مسائل اجتماعی مربوط به عمارت

مديران انجمن: pejuhesh251, pejuhesh251, pejuhesh251

مسائل اجتماعی مربوط به عمارت

پستتوسط pejuhesh232 » سه شنبه اکتبر 18, 2022 4:50 pm

بسم الله الرحمان الرحیم
pejuhesh232
 
پست ها : 8630
تاريخ عضويت: سه شنبه دسامبر 07, 2010 11:22 pm

«کار کودکان در داش‌های خشت پزی افغانستان»

پستتوسط pejuhesh232 » سه شنبه اکتبر 18, 2022 5:11 pm

«کار کودکان در داش‌های خشت پزی افغانستان»



سازمان بین المللی کار که کار کودکان در داش های خشت پزی را بررسی کرده است، می گوید از مجموع کارگران این داش های خشت پزی نیمی از آنها را کودکان تشکیل می دهند. این کودکان کمتر از 14 سال سن دارند.

هروی برجر، نماینده سازمان بین المللی کار روز سه شنبه، 18 دلو 1390/ 7 فبروری 2012، در یک کنفرانس خبری در کابل گفت: «ما باید از بدترین اشکال کار کودکان جلوگیری کنیم تا چنین کارها توسط کودکان متوقف شوند».

Image

براساس این بررسی، 56 درصد خشت مال ها در داش های خشت پزی کابل و ننگرهار، کودکان هستند که از این میان 58 درصد آنها پسران و 42 درصد شان را دختران تشکیل می دهند.

بررسی نشان می دهد که اکثر کودکان کارگر بین 7 تا 8 سال سن دارند و تنها 15 درصد این کودکان به مکتب می روند. سازمان بین المللی کار گفته است که اکثر کارگران در داش های خشت پزی را پسران و مردان تشکیل می دهند و دختران تا زمانی که به سن بلوغ نرسیده اند در این داش ها کار می کنند.

کار برای ادای قرض

براساس اظهارات مسوولان سازمان بین المللی کار، کارخانه های تولید خشت به صورت کامل از کارگرانی استفاده می کنند که قبلاً برای خانواده آنها قرضه داده اند. خانواده هایی که از این کارخانه ها قرضه گرفته اند، در دام این قرضه ها گیر می مانند.

در بررسی این سازمان آمده است که اکثر خانواده هایی که در این کارخانه ها کار می کنند برای نیازمندی های اولیه زندگی، عروسی، فاتحه گیری و مصارف خانواده از این کارخانه ها قرضه می گیرند اما به دلیل گرفتن قرضه های پیهم، در دام این قرضه ها گیر می مانند.

مسوولان سازمان بین المللی کار می گویند خانواده هایی که برای مخارج زمستان از این کارخانه ها پول می گیرند، باید تمام زمستان را کار کنند تا این قرض را ادا کنند.

در نتیجه این بررسی تشخیص شده است که کارگران به شمول بزرگ سالان و کودکان 70 ساعت در یک هفته در شرایط بد، کار می کنند و اوسط مزد روزانه برای بزرگسالان از 297 تا 407 افغانی و برای کودکان 179 تا 278 افغانی می باشد.

سازمان بین المللی کار همچنین هشدار داده است که به دلیل کاهش کمک های بین المللی رکود سکتور ساختمانی در افغانستان قابل مشاهده است که این مساله سبب مسدود شدن کارخانه های خشت پزی خواهد شد. این سازمان گفته است بیکار شدن کارگران این کارخانه ها، وضعیت زندگی را برای آنها دشوارتر خواهد کرد.

پیشتر بنیاد «فریدریش ایبرت» آلمان با تهیه گزارشی از وضعیت کودکان کارگر در داش های خشت پزی در رابطه به وضعیت دشوار زندگی این کودکان گفته بود که کار کودکان در این داش ها برای دولت افغانستان و نهادهای مدافع حقوق کودکان «شرم آور» است.
pejuhesh232
 
پست ها : 8630
تاريخ عضويت: سه شنبه دسامبر 07, 2010 11:22 pm

«بردگان قرن ۲۱» در کوره‌های خشت‌پزی کابل

پستتوسط pejuhesh232 » سه شنبه اکتبر 18, 2022 5:31 pm

«بردگان قرن ۲۱» در کوره‌های خشت‌پزی کابل

كودكانى كه بخاطر اينكه پدرشان از مالك خشت بزي وام گرفته بوده و بعد فوت كرده الان فرزندان كودك يتيمش بايد كار كنند تا قرض بدر متوفا را تاديه كنند

دل آغا همه روزه پیش از طلوع تا بعد از غروب آفتاب در کوره خشت‌پزی در حومه شهر کابل کار شاقه می‌کند، اما با آنهم همه روزه بیشتر در قرض غرق می‌شود. او می‌داند که هرگز از زیر بار قرض صاحب کارخانه خلاصی نمی‌یابد.

