روغن گیاهی و حیوانی طیب

روغن گیاهی و حیوانی طیب

پستتوسط آموزشکده طب جامع » چهارشنبه آپريل 17, 2019 3:45 pm

بسم الله الرحمان الرحیم
آموزشکده طب جامع
 
پست ها : 46
تاريخ عضويت: چهارشنبه آپريل 17, 2019 3:37 pm

Re: روغن طیب

پستتوسط آموزشکده طب جامع » يکشنبه آپريل 21, 2019 7:27 pm

درباره روغنهاي مايع و جامد گياهي و حيواني:

در محصول روغن مايع گياهي طيب مورد كاربرد در طبخ؛ چند جهت بايد ملاحظه شود:

1- از ماده ذاتا روغني تهيه شده باشد:
اول بايد معلوم نماييد كه ماده اى كه روغن به آن منسوب است؛ خودش ذاتا روغني و داراى روغن باشد مثل زيتون كه با فشردن آن؛ روغن از آن خارج مي شود،
اما روغن گياهاني كه خودش ذاتا روغن ندارد و تنها با خيساندن يا جوشاندن در روغن ديگري بدست مي آيد مثل روغن گلسرخ كه گلسرخ ذاتا روغن ندارد و تنها با خيساندن در روغن ديگري بدست مي آيد؛ اين موارد بايد شرايط استحصال روغن پايه اش ملاحظه شود كه چيست و چگونه استخراج شده است.

2- منبع روغن دانه روغني باشد كه اصالتا سالم باشد و سمي نبودنش بطريق اولى:
برخي از منابغ روغنهاى گياهي دانه هايي است كه اصالتا سالم نبوده بلكه سمي بوده اند، مثل روغن کانولا (نوع خاصی شلغم روغنی که میزان مواد سمی آن را به حداقل رسانده‌اند) روغن كانولا يا كلزا از دانه هاي كلزا (دانه هاى ريب) استحصال مي گردد روغن کلزا وحشی (یا دانهٔ کلزای اولیه (وحشی)) حاوی مقدار قابل توجهی ازاسیداروسیک بود. که به عنوان یک سم شناخته می‌شود. كه بعدا با دستكاري ژنتيك تقليل سم داده شده اند، طبق اعلان رسمي حاوی کمتراز ۲٪ اسیداروسیک هست.

کانولا توسط پرورش زمین‌های (کشتزارهای) دانه ریپ، دانه روغنی که در تمدن باستان ازآن به عنوان مرجع تامیین سوخت استفاده می‌کردند، گسترش پیدا کرد. کلمه rape در اصطلاح rapeseed از کلمه لاتین rapum بمعنای گیاه شلغم، برگرفته شده‌است. تورنیپ (نوعی از گیاه شلغم)،
این دو نوع گونه‌هایی از brassica napus و brassica rapa هستند. علت تغییر این نام‌ها به کانولا به خاطر متمایز کردن آن از دانه روغنی ریپ طبیعی است که به مراتب اجزاء اسید ایراسیس بیشتری دارد.‎

گونه‌های دانه‌های روغنی brassica یکی از قدیمی‌ترین گونه‌های دانه روغنی است که توسط بشر کشت شده‌است، با مدارکی مستند از کشت آن‌ها در هند در ۴۰۰۰۰۰ سال قبل و همچنین در چین و ژاپن در ۲۰۰۰ سال قبل و همچنین استفاده از آن‌ها در اروپا شمالی برای چراغ‌های نفتی (چراغ‌های نفت سوز) در قرن ۱۳ نیز مستند است.

استفاده از آن تا زمان توسعه و گسترش نیروی بخار محدود شده بود زمانی‌که مکانیکها دانه روغنی ریپ پایدار در آب را پیدا کردند این کشف بهتر از هر نوع روغن یا گریسی برای سطوح فلزات کاربرد داشت.
جنگ جهانی دوم شاهد تقاضای بالای روغن به عنوان گریس بعلت افزایش تولید تعداد موتورهای بخار در ناوهای جنگی و کشتی‌های تجاری، بود. پس از جنگ جهانی دوم منابع دانه‌های روغنی ریپ اروپا و آسیا با کمبود جدی مواجه شد و در اینجا بود که کانادا آغاز به توسعه محدودیت‌های تولید دانه روغنی ریپ کرد. پس از جنگ تقاضا به شدت کاهش یافت و در نتیجه کشاورزان به دنبال راه‌های دیگر استفاده از کشتزارها و تولید محصولات دیگر، رفتند. عصاره‌های دانه‌های روغنی ریپ برای اولین بار در سال ۱۹۵۶ تا ۱۹۵۷ به عنوان یک ماده غذایی در فروشگاه‌ها و مارکت‌ها قرار داده شد.

روغن دانه ریپ مزه و طعمی خاص و منحصر به فرد و همچنین رنگ مایل به سبز ناخوشایندی داشت که این مشکلات حاکی از وجود کلوروفیل (نوعی سبزینه) در این ماده بود و این ماده همچنین شامل وجو و تراکم درصد زیادی از اسید ایراسیس نیز می‌شد. تحقیقات انجام شده روی حیوانات حاکی از آن بود که استفاده از اسید ایراسیس در مقیاس زیاد می‌تواند منجر به آسیب رساندن به قلب شود. محققین هندی شواهدی را ارائه کردند که مصرف خردل (روغني) و دانه‌های روغنی ریپ کلاً خطرناک است. حتی غذاهای فرآوری شده از کشتزارهای دانه‌های روغنی ریپ نیز به خصوص برای حیوانات مناسب نبود. چراکه شامل درصد بالایی از طعم‌های ترکیبی نامطلوب به نام گلوکوزینولیت، می‌شود.

