سدر يا كُنار

سدر يا كُنار

پستتوسط najm152 » شنبه نوامبر 19, 2011 12:32 am

هو الله العلى الأعلى

بسم الله الرحمان الرحيم
najm152
 
پست ها : 2010
تاريخ عضويت: چهارشنبه فبريه 03, 2010 10:26 am

سدر(كنار) در فرهنگ و كلام وحى

پستتوسط najm152 » شنبه نوامبر 19, 2011 12:36 am

سدر(كنار) در فرهنگ و كلام وحى:

سورة اَلنَّجم، آية 14 في قوله تعالى وجل جلاله:

وَلَقَدْ رَآهُ نَزْلَةً أُخْرَى(13)عِندَ سِدْرَةِ الْمُنتَهَى(14)عِندَهَا جَنَّةُ الْمَأْوَى(15)إِذْ يَغْشَى السِّدْرَةَ مَا يَغْشَى(16)مَا زَاغَ الْبَصَرُ وَمَا طَغَى.

جايگاه درخت سدر در كلام خازنان وحى(عليهم السلام):

حضرت رسول (صل الله عليه و آله) فرمود:
ای علی برو و از طرف خداوند و پیامبر خدا (صل الله عليه و آله) بگو، نفرین خدا بر کسی که درخت سدر را قطع کند.

از حضرت صادق عليه السلام منقول است:
كه حضرت رسول (صلّى اللّه عليه وآله وسلّم) سر خود را با برگ سدر مى شستند و ميفرمودند كه : بشوئيد سر خود را با برگ سدر، كه هر ملك مقرب و هر پيغمبر مرسل ، آنرا بپاكى ياد كرده است و هر كه سرش را بآن بشويد، حق تعالى و سوسه شيطان را هفتاد روز از او دور گرداند و هر كه هفتاد روز وسوسه شيطان از او دور شود، معصيت خدانكند وهر كه معصيت خدا نكند، داخل بهشت شود.
najm152
 
پست ها : 2010
تاريخ عضويت: چهارشنبه فبريه 03, 2010 10:26 am

شناخت سدر(كنار)

پستتوسط najm152 » شنبه نوامبر 19, 2011 12:38 am

شناخت سدر(كنار)

طبقه بندی علمی :
نام علمی : ZIZYPHUS MAURITIANA
لاتین: Zizyphos spina – Christi (L.) willd
Syn: Rhamnus spina Christi L., Rhamnus heterogenea Burne
فارسی: سدر، کنار، منبل داوود، سنجد گربی، منال
تصوير
عربی: شجرالنبق، السدر
انگلیسی: Christ's thorn, Nabk tree
آلمانی: Christdornbrustbeere, Christdorn
فرانسه: Nabca, Epine du christ
نام هند : BER (هیماچال پرادش) ؛ badari ، vadari ، pitni ، BER ، kandika ، kandiari ، singli ، ممنوعیت BER (هندی) ؛ باری ، konkamber ، phitni (کشمیر) ranbor ، uneb (ماهاراشترا) ؛ amlai ، singli ، simli ، براری (پنجاب)
خانواده : RHAMNACEAE
تیره : مخروطیان