دل آغا زمانی که نیاز عاجل خانوادگی داشت چند هزار دالر از صاحب کارخانه قرض گرفته بود و حالا می‌داند که این قرضداری به فرزندان‌اش به میراث می‌ماند.

او یکی از صدها فردی است که کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان از آن‌‌ها با عنوان «بردگان قرن ۲۱» یاد می‌کند. آن‌‌ها به عنوان کارگران قراردادی رنج و مشقت کوره‌های خشت‌پزی‌ای را می‌کشند که سالانه میلیون‌ها دالر برای صاحبان خود درآمد دارند. کمک قانونی برای آن‌ها فراهم نیست و یک مقام افغان می‌گوید حکومت ترس دارد راجع به آن زبان باز کند.

Image

رفیع الله بیدار، سخنگوی کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان گفت که خانواده‌های مثل فامیل دل آغا از حقوق شان به تعلیم و تربیه، خدمات صحی و شرایط مناسب کاری محروم اند. او می‌گوید: «همه آن‌‌هایی که در کوره‌های خشت‌پزی کار می‌کنند، بردگان قرن ۲۱ هستند. آن‌ها مانند زندانی اند. این وضعیت وحشتناک نقض کامل حقوق بشری آن‌هاست.»

در ۱۵ سال گذشته حکومت افغانستان دریافت کننده میلیاردها دالر کمک از امریکا و دیگر کشورهای جهان بوده است تا با شورشیان مبارزه کرده و کشور را بعد از چند دهه جنگ بازسازی کند. رهبران این کشور اوایل این ماه در بروکسل وعده ۱۵ میلیارد دالر دیگر تا سال ۲۰۲۰ را به دست آوردند.

حکومت افغانستان از پیدا کردن کار برای مردمی مانند دل آغا عاجز به نظر می‌رسد. دل آغا ۲۳ ساله مجبور است که همه مشقت‌ها را به خاطر ادا کردن قرضداری ‌و تامین هزینه زندگی زن و سه فرزندش تحمل کند.

افغانستان یکی از فقیرترین کشورهای جهان است که فاصله میان اقلیت ثروتمند و اکثریت فقرای آن خیلی زیاد است؛ تعدادی میلیاردر اند و بسیاری دیگر مجبورند مانند دل آغا در کوره‌های خشت‌پزی ولسوالی ده سبز کابل کار کنند.

در این کوره خشت‌پزی اکثر کارمندان از قریه‌های فقیر ولایت شرقی ننگرهار اند. صاحب کوره خشت‌پزی که او نیز از ننگرهار است، به قریه‌ها رفته و به این مردم پول قرض می‌دهد و به هر کسی که نیاز داشته باشد وعده کمک پولی می‌دهد. صاحب کارخانه به آن‌ها گفته است که برای بازپرداخت قرضداری شان در ماه‌های گرم سال، میان اپریل تا اکتوبر، در کوره‌های خشت پزی او کار کنند. مزد آن‌ها نظر به قدرت تولیدی شان فرق می‌کند و از ۱۰۰ تا ۱۵۰۰ افغانی در روز است.

پیش از این که آن‌ها برای زمستان به خانه‌‌های خود برگردند، مدیر کوره خشت پزی پول بیشتر به آن‌ها می‌دهد تا خرج زمستان را پوره کنند. وقتی که آن‌ها در بهار به کار برمی‌گردند، از حشمت علی، مدیر کوره خشت‌پزی نسبت به سال گذشته بیشتر قرضدار اند. این دایره به همین شکل ادامه می‌یابد.

برای حشمت علی اصلاَ مهم نیست که این خانواده‌ها نسل اندر نسل قرضدار می‌مانند. او می‌گوید: «همین گونه است دیگه. اگر برای یک فامیل اتفاقی بیفتد یا پدر خانواده بمیرد، بچه‌هایش باید کار کنند تا قرضداری را بپردازند.»

واقعیت قضیه خیلی پیچیده است. یک مقام حکومتی به شرط فاش نشدن نامش گفت زمینی که تعداد زیادی از ۴۴۲ کارخانه خشت‌پزی کابل فعالیت می‌‌کنند، از اولیگارش‌ها و جنگ‌سالاران پیشین است که فراتر از قانون عمل می‌کنند.

