نخود فرنگی

نخود فرنگی

پستتوسط آموزشکده طب جامع » دوشنبه جولاي 22, 2019 6:23 pm

.
آموزشکده طب جامع
 
پست ها : 46
تاريخ عضويت: چهارشنبه آپريل 17, 2019 3:37 pm

نخود فرنگی

پستتوسط آموزشکده طب جامع » دوشنبه جولاي 22, 2019 7:02 pm

سوال :
نخود فرنگی جز تراریخته ها هست یا نیست؟ ممنون میشوم راهنمایی بفرمایید.


جواب:

خلاصه:
1- اگر بخاطر نام فرنگي است؛ نه اين دليل نمي شود

2- اما چون اين محصول در مناطق سردسير پرورش يافته و بذرش از اروپا به ايران وارد شده فلذا به اين اسم معروف شده است در ايران

3- از محصولات با قدمت چند هزارساله و كهن است و بذرهاى بومي غير هيبريد هم دارد

4- انواع مختلف از آن در ايران كاشته مي شود از جمله
نوعي كه گواهي بين المللي غيرتراريخته دارد
و نوعي ديكر كه ارگانيك بودنش گواهي بين المللي دارد = به معني اينكه در شجره نسب و وراثت مولد اين بذر هيجگونه سمپاشي و كودشيميايي و تراريختگي وجود نداشته است

5- در كاشت آن هم برخي كود حيواني و برخي كود شيميايي بكار مي برند

6- در دفع آفات آن برخي سموم شيميايي بكار مي برند برخي هم چون تاثيرش ضعيف است بكار نمي برند فلذا احتمال وجود كاشت ارگانيك آن هم مي باشد؛ خصوصا كه بذر ارگانيك هم در ايران عرضه مي شود و كسي بذر ارگانيك را براى كشت غيرارگانيك بكار نمي برد

7- خواصش فراوان است اما منع مصرف هم دارد و جون كمتر نقل مي شود ذيلا ضمن مطالب كليدي مفيد در باره نخود فرنكي كه به شناخت طيباتي آن كمك مي كند را مي آوريم

Image

مطلب اول: تاریخچه و منشأ و پراکنش

قدیمی ترین بقایای نخود فرنگی یافت شده از آثار باستانی مربوط به دهکده های زراعی اوایل عصر نوسنگی در شرق نزدیک بوده و به حدود 6 الی 7 هزار سال قبل از میلاد بر می گردد. بذور کربونیزه نخود فرنگی یافت شده در عراق، به خوبی حفاظت شده اند. در ترکیه بذور نخود فرنگی به همراه بقایای گندم و جو زراعی مربوط به 5000 الی5400 سال قبل از میلاد یافت شدند .
شواهد باستان شناسی و جغرافیایی گیاهی گویای این است که نخود فرنگی احتمالاً ابتدا در سواحل و پس کرانه های مدیترانه شرقی اهلی شده است. یافته های متعددی نشان دهنده این است که واریته Pumilio جد وحشی نخود فرنگی است .

مطلب دوم: منشأ و پراکنش


واویلوف آسیای مرکزی را به عنوان خاستگاه اولیه و شمال شرق را به عنوان خاستگاه ثانویه نخود فرنگی مطرح کرده است.فرم های وحشی که در گرجستان اولیه یافت می شوند به گونه های زراعی بسیار شباهت دارند. احتمالاً منشأ نخودفرنگی جنوب غرب آسیا است اکنون در برخی کشورهای معتدله و نیز به عنوان محصول سرمادوست در مناطق نیمه گرمسیری و در ارتفاعات مناطق گرمسیری کشت می شوند .

مطلب سوم: شجره نامه كياهي
نخود فرنگی(pisum sativum)
جنس pisum متعلق به قبیله Viciae از خانواده papilionaceae است و شامل شش گونه است که نواحی شرق مدیترانه و غرب آسیا به عنوان مراکز اصلی تنوع این گیاه شناخته شده است.
انتشار اخير نخود فرنگی از اروپا و آسیای غربی می‌باشد. قدمت این گیاه به 1500 سال قبل از تولد مسیح می‌رسد. در اروپا این گیاه را قبل از قرون وسطی نیز می‌کاشته‌اند و در قرن یازدهم میلادی نخود فرنگی در انگلستان محصول نسبتا مهمی بوده است.

