مى‌دهد که چطور مطالبات خود را از پدر و مادر درخواست نمایند و از چه طریقى شانه از زیر بار خواسته‌هاى والدین خویش خالى کنند.
فضاى مجازى به آنان یاد مى‌دهد که فقط به حرف‌هاى به اصطلاح امروزى گوش دهند و بر هدفى که مقصودشان است، اصرار ورزند.
برخى صفحات وب در اینترنت راهکارهاى مخالفت با والدین و فرهنگ فرزندسالارى را به آنان تعلیم داده، در پاره‌اى اوقات به طور غیرمستقیم خشونت علیه والدین را نیز توصیه مى‌کنند.

6. ترویج فرهنگ غربى و ایجاد بحران هویت
روش دیرینه غرب در انتقال فرهنگ خود به سایر ملل این گونه است که محصولات فکرى خود را به صورت فرضیه‌ها و اندیشه‌ها و ایده‌هاى علمى و تمدنى جدید به شکلى ارائه مى‌دهد که در محافل علمى و آموزشى، رفتارها و هنجارهاى غربى به صورت ناخودآگاه از سوى دانش‌آموزان و دانشجویان پذیرفته و نشر داده مى‌شوند؛ در حالى که علم و ارزش‌هاى حاکم بر غرب دو روى یک سکه‌اند و با هم تعامل داشته، لازم و ملزوم یکدیگرند.
روح آموزش‌هاى غربى بر اومانیسم (انسان‌گرایى) مبتنى است و حال آن‌که این تفکر با اندیشه اسلامى که مبتنى بر الوهیت و دین‌سالارى است، تفاوت دارد.
در این میان، مهم است که والدین فرزندان خود را هوشیار سازند تا در بهره‌گیرى از مطالب و مفاهیم علمى از شبکه جهانى اینترنت، مراقب تأثیرگذارى فرهنگى دیگران نیز باشند و پیوسته پیشینه درخشان علمى و ملى و مذهبى خود را براى آنان گوشزد کنند.
یکى دیگر از فرهنگ‌هاى ترویجى غرب که بر تربیت نسل امروز تأثیرگذار است، مدگرایى غربى مى‌باشد که طریقه پوشیدن لباس، آرایش مو و به طور کلى آرایش ظاهر را به اشکال متنوع به ظهور رسانده است.
سرمایه‌داران و سودجویانى که بسیارى از صفحات وب را در دستان خود گرفته‌اند، سعى دارند فرهنگ مدگرایى خویش را به فرزندان ما تحمیل نمایند و آنان را به سمت فرهنگ پوششى خود بکشانند. آنان با انتشار تصاویر و فیلم‌هاى گوناگون فرزندان را به سمت مدهایى چون سبک شیطان‌پرستان و هم‌جنس‌گرایان سوق مى‌دهند و با ترویج فرهنگ برهنگى و نیمه‌برهنگى بر جذابیت‌هاى جنسى کار خویش مى‌افزایند.
آنان با تغییراتى در غالب فرهنگ عمومى جامعه، فرهنگ‌هاى عرف جامعه را به سوى اهداف خویش هدایت مى‌کنند.
کشور‌هاى غربى با تغییر رویکرد نسبت به پدیده حجاب سعى دارند تا آن را تا حد یک امر زیباشناختى تنزل دهند و حجاب را از فلسفه اصلى خود که پوشیدگى است، جدا کنند. بى‌شک، رویکرد مُدمحور به حجاب با آموزه‌هاى اجتماعى اسلام تناقض دارد.
این رویکرد متضمن پاسخ به تنوع‌طلبى بصرى است و حال آن‌که آموزه‌هاى اسلام درباره حجاب اساساً به از بین بردن زمینه‌هاى بصرى گناه از سطح جامعه توجه دارد.
استکبار جهانى که نتوانست اعتقادات مردم مسلمان را از آن‌ها بگیرد، اکنون مى‌کوشد با خارج کردن اعتقادات از مسیر اصلى خود و تبدیل آن‌ها به امورى بى‌اثر و بى‌خطر، حتى از آن‌ها براى مقاصد خود بهره‌بردارى کند تا دیگر حجاب و پوشش اسلامى سلاحى در برابر تنوع‌طلبى و مُدگرایى غربى نباشد، بلکه خود همراه و مکمل آن باشد.
در داخل کشور نیز چند سالى است که براى ساماندهى وضع پوشش، اقدام به برگزارى نمایشگاه‌هاى زنده لباس مى‌شود. به نظر مى‌رسد باید در اصل برگزارى این نوع نمایشگاه‌ها که اساساً براى پاسخ گفتن به تنوع‌طلبى در عرصه عمومى جامعه است، تجدید نظر صورت گیرد.

7. تشویق به هنجارشکنى اجتماعى
از دیگر آموزه‌هاى برخى از پایگاه‌ها در اینترنت، تشویق نوجوانان و جوانان به اعمالى بر خلاف هنجارهاى جامعه است. این مطالب فرزندان را به اعمال ضد هنجارى از جمله: دزدى، آدم‌ربایى، قتل، آشوب‌گرى، نشر اکاذیب و یا مهمانى‌هاى شبانه تحریک مى‌کند.
پایگاه‌‌هاى مذکور حتى به آموزش خودکشى مبادرت ورزیده و راه‌هاى مختلف آن را تعلیم مى‌دهند.