تصويرتصوير
شباهت زیادی به کاج دارد ولی از کاج بسیار تنومندتر و بلندتر میشود و تا بیش از 3 هزار سال عمر میکند . درخت کنار مقاومترین درخت میوه به صورت درختچه ای کوچک ، خاردار با تاج پهن است . پوست درخت زبر،خاکستری یا سیاه تیره، شاخه ها کشیده و دور یکدیگر است ، برگها بیضی ، گرد و کشیده و کمی دندانه دار میباشند به طور واضح دارای رگه بوده ، بدون مو و کرک در سطح رویی ، ولی در سطح زیرین کرکهای پنبه مانند وجود دارد که میتوانند محافظ خوبی در فصول خشک باشند و در حالت کلی مانند کاج سوزنی است، غالباً دارای سه گلبرگ اصلی ، گلهای سبز مایل به زرد که به صورت خوشه جانبی روی شاخه ها ظاهر میشوند . میوه کنار نسبتاً سفت ، کروی کشیده یا بیضی شکل با رنگ قرمز ، نارنجی یا زرد طلایی و براق است . درخت کنار نسبت به خشکی و خاکهای شوروقلیایی مقاوم و سازگار است . این درخت در تابستان به خواب میرود که باعث کاهش نیاز آن به آب و میزان تبخیر میشود . ارتفاع آن از 5/2 تا 15 متر متغیر است . این درخت ممکن است از ابتدا شاخه ، شاخه منشعب شده و دارای ریشه های عمیق میباشد
تصوير
اکولوژی گیاه:
این درخت تحت شرایط و وضعیت های گوناگونی میتواند رشد کند ، مقاوم به شوری و بالا بودن سطح آب زیرزمینی و خشکی زیاد میباشد . برای رشدونمو بهتر ، خاکهای شنی عمیق و لوم با زهکشی خوب را ترجیح میدهد . PH خاک خنثی و یا کمی قلیایی را بهتر تحمل میکنند. درختان را اگر در فصل میوه دهی آبیاری کافی نمایند محصول بهتری خواهند داد و برای درخت سودمند خواهد بود . نیاز آبی بین 8000 تا 12000 مترمکعب درهکتار میباشد. مناسبترین دما جهت رشد درخت کنار در دمای بین 25 ـ 35 درجه سانتیگراد میباشد و در دمای بالاتر از این تشکیل میوه کاهش مییابد . کنار به خوبی تا ارتفاع 800 متر از سطح دریا رشد میکند . درجه حرارتهای زیر صفر یخبندان باعث آسیب رسیدن به شاخه های جوان و میوه های در حال توسعه میشود و باعث کاهش قابل توجه محصول و کاهش میزان رشد درخت میگردد و در اغلب موارد از آنها به عنوان بادشکن استفاده میشود.