مطلب جهارم: طبع نخود فرنكي

طبع نخود فرنگی در طب كهن گرم و خشک است.
مطلب بنجم: انواع نخود فرنگی
نخود فرنگی را به سه دسته بزرگ تقسیم می‌کنند که هر کدام در زبانهای خارجی نام خاص دارند. این سه گروه عبارتند از:
نخود فرنگی که دانه‌های آن چروک است.
نوعی که دانه آن صاف است
و نخود فرنگی که دانه و غلاف یا پوست میوه هر دو قابل استفاده می‌باشد.
غالبا نخود فرنكي در بازار سبز است اما سالهاى اخير نخودفرنكي خشك هم در بازار عرضه مي شود
نخود فرنگی خشک: نخود فرنگی که به صورت خشک شده در بازار به فروش می رسد، چه کاربردی در صنایع غذایی کشور دارد؟ غالب مردم به استفاده از نخود فرنگی سبز به صورت تر و یا کنسرو شده در انواع غذا و سالاد خود عادت دارند. اما نخود فرنگی به صورت خشک شده در بازار به فروش می رسد که مشتری اصلی آن کارخانجات کنسرو سازی می باشند. نخود فرنگی خشک شده از جمله ارقام حبوبات است که در سال های اخیر خرید و فروش آنها در بازار کشور رایج شده است. واردات نخود فرنگی خشک شده از سایر کشورها نیز به ایران انجام می شود که خریدار می تواند سفارش خرید عمده این محصول را در مراکز فروش حبوبات ثبت نماید.
نمونه نخودفرنكي خشك كه شما را از شر نكهداري در فريزر خلاص مي كند

Image

Image

مطلب ششم: روش های اصلاحی بذر نخود فرنكي

نخود فرنگی گیاهی خودگشن است
وبنابراین روشهای اصلاحی انتخاب، هیبریداسیون و متاسیون برای تولید واریته های مطلوب به کار می رود. گرده افشانی حدود 24 تا 36 ساعت قبل از باز شدن گلها رخ می دهد و دماهای بهینه برای رشد لوله گرده حدود 25 درجه سانتی گراد است. در سالهای اخیر از هیبریداسیون واریته ای برای اصلاح ارقام مطلوب استفاده شده است و چندین لاین با عملکرد بالا و مقاوم به سفیدک پودری تولید شده اند.

مطلب هفتم: محيط و آب و هواى زمین کاشت

نخودفرنگی در اقلیم خنک به خوبی رشد می کند ، با این حال در سایر اقلیم های جهان گسترش دارد . این محصول در اروپا از عصر مفرغ کشت می شده است و اخیراً در کل جهان در فصول خنک کشت می شده است . نخود فرنگی در قرن شانزدهم به آمریکا وارد شد استقرار کشاورزی اولیه که در آن بقایای نخود فرنگی یافته شده است
نخود فرنگی محصول آب و هوای خنک است و به سرما استقامت زیاد نشان می‌دهد. در نقاطی که دارای هوای مرطوب و گرم می‌باشند مقدار شاخ و برگ زیاد می‌شود و رشد رویش گیاه زیاد است ولی مقدار میوه کم می‌شود. از طرف دیگر خشکی زیاد در خاک نیز باعث کمی رشد و کم محصولی نخود فرنگی می‌گردد. بنابراین زمینی که این محصول در آن کاشته می‌شود بدون اینکه مرطوب باشد باید همیشه خاک اطراف ریشه نمدار و هوای مرطوب شاخ و برگ بوته خنک باشد تا حداکثر محصول بدست آید.
عموماً واریته های نخود فرنگی به کود و آبیاری پاسخ مناسبی نمی دهند و به رغم کاشت چنین واریته هایی و فراهم آوردن نهاده های مناسب برای آنها ، عملکرد پایین است . بنابراین کاشت واریته هایی که به عملیات زراعی و مدیریتی بهتر پاسخ می دهند مطلوب است . بنابراین باید واریته هایی با شاخص برداشت بالا و عملکرد پایدار تولید شوند.