8. اعتیاد به اینترنت و بازماندن از رشد علمى و جسمى
فضاى اینترنت به لحاظ جذابیت‌هاى آن، ساعت‌ها فرزندان را به خود مشغول مى‌سازد موجبات سرگرمى آنان را فراهم مى‌کند. به این ترتیب، کودکان و نوجوانان بسیار به چنین محیطى علاقه‌مند مى‌شوند و سعى مى‌کنند بیشتر وقت خویش را در مقابل رایانه و درون فضاى سایبر بگذرانند که به‌تدریج به آن اعتیاد پیدا مى‌کنند.
بر اساس گزارش خبرگزارى ایسنا، پروفسور دایان ویلند که درباره اعتیاد رایانه‌اى تحقیقات مى‌کند، معتقد است: بسیارى از کاربران اینترنت عادت دارند که هر روز ساعات بسیارى آنلاین باشند؛‌حتى اگر هدف خاصى را در دنیاى مجازى دنبال نکنند.
5 تا 10 درصد کاربرانى که در حال حاضر به اینترنت اعتیاد ندارند، در گذشته این تجربه را داشته‌اند.
عده‌اى از کاربران تنها براى ایجاد ارتباط با دیگران وارد محیط شبکه مى‌شوند و حتى اگر یک روز این کار را انجام ندهند، احساس مى‌کنند که چیزى از زندگى آن‌ها گم یا کم شده است.
اعتیاد آنلاین علاوه بر این‌که مضررات اجتماعى در پى دارد، مى‌تواند براى سلامت کاربر نیز خطرناک باشد. بسیارى از معتادان به اینترنت، در دوره‌هایى از زندگى خود دچار افسردگى و آشفتگى‌هاى روانى بوده‌اند.
معتادان به اینترنت هم‌چنین نسبت به تحصیل علم بى‌میل مى‌شوند و همین امر موجبات دلسردى آنان از ادامه تحصیل گردیده، در نهایت، ترک تحصیل مى‌کنند. از دیگر مضرات، عدم رشد روحیه اجتماعى، ناتوانى در تعامل با دیگران و جامعه و نیز عدم رشد جسمى در کودکان و نوجوانان است که صدمات جبران‌ناپذیرى را به همراه خواهد داشت.

9. دوست‌یابى‌‌هاى خطرناک اینترنتى
در اینترنت پایگاه‌‌هاى مختلف دوست‌یابى‌ به چشم مى‌خورد که فرزندان ما بدون این‌که آگاهى داشته باشند، جذب آنان شده و با افرادى که مشخص نیست چه کسى هستند، از کجا هستند، خانواده آن‌ها کیست، داراى چه عقاید و فرهنگى هستند و چند سال سن دارند؟ دوست مى‌شوند و ممکن است تحت تأثیر قرار گرفته و به راه‌هاى انحرافى کشیده شوند.
این دوستى‌هاى مجازى مشکلات فراوانى را براى خانواده‌ها به وجود آورده است. دوست‌یابى‌ اینترنتى، فرهنگ دوست‌یابى‌ بدون هویت و منطق را رواج مى‌دهد و زمینه روابط نامشروع و خارج از ضوابط و عرف را فراهم مى‌سازد؛ بدون آن‌که والدین از این شرایط آگاهى داشته باشند.
وظیفه والدین و مسئولان:
در برابر این تهدیدها، والدین مى‌توانند با نقش نظارتى خود مانع بسیارى از انحرافات شده و با انجام تمهیداتى مناسب، محیطى امن را در اینترنت براى فرزند خویش ایجاد نمایند.
این موضوع باید پذیرفته شود که در این عصر، اتصال به اینترنت امرى اجتناب‌ناپذیر است. پس والدین باید با مدیریت خویش بر کار فرزندان خود در دهکده اطلاعات نظارت کنند. مدیریت و نظارت والدین بر شبکه اینترنت راه‌هاى متعددى اعم از حضورى، فنى و تخصصى، تربیتى و ارشادى دارد که مى‌توانند از متخصصان امر، مشاوره‌هاى لازم را دریافت کنند.
اما نقش مسئولان، بسیار حیاتى است. مسئولان ابتدا باید با اجراى طرح فیلترینگ قدرتمند جلوى استفاده از پایگاه‌‌هاى خلاف اخلاق و عرف را بگیرند. دوم این‌که باید با تأسیس پایگاه‌هاى مختلف و جذاب و مناسب سنین مختلف و ارائه مطالب مفید و نیز اعلام هشدارهاى جدى در مورد سوء استفاده‌هاى اینترنتى، به معرفى فرهنگ ناب اسلام و تشیع و بیان افتخارات ملى و مذهبى پرداخته، محیط را براى رشد فکرى، علمى و جسمى فرزندان میهن اسلامى‌مان فراهم سازند.
لازم است از دوران مدرسه، فرهنگ استفاده از امکانات نوپدید را آموزش داده و کتب درسى با عنوان فناورى اطلاعات در مدارس تدوین و تدریس شود و در آن‌جا به فرصت‌ها و تهدید‌هاى این دانش جدید پرداخته گردد و فرزندان را با مزایا و آسیب‌هاى آن آشنا نمایند.
pejuhesh234
 
پست ها : 6582
تاريخ عضويت: جمعه فبريه 11, 2011 1:09 pm


بازگشت به نیازهای آموزشی

چه کسي حاضر است ؟

کاربران حاضر در اين انجمن: ClaudeBot و 2 مهمان


Aelaa.Net