این مقام افزود: «همه خشت‌پزی‌های کابل متعلق به زورمندان و جنگ‌سالاران است. آن‌ها ابتدا به مردم بسیار فقیر قرض می‌دهند، سپس آن‌ها را مثل یک برده استفاده می‌کنند.»

از ۳۵۰ کوره خشت‌پزی ده سبز، هر کدام آن ماهانه به صورت متوسط ۷۰۰ هزار خشت تولید می‌کند که در یک فصل کاری شش ماهه ۴،۲ میلیون خشت می‌شود. به این ترتیب، ماهانه به صورت مجموعی ۲۴۵ میلیون خشت تنها در یک ولسوالی کابل و آن‌هم توسط کارگرانی ساخته می‌شود که برخی شان زیر ۷ سال عمر دارند.

حشمت علی گفت که بعداَ این خشت‌ها به شرکت‌های ساختمانی در سراسر کشور به فروش می‌رسند. هر هزار خشت خام ۵۰۰ افغانی و هر هزار خشت پخته ۳۲۰۰ افغانی به فروش می‌رسند. این نشان‌دهنده مفاد بزرگی برای صاحبان کوره‌های خشت‌پزی است.

رفیع الله بیدار گفت: «تا زمانی که یک راه حل بنیادی برای مشکلات مالی این مردم پیدا نشود، براساس قانون برای آن‌ها شغل ایجاد نشود و راه‌هایی برای وابستگی آن‌ها از این قرض‌دهندگان یافت نشود، ما نخواهیم توانست این مشکلات را حل کنیم.»

حکومت افغانستان حتی آمار دقیقی ندارد که چه تعداد مردم در کابل و ولایات تحت این شرایط کار می‌کنند. افرادی مانند حشمت علی با مصونیت به فعالیت خود ادامه می‌دهند.

دل آغا می‌گوید او و برادرش چهار سال قبل ۶۵۰ هزار کلدار پاکستانی (۶۱۰۰ دالر) قرض گرفته بودند تا مادر کلان و پای شکسته خواهر خود را تداوی کنند. از آن زمان به بعد آن‌ها فقط توانسته اند ۱۵۰۰ دالر آن را بپردازند.

دل آغا می‌گوید: «فرزند کوچکم آینده‌ای ندارد. او وقتی کلان شد باید اینجا در کوره خشت‌پزی کار کند تا قرضداری را ادا کنیم. اگر قرضدار نمی‌بودم او را به مکتب می‌فرستادم تا تحصیل می‌کرد، آینده‌اش خوب می‌شد و به خود و خانواده کمک می‌کرد. اما حالا، آینده او خشت‌زنی است، آینده او خراب است.»

یک خانم ۶۵ ساله که در کوره خشت‌پزی در ده سبز کار می‌کند، می‌گوید به شوهر ۷۰ ساله و فرزند ۲۸ ساله‌اش کمک می‌کند تا بتوانند ۷۰ هزار افغانی قرضداری شان را ادا کنند.

af/ si (AP)
pejuhesh232
 
پست ها : 8630
تاريخ عضويت: سه شنبه دسامبر 07, 2010 11:22 pm

هزاران کوره خشت پزی در افغانستان از فعالیت باز مانده اند

پستتوسط pejuhesh232 » سه شنبه اکتبر 18, 2022 5:36 pm

به علت كمى ساخت و ساز و گرانى ذغال سنگ = هزاران کوره خشت پزی در افغانستان از فعالیت باز مانده اند


بعد از تحولات سیاسی اخیر و حاکم شدن دوباره طالبان بر افغانستان، عرصه های زیاد صنایع به دلیل نبود امکانات لازم با رکود مواجه شده اند، از جمله هزاران کوره خشت پزی در این کشور مسدود گردیده اند.

مسولان اتحادیه کوره های خشت پزی در افغانستان دلیل غیر فعال شدن کارخانه های خشت پزی را رکود اقتصاد، نداشتن بازار فروش، عدم ساخت و ساز و بلند رفتن قیمت زغال سنگ در کشور عنوان می کنند.

بنا به آماری که از سوی مسئولان اتاق پیشه وران کابل به دویچه وله داده شده، بیش از ۱۰ هزار کوره خشت پزی در افغانستان فعالیت داشت که در حال حاضر اکثریت آنها از فعالیت باز مانده اند. عبدالطیف صالحی سخنگوی اتاق پیشه وران در کابل می گوید عامل این اتفاق، تحولات سیاسی اخیر و عدم شرایط ساخت و ساز در کشور می باشد.