مطلب هشتم: كود حيواني در كشت نخود فرنكي

تهیه بستر مناسب قبل از کاشت ، برای رشد بعدی گیاه الزامی است. مصرف کود دامی پوسیده به میزان حدود 20 تن در هکتار هم زمان با انجام شخم عمیق برای بهبود ساختمان خاک توصیه می شود.

مطلب نهم: کود شيميايي مورد استفاده در نخود فرنگی

در کاشت نخود فرنگی برای تولید دانه خشک کود پتاسی و مخصوصا کودهای فسفردار مقدار محصول را زیاد می‌کند. ولی در پاره‌ای از اراضی ازت کاملا بی‌اثر است و در بعضی دیگر از خاکها به مقدار عملکرد می‌افزاید. بالاخره در برخی از زمینها برداشت محصول به مقدار کافی بدون کود ازت‌دار میسر نیست.

مطلب دهم: آفات نخودفرنگی و روش دفع آفات

پروانه ، مگسها ، سوسکها و شته‌ها. برای مبارزه با این آفات متنوع سموم مختلفی وجود دارد که از جمله آنها امولسیون و یا زیتون 60 درصد است که با استفاده از آن به نسبت یک در هزار نتیجه خوبی حاصل می‌شود.

مطلب يازدهم: خريد و نگهداري نخود فرنگي:

برای خرید به کیفیت این سبزی ها توجه کنید: غلاف نخود فرنگی مرغوب ، سبز تیره و دانه آن کاملا گرد و رنگ آن سبز چمنی است.

مطلب دوازدهم: پخت نخود فرنگی

بهترین روش برای تهیه نخودفرنگی، آب​ ​پز‌ کردن آن است.​ به این ترتیب رنگ نخودفرنگی تیره و کدر نمی‌شود و ظاهر آن مثل روز اول باقی می‌ماند، بنابراین اگر ظاهر نخودفرنگی برایتان مهم است، بهتر است آن را بخارپز یا آبپز کنید. با بخار‌پز کردن نخودفرنگی راحت‌تر می‌توانید خواص درمانی آن را حفظ کنید.​

مطلب سيزدهم: فوائد و منع مصرف

فوايد بسياري برايش نقل شده از جمله: فيبر و كمي كالرى و انوع ويتامينها و املاح معدني ووو اما منع مصرف متعددي هم دارد:

1- با نگاهی به جدول ترکیبات مواد مغذی نخود فرنگی، میزان بالای ویتامین k که ویتامین مهمی در پروسه لخته شدن خون و نیز ساخت استخوان است مشخص می کند که نخود فرنگی منبع خوبی از این ماده مغذی برای حفظ سلامت است. اما همين خاصيت براى افرادي كه در معرض خطر لخته شدن خون در عروق هستند مناسب نمي باشد

2- نخودفرنگی‏ها به طور طبیعی حاوی موادی به نام پورین هستند. پورین‏ها به طور معمول در بدن انسان و حیوانات و گیاهان یافت می‏شوند. دریافت زیاد این ماده در برخی افراد، مشکلاتی را به ‏وجود آورد. از آنجایی که پورین می‏تواند به اسید اوریک تبدیل شود، تجمع زیاد پورین در بدن می‏تواند به انباشته شدن زیاد اسید اوریک منجر شود.
کسانی که بیماری نقرس دارند و افرادی که کلیه های شان سنگ‏های اسید اوریکی می‏سازد، به دریافت زیاد پورین حساس هستند. به همین دلیل اشخاص مبتلا به مشکلات کلیوی و نقرس باید از غذاهایی که حاوی مقدار زیادی پورین هستند مانند نخودفرنگی، پرهیز نمایند.