سدر در جهان دارای ۴۰ گونه است:
تصوير

تکثیر :
تکثیر به وسیله بذر : بذر باید از ارقام مرغوب و بومى كه دست كارى نشده است، انتخاب شود . بذر مناسب باید از نظر كیفیت مطلوب، از نظر اندازه قابل ملاحظه و درشت باشد، طعم و مزه خوب داشته باشد . نسبت گوشت به هسته زیاد باشد و تحمل آن نیز زیاد باشد. میوه ها باید کاملاً رسیده باشند، هسته ها را میتوان درمحلول 17 تا 18% نمک قرار داد، در این حالت بذرهایی را که شناور میشوند باید جدا کرده و دور ریخته شود . میتوان پوسته سخت بذرها را با استفاده از وسایل گوناگون شکسته و یا در آنها ترک ایجاد کرد که در این صورت در مدت یک هفته بذور کاشته شده سبز میشوند ولی در غیر این صورت ممکن است 3 تا 4 هفته وقت برای سبز شدن آنها نیاز باشد.
هدف از کاشت بذرهای مناسب به منظور تهیه کردن پایه برای انجام عملیات پیوند میباشد. بذرها را مستقیماً میتوان در زمین اصلی کاشت تا از عملیات جابجایی نشاء ها خود داری شود و یا اینکه بذرها را در خزانه روی ردیفهایی با فواصل 60 سانتیمتر از یکدیگر و 23 سانتیمتر روی ردیفها کشت میکنند .
تصويرتصوير
همچنین بذرها را میتوان در کیسه های پلاستیکی نیز کشت کرد. کاشت بذر در گلدانهای 23×28 سانتی نیز موفقیت آمیز بوده است پس از 3 تا 4 ماه قطر پایه ها به حدود 12 میلیمتر میرسد که مناسب برای انجام عملیات پیوند میباشد.
تکثیر با استفاده از پیوند: بذرهایی که در کیسه های پلاستیکی 10 ×20 سانتی کشت شده باشند. در اواخر تیرماه تا مردادماه جابه جا میشوند و عملیات پیوندزنی روی آنها در اواخر مرداد تا مهرماه انجام میگیرد ، نهالها باید به فاصله 8 ×8 متر کشت شوند، نهالهایی که زودتر کشت شده باشند( حدود بهمن و اسفند ) عملیات پیوند را میتوان زودتر روی آنها انجام داد.
روشهای پیوند: پیوندهای حلقوی یا لوله ای، شکمی و جوانه ای مورد استفاده قرار میگیرند. درختانی که پیوندک از آنها تهیه میشود باید از بین درختان سالم و پرمحصول انتخاب شوند. پیوندک پس از تهیه باید به خوبی محافظت شوند تا در اثر انتقال و جابجایی در اثر از دست دادن آب دچار خشکیدگی شوند. برای اینکار باید آنها را در کاغذ و یا گونی مرطوب یا پاکتهای پلاستیکی در مکانی خنک نگهداری کرد تا در موقع انجام عملیات پیوندزنی مورد استفاده قرار گیرند.
تصويرتصوير
انجام پیوندهای شکمی و پیوند وصله ای از سایر پیوندها بهتر و موفقیت آمیزتر است. پیوند شکمی به طور قابل توجهی بهتر و ساده تر از پیوند حلقوی یا لوله ای میباشد. خصوصاً وقتی که پیوندکها از فواصل دور منتقل میشوند. در این روش با ایجاد شکاف و روی پایه قرار دادن پیوندک در آن و سپس پوشاندن پیوندک با پوست و پیچیدن نوار پارچه ای و یا پلاستیکی عملیات پیوند انجام میگیرد پس از 3 یا 4 هفته پیوندک شروع به رشدونمو و تولید شاخه میکند .
نتیجه پیوند شکمی در مرداد و شهریور بهتر از پیوند در اسفند و فروردین و خرداد بوده است چون در این ماهها پوست دهی درخت خوب نبوده است همچنین انتخاب پیوندک از درختان بالغ 12 ساله نسبت به درختان جوان 2 ساله از موفقیت بیشتری برخوردار بوده است. از طرف دیگر در صورتی که درختان وحشی از ارتفاع 120 سانتی در فروردین قطع شوند و در اواخر خرداد و وسط تیر پیوند شکمی روی آنها انجام گیرد احتمال موفقیت 95% بوده است .
پیوند وصله ای نیز مورد استفاده قرار گرفته است . این پیوند ممکن است روی پایه هایی که به مدت 3 سال در خزانه بوده اند یا پایه هایی که 18 ماه در گلدان رشد کرده اند انجام گیرد همچنین میتوان با سرزنی و کف بری درختان وحشی در بهمن و اسفند پس از ظهور شاخه های جدید حدود 2 ماه بعد عملیات پیوند انجام داد.
تصويرتصوير
زمان پیوند :
بهترین زمان پیوند زدن موفقیت آمیز در طول دوره رشد فعال میباشد، دوره رشد فعال از طریق جداشدن آسان و واضح پوست از چوب هم در پایه و هم در پیوندک مشخص میگردد. حداکثر گیرایی جوانه 87 تا 80 درصد در دمای محیطی 30 تا 34 درجه سانتیگراد و در رطوبت نسبی 45 تا 5/73 درصد مشاهده شده است. گیرایی جوانه در رطوبت نسبی پایینتر 36 درصد و دمای کمتر از 20ـ5/18 درجه سانتیگراد کاهش مییابد.

تربیت و هرس:
تربیت کنار در سالهای اول و تشکیل یک پایه قوی بسیار ضروری است، در سال اول ایجاد یک تنه مستقیم تا ارتفاع 100ـ80 سانتیمتر لازم میباشد. میوه کنار بر روی شاخساره های سال جاری تشکیل میگردد، لذا با عملیات هرس، درخت را وادار به تولید شاخه های جدید نموده و از این طریق میتوان محصول بیشتری داشت. حذف شاخه های ضعیف و بیمار و شکسته جهت رشد جدید ضرورت دارد. زمان هرس کنار در مناطق مختلف متفاوت میباشد، بهترین زمان در اردیبهشت ماه بعد از برداشت محصول و قبل از خواب میباشد.
عملیات کشت و انتقال :زمان جابجایی نهالهای پیوند شده به زمین اصلی معمولاً در فصل بارانی انجام میگیرد ولی قاعده کلی نمیباشد و با توجه به شرایط محلی متغیر است .
تصويرتصوير
روشهای برداشت :
به روش دستی و با تکاندن یا ضربه زدن به شاخه های درخت انجام میشود. برداشت میوه ها همراه با دمگل ، عمر انبارداری آنها را افزایش میدهد. برداشت میوه ها در چندین مرحله صورت میگیرد چون میوه ها به طور همزمان به مرحله بلوغ نمیرسند. در یک فصل برداشت معمولاً 4 تا 5 مرحله برداشت میوه انجام میشود. درختان کنار پیوندی در مناطق گرمسیری در سال دوم تولید مینمایند، به طور کلی در مناطق نیمه خشک و نیمه گرمسیری در باغهای تحت آبیاری مطلوب میزان محصول در درخت 200 ـ 80 کیلوگرم میباشد.