مسئولان اتحادیه داش های خشت پزی در کابل نیز از وضعیت کنونی راضی نیستند. انجنیر بصیر یکتن از مسولان اتحادیه کوره داران در کابل میگوید از مجموع ۱۵۰۰ کوره خشت پزی در این ولایت تنها ۱۲ کوره فعال بوده اما متباقی از فعالیت بازمانده اند. انجنیر بصیر می گوید: «بعد از این که حکومت سابق سقوط کرد، وضعیت کار و بار مان به حدی خراب شد که حتی دروازه اتحادیه مسدود شد و ما فعلا بدون اتحادیه فعالیت داریم. من خودم نیز یک کوره خشت پزی دارم اما به دلیل عدم ساخت و ساز، کار خشت پزی را متوقف نمودم و دروزاه کوره را بستم که این خود باعث شد تا ۲۰۰ تن از کسانی که با من کار می کردند بیکار شوند.»

وضعیت بد کوره داران خشت پزی تنها در کابل خلاصه نمی شود بلکه آجرپزان درغرب افغانستان نیز وضعیت مشابه ای دارند. در منطقه خوشرود ولسوالی انجیل هرات از مجموع ۱۱۴ کارخانه تولیدی خشت، تنها ۲۵ فابریکه فعال بوده و متباقی از فعالیت بازمانده اند.

صوفی گلاب شاه مسول اتحادیه کوره های خشت پزی در ولایت هرات به دویچه وله گفت: «وضعیت کاری مان بسیار خراب است، به حدی که ۱۰ هزار تن از کسانی که در کارخانه های تولیدی خشت پزی هرات کار می کردند، حالا بیکار شده و به کشورهای همسایه مهاجر گردیده اند.» وی افزود عدم ساخت و ساز منازل مسکونی و بلند رفتن قیمت زغال سنگ دو عامل عمده ورشکست شدن کوره داران خشت پزی در ولایت هرات میباشد.

شماری از کارگران کوره های خشت پزی در افغانستان از طالبان می خواهند تا شرایط تداوم فعالیت کوره داران را آماده سازند در غیر آن صنعت تولیدی خشت به کلی از بین خواهد رفت. عبیدالله یکتن از کارگران کوره های خشت پزی در ولسوالی انجیل هرات می گوید: «در زمان حکومت قبلی وضعیت کار و بار خوب بود اما حالا کار مان مزه ای ندارد، من از طالبان می خواهم تا در راستای رشد حرفه خشت پزی در افغانستان اقدام کنند.»

کارگران داش های خشت پزی از پایین آمدن معاش شان نیز شاکی اند. رقیب الله، باشنده ولایت ننگرهار، که در یکی از کوره های خشت پزی کابل کار می کند می گوید که ماهانه ۵ هزار افغانی معاش دارد، در حالی که در زمان حکومت قبلی حقوقش 10 هزار افغانی بود. او می افزاید طالبان باید فرصت های کاری را برای مردم آماده سازند در غیر آن متباقی کارگران نیز مجبور خواهند شد برای تامین مخارج زنده گی شان به کشورهای همسایه مهاجر شوند.

اداره طالبان تاکید می کند که در راستای حل مشکلات کوره داران خشت پز اقدام خواهند کرد. بلال کریمی سخنگوی طالبان به دویچه وله گفت: «امارت اسلامی همواره تلاش می کند تا به وضعیت کوره داران رسیده گی کند. ما در تلاش هستیم تا مشکلات خشت پزان را بررسی نموده تا در راستای حل چالش های پیش روی شان اقدامات جدی و عملی صورت بگیرد.»

در حالی از مسدود شدن هزاران کوره خشت پزی در افغانستان خبر داده میشود که اخیرا سازمان ملل متحد با نشر گزارشی از احتمال گسترش شدید فقر و گرسنگی در افغانستان خبر داده است. سازمان ملل در این گزارش از جامعه جهانی خواسته تا کمک‌های فوری برای مردم نیازمند افغانستان در نظر بگیرد تا از پیامد های ناگوار این وضعیت جلوگیری شود.
pejuhesh232
 
پست ها : 8630
تاريخ عضويت: سه شنبه دسامبر 07, 2010 11:22 pm


بازگشت به آسيبها و مشكلات و عوارض عمارت رايج


cron
Aelaa.Net