3- منع مصرف نخود فرنگي در بيماران ديابتي
نخود فرنگی يكي از سبزيجات نشاسته اي است كه در هر فنجان بیشتر از ۳۰ گرم کربوهیدرات دارند. پس در بيماران ديابتي چندان توصيه نميشود
برخلاف ​نخود معروف كه مانند سایر حبوبات، فیبر بالایی دارد. فیبر محلول مانند یک برس زبر، سیستم گوارشی را پاک می‌کند. این نوع فیبر، گلوکز (قند) و کلسترول خون را کاهش می‌دهد. همچنین نیاز به انسولین را در افراد دیابتی کم می‌کند.

4- از مضرات نخود سبز می توان به عدم جذب ویتامین های ای و سی و کلسیم و ید اشاره کرد.

5- همینطور برای روده های ضعیف، کبد، فشار خون، مثانه، تصلب شرایین، کلسترول، آترومی، اختلالات تیرویید، زخم روده، اثنی عشر، قولنج یا کولیت، ضعف بینایی، ورم غده پروستات و سردرد مفید نیست.

6- مصرف نخود سبز باعث خشکی طحال شده پس در مصرف آن زیاده روی نکنید،

7- نوع سیاه نخود باعث سقط جنین می شود در مصرف آن مراعات کنید، نخود سیاه (یا لثه) باعث ایجاد آنژین صدری می شوند.
اين همان نخودي است كه افراد را دنبالش بفرستند يعني كه منصرفش كرده اند
و غير از نخود فرنكي است اما در اينجا به مناسبت عوارض خانواده نخود آورديم

Image

مطلب چاردهم: عرضه بذر نخود فرنكي

شرکت های توزيع بخش بذر نخود فرنگی
https://www.bbk-iran.com/section-583.html
https://www.digikala.com/product/dkp-16 ... 8%A8%D8%B2

https://www.bazram.com/utrillo-pea-seeds

https://iranderakht.com/product/%D8%A8% ... %A7%D9%86/

نخود فرنكي اركانيك هلندي
https://poponik.com/product/netherlend-peas/

نخود فرنكي با كواهي غير تراريخته
https://www.bazram.com/senador-peas-seeds

براى اطلاع از مراحل مختلف اصلاح بذرها و توليد بذرهاى عقيم هيبريد اين مقاله علمي را مطالعه نماييد
http://akhadem.blogfa.com/post/27
آموزشکده طب جامع
 
پست ها : 46
تاريخ عضويت: چهارشنبه آپريل 17, 2019 3:37 pm

نخود فرنگی

پستتوسط آموزشکده طب جامع » دوشنبه جولاي 22, 2019 8:36 pm

برخلاف اينكه نخودفرنگي سبز منع مصرفهاي بسياري دارد؛
برعكس نخود معمولي آن مشكلات را نداشته
و خوراك انبياء و اوصياء الهي عليهم السلام شمرده شده و در تعاليم مكتب وحي بسيار توصيه شده است
و همين نخود معمولي در بسياري از كشورهاى جهان در مرحله سبز هم برداشت و عرضه مي شود

Image

كرچه نخود معمولي در وضعيت سبز شبيه نخودفرنگي سبز است اما با كمي توجه هم از نظر بوته و خوشه و كپسولهاى حاوي نخود و حتى شكل دانه با هم متفاوتند
فلذا لازم است شكل بوته نخود معمولي و دانه نخود معمولي را در وضعيت سبز بشناسيد تا در صورت تمايل قبل از موسم خشك شدن نخود معمولي از مزارع آن استفاده كنيد البته ممكن است برخي مراكز جهت عرضه نخود معمولي به صورت سبزتازه و سبز خشك وجود داشته باشد

Image

Image

نخود معمولي در وضعيت سبز
Image

نخود معمولي در وضعيت سبز خشك شده
Image

Image

باپوست هم طبخ مي شود
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

انواع خوراكها و شيرينها از نخود معمولي در وضعيت سبز در جهان تهيه و مصرف مي شود

والحمدلله رب العالمين
آموزشکده طب جامع
 
پست ها : 46
تاريخ عضويت: چهارشنبه آپريل 17, 2019 3:37 pm


بازگشت به بازارچه طيبات مواد غذايي


Aelaa.Net