اندام داروئی:
برگها بخش داروئی این گیاه را تشکیل می‌دهند. همیشه سبز یا خزان‌کننده، متناوب، ساده، بدون بریدگی غالباً گوشواره، گوشواره‌دار، گوشواره تقریباً چوبی و خارمانند است.
تصوير
زمان جمع‌آوری:
مناسبترین زمان جمع‌آوری برگهای این گیاه اواخر تابستان می‌باشد.

دامنه انتشار:
انتشار عمومی این گونه در عربستان، حبشه، آفریقای شمالی و ایران می‌باشد.
کنار میوه ای گرمسیری، سرشار از ویتامین اما ناشناخته در بین مردم است مرکز پیدایش درخت کنار جنوب آسیای مرکزی شامل شمال غرب هند، افغانستان و مناطقی از تاجیکستان، ازبکستان و چین است.
در ایران، در کازرون، اطراف نیک شهر، چابهار، بم، جزیرۀ خارک، لار، بندرعباس بطور خودرو یافت می‌گردد.
درختان خودروی کنار در مناطق گرمسیری ایران و عمدتاً در استانهای سیستان و بلوچستان ، هرمزگان ، کرمان ، فارس ، بوشهر و خوزستان یافت میشوند که به صورت پراکنده روییده و مردم از میوه های آن استفاده میکنند .
سطح زیرکشت این درخت در هند نیز 22 هزارهکتارتخمین زده شده وبیش از 125 رقم کنار در این کشور وجود دارد. دارای 20 گونه است که در تمام مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری پراکنده اند. کشت تجاری آن به صورت باغ یکدست از ارقام پیوندی مرغوب در جنوب بلوچستان از حدود 50 سال پیش متداول بوده که عمدتاً این ارقام از هند و پاکستان به کشور واردشده اند .
دو فصل برای به ثمر نشستن دارد یكی فصل گرما و دیگر سرما اولی كه كمتر مشتری دارد به واسطه انگل و كرم داشتن آن می باشد ولی كنار زمستان خوشمزه تر است در ضمن كنار كوهی یا همان بشی یا بچی زودتر می رسد و در اواسط برج عقرب یا همان آبانماه بدست می آید .
najm152
 
پست ها : 2010
تاريخ عضويت: چهارشنبه فبريه 03, 2010 10:26 am

خواص دارويى و درمانى سدر(كنار)

پستتوسط najm152 » شنبه نوامبر 19, 2011 12:39 am

خواص دارويى و درمانى سدر(كنار)

اجزاء مختلف اين گياه هر كدام خواص خوراكى و دارويى و درمانى خاص خود را دارد. كه در ذيل به اين موارد خواهيم پرداخت:

1- ميوه و هسته آن:
ميوه كنار سرد و خشك است. ميوه نارس آن قابض و نفاخ و رسيده آن دير هضم و خوردن دويست گرم آن مسهل صفرا از معده و روده هاست و براى رفع ناراحتى هاى ناشى از صفرا استفاده مى شود و حرارت را فرو مى نشاند. خوردن ميوه رسيده ترش آن بازكننده گرفتگى هاى مجارى و كشنده كرم معده و روده است، براى سرد مزاجان مضر است و بايد با سكنجبين خورده شود.
ميوه خشك آن خيلى قابض است و آرد آن را كه از ساييدن كنار رسيده بدون هسته حاصل ميشود با كمى آب مخلوط كرده و با انواع شربتهاى مناسب مى خورند. سرخ كرده و بوداده ميوه كنار خيلى قابض است و براى اسهال و زخم روده ها و تبهاى گرم مناسب است. خوردن شيره مغز هسته آن تبهاى گرم خونى و صفراوى را رفع مى كند و براى آبله، سرخجه و سرخك نافع است و عطش را تسكين مى دهد. دانه پخته آن قابض است و ضماد كوبيده آن براى شكستگى اعضا و تقويت آنها مفيد است. میوۀ آن برای درمان برونشیت، سرفه و سل مفيد و مؤثر است.
ميوه كنار را به صورت تازه وخشك شده مصرف ميكنند ، در شيريني سازي ، ساخت كيك و شكلات كاربرد دارد و به صورت آب ميوه ، پودر ميوه ،شربت ، ترشي و مربا نيز مورد استفاده قرار ميگيرد.
ميوه كنار: خوردن آن باعث درخشندگي پوست و مانع از ايجاد جوش هاي صورت مي شود، به خاطر داشتن ويتامين c زياد باعث جلو گيري از سرما خوردگي مي شود ، ميوه كنار براي بهبود زخمها و بريدگي ها استفاده مي شود براي دردهاي مزمن ريوي و تب نيز مفيد است از ميوه هاي رسيده خشك شده آن براي رفع يبوست ( ميوه نارس آن قابض است ) و مخلوط ميوه آن با نمك و ادويه تند براي درمان ناراحتي هاي صفراوي و سوء هاضمه استفاده مي شود
نارس (كال) آن قابض و لزج، جهت بيماري اسپاسم، رسيده آن قليل الغذا ونيم رطل آن مسهل صفرا از معده و امعاء مصفي حرارت غريبه و خوردن ترش رسيده آن مانع صعود بخارات به دماغ و رافع صفرا و تشنگي . آب آن مفتح سده(بازكننده گرفتگيهاى عروق و اعضاء داخلي) و كشنده كرم معده است.کنار میوه مغذی و سرشار از ویتامین c و مقادیر نسبتاً خوبی از ویتامین BوA و محتوی کلسیم، فسفر، آهن، فلورايد ، قند ميوه و پروتئين مي باشد. ارزش غذایی این میوه از لحاظ پروتئین ، مواد معدنی ، کلسیم ، فسفر ، کاروتن و ویتامین از سیب غنیتر و میزان کالری نسبت به پرتقال غنیتر است .
علاوه بر تازه خوری میوه کنار، از آن برای ترشی ، مربا و ژله هم استفاده میشود.اگر دانه پخته آن را تا حدى كه غليظ شود بپزند و به اعضاى بدن بچه ها بمالند براى رفع سستى اعضا و سرعت حركت آنها نافع است.
تصويرتصوير
هسته : بعضي از كشورها از هسته كنار به عنوان تنقلات استفاده ميكنند. همچنین مغز بذر کنار مقوی بوده و بذر كنار( مغز هسته ) مسكن است و همراه دوغ جهت رفع دلشوره و اضطراب و براي درمان ناراحتي هاي شكمي در دوران حاملگي استفاده مي شود و خواصيت ضد تهوع دارد .

2- گل و برگ درخت كنار:
برگ كنار را سدر نامند. ضماد برگ كنار و شستن بدن در حمام با برگ آن براى زخمها و پاك كردن چرك بدن و تقويت موى سر و جلوگيرى از ريزش مو و تقويت اعصاب نافع است برگ کنار(سدر) حاوی تانن، استرولهای گیاهی مانند بتاسیتوسترول، بتاسیتوسترول گلوکزید و ساپونین ابلین لاکتون می‌باشد. ساپونین موجود در سدر عامل کف کنندگی در برگ کنار می‌باشد. ابلین لاکتون از دسته ساپونینهای استروئیدی است و به عنوان ماده اولیه برای تهیه هورمونهای استروئیدی می‌توان بکار برد. ضماد برگ آن با شراب براى تحليل ورمهاى گرم مفيد است. برگهاى له شده آن را براى رفع ناراحتى پوست، خا رش، جرب و جوش و كورك روى پوست مى اندازند.
تصوير
برگ : از برگ آن به عنوان خوراك دام وكرم ابريشم استفاده ميشود . برگ كنار به صورت ضماد براي تقويت موي سر و جلو گيري از ريزش مو استفاده مي شود و در درمان بيماريهاي كبدي ، آسم، زخم و پيچ خوردگي و جهت بهبود و كاهش تب بسيار نافع است.
جوشاندۀ برگ آن برای درمان سرماخوردگی و افزایش فشار خون استفاده می‌شود.
از عصارۀ بوتانلی برگهای سدر، چهارساپونین گلیکوزید به نامهای کریستینین‌های A,B,C,D جدا گردیده است.
گل: از شهد گل كنار عسل خوشمزه اي با همين نام توليد مي شود .

3- سرشاخه و چوب درخت كنار:
چوب كنار سردتر و خشكتر از برگ آن است و براى جلوگيرى از از خونريزى و زخم روده ها و اسهالى كه از ضعف معده ناشى شده باشد، مفيد است و تنقيه با جوشانده چوب آن براى جراحت روده ها و گرد چوب آن براى زخم هاى گرم مانند زخم آبله مفيد است.
چوب : چوب درخت كنار در كاغذ سازي و ساخت تخته هاى خرده چوب ، ادوات چوبي ، سوخت غير فسيلي و كشتي سازي كاربرد دارد .
تصويرتصوير
4- ريشه درخت كنار:
خوردن آب جوشانده و پخته ريشه آن بسيار مغذى و مفيد است. براى اين كار در حدود 200 گرم ريشه آن را بيرون آورده تميز كرده و پوست آن را خراش مى دهند و در آب ريخته جوش مى آورند تا عصاره ريشه آن بيرون آيد و آب كاملا سرخ رنگ شود، سپس آن را صاف نموده مى خورند. براى چاق شدن بدن و درخشانى رنگ چهره نافع است و بسيار مقوى است و از صمغ درخت نيز براى رفع پوسته پوسته شدن سر و خارش آن با ماليدن پخته آن استفاده مى شود. سابقا در ايران مرسوم بوده است پوست شاخه هاى درخت كنار را خشك كرده، ساييده با نام آرد كنار در بازار عرضه مى كردند. از اين آرد كنار مانند مازو(Noix de galle) در دباغى استفاده مى شده است(شليمر).
ريشه كنار: خوردن آب جوشانده و پخته ريشه ، مغذي و مفيد است و براي چاق شدن و درخشندگي پوست سودمند است .اجزا درخت کنار هم دارای مصرف دارویی از جمله ریشه و پوست آن برای رفع اسهال خونی است.
najm152
 
پست ها : 2010
تاريخ عضويت: چهارشنبه فبريه 03, 2010 10:26 am

محصولات سدر(كنار)

پستتوسط najm152 » پنج شنبه آگوست 16, 2012 1:41 am

محصولات سدر(كنار)

هر چند سدر(كنار) بعنوان يك موهبت الهى و درختي با ارزش معنوي مى باشد و از طرفى دارى خواص و فوايد فوق العاده زياد؛ در كشور ما بسيار كم مورد توجه قرار گرفته است اما در ساير كشورها استفاده از اين محصول رونق خاصى دارد و بصورت هاى مختلفى از آن استفاده ميشود و محصولات آن بصورت صنعتى و در كارخانه هاى مدرن توليد و با بسته بندى هاى متنوع روانه بازار مصرف در داخل و خارج كشورشان ميشود كه در ذيل به برخى از اين موارد اشاره خواهيم كرد:

- استفاده از ميوه سدر(كنار) در غذا
- استفاده در خشكبار و شيرينى جات
- استفاده در مواد آرايشى و بهداشتى
- استحصال روغن سدر و عرضه آن
و ...

تصويرتصوير
تصويرتصويرتصوير
تصوير
تصويرتصوير
تصويرتصوير
تصويرتصوير
najm152
 
پست ها : 2010
تاريخ عضويت: چهارشنبه فبريه 03, 2010 10:26 am

قيمت عرضه

پستتوسط najm152 » پنج شنبه آگوست 16, 2012 1:43 am

1- عرضه كنار بوشهرى – شيراز – قيمت: حدود 3000 تومان – زمستان 1390 – اندازه: در حد گردوى متوسط – البته اين نكته را بايد توجه داشت كه بدليل لطيف بودن اين ميوه مانند ساير ميوه ها اعم از موز – انبه –سيب –هلو و ساير ميوه ها؛ در مسير رسيدن بدست مصرف كننده مدنى زمان ميبرد فلذا اين محصول بصورت نارس چيده و عرضه ميشود و در مسير رسيدن به دست مصرف كننده يا با نگهدارى زمانى كوتاه در منزل مراحل رسيدن آن تكميل ميشود.
تصويرتصوير
najm152
 
پست ها : 2010
تاريخ عضويت: چهارشنبه فبريه 03, 2010 10:26 am


بازگشت به بازارچه طيبات مواد غذايي


cron
Aelaa.Net