روغن کانولا برای اولین بار در سال ۱۹۷۰ توسط Keith downy و Balder R. steffanson به‌طور کاملاً طبیعی به وسیلهٔ دانه روغنی ریپ در دانشگاه Manitoba کانادا کشت و پرورش داده شد که علاوه بر اسید ایراسیس کمتر ارزش غذایی‎ بیشتری نیز داشت. یک گونه توسعه یافته در سال ۱۹۹۸ به عنوان مقاومترین گونه روغن کانولا حاصل از دانه روغنی ریپ در مقابل آفات و بی آبی در نظر گرفته می‌شود. گونه ذکر شده و دیگر گونه‌های جدید با استفاده از مهندسی ژنتیک تولید شده‌اند. در سال ۲۰۱۱ .۲۶٪ازهکتارهای کاشته شده. بطور ژنتیکی دچار تغییر و جهش ژنتیکی شدند و باعث بوجود آمدن روغن کانولا بیوتکنولوژی شدند.

دانه‌های روغنی ریپ یک بار در کانادا به عنوان یک محصول و یک کشت کاملاً تخصصی در نظر گرفته شده‌اند اما روغن کانولا اکنون یک کشتزار پول (منبع درآمد عالی) برای آمریکا شده‌است. کشورهای کانادا و آمریکا سالانه بین ۷ الی ۱۰ میلیون تن از بذر کانولا را تولید می‌کنند. متوسط سالانه صادرات این محصول از کانادا شامل ۳ تا ۴ میلیون تن از بذر این محصول، ۸۰۰ هزار تن از روغن کانولا و ۱ میلیون تن از (آرد، بلغور یا خوراک) کانولا می‌باشد. = همين سوددهي سبب اخفاء جهات مضر اين محصول است.

خلاصه روغن كلزا تا جنگ جهاني دوم به عنوان روغن چراغ و بعد جهت گريس و تامين سوخت موتورهاي بزرگ توليد مي گرديد و بعدا سرمايه گذار اصلي روي اين روغن و توليدش كشور كانادا و امريكا به فكر خوراكي كردن آن افتادند،

مشكلات ديگر اين روغن؛ روغنگيري بروش غيرسرد (حرارت حاصله از چرخ دستگاههاى روغنگيري) و با استفاده از حلالهاى شيميايي و سمي است. روغن کانولا با استفاده از کمی حرارت و سپس شکستن دانه به دست می‌آید. اگرچه همهٔ درجه تجاری روغن کانولا هست و بعدتوسط هگزان آن را تصفیه می‌کنند. سرانجام روغن خام تصفیه وخالص می‌شود توسط پاشش آب واسیدهای آلی و بانچینگ توسط خاک رس و توسط تقطیر با بخار بو زدایی می‌شود.

نكته درباره نام كانولا: اين روغن از دانه هاى ريپ تهيه مي شود اما چون کلمه rape (بمعنای تجاوز) بوده ، فلذا به منظور جلوگیری از ایجاد سوء برداشت از معنای منفی تلویحی کلمه rape (بمعنای تجاوز)، نام كانولا برايش انتخاب شده‌است.

کلمه کانولا توسط هیئت اتحادیه دانه ریپ کانادا در سال ۱۹۷۰ انتخاب شد. کلمه Canola قسمت can آن از آغاز کلمه کانادا Canada گرفته شده و ola به کلمه oil به معنای روغن ارجاع داده می‌شود.‎

مراجع بسیاری شامل فرهنگ‌های لغت همچنان در تلاش هستند تا اثبات کنند که این کلمه Canola به این شکل تعبیر می‌شود Can (Canada) + o(il) + a(acid) (روغن کم اسید کانادایی) این فرهنگ‌ها شامل The American heritage dictionary of the English language و Random House Kernerman Webster's College Dictionary هستند.

برخي محققين معتقدند دستكاريهاي انجام شده براى تقليل سميت كلزا تنها از سموم كردن فوري آن مانع است نه اينكه آنرا عاري از ضرر نموده و سالم شده باشد، و فوقا بيان شد كه از خطرات اين روغن منجر به آسیب رساندن به قلب مي شود. محققین هندی شواهدی را ارائه کردند که مصرف خردل (روغني) و دانه‌های روغنی ریپ کلاً خطرناک است. حتی غذاهای فرآوری شده از کشتزارهای دانه‌های روغنی ریپ نیز حتى برای حیوانات هم مناسب نبود.

3- از منابع خوب روغن
گياهي؛ و بهترينش؛ زيتون است كه در كلام الهي به شجره مباركه تعبير شده است
و بعد ان تخم كتان و كنجد و آفتابگردان و سبوس برنج و گياه گلرنگ و نخل وووو مي باشد


4- منبع روغن دانه سالم است اما روغنش سالم نيست:
روغن ذرت از دانه اي است كه ذاتا سالم است و از دانه هایی كه روغن دارند؛ و بسيار هم روغنش معروف و متداول است؛
اما صرفنظر از موضوع تراريخته نبودن يا در استحصال مواد شييمايي و مضر بكار بردن؛ و يا بروش سرد تهيه نشدن؛ با همه اينها؛
در تحقيقات جديد مصرف روغن اين دانه (حتى با رعايت همه موارد) نيز عوارضي براى سلامتي داشته است،
ولذا دقت شود كه اينطور نيست كه هرچيزي كه گياهي بود و روغنش با رعايت جميع جهات استحصال شد براى مصرف انبوه (آشپزي) مناسب و سالم باشد،
مانند ذرت كه مصرف ماده اصلي آن هرچقدر هم بشود سالم است، اما روغنش اينطور نيست و اخيرا دانشمندان بدست آورده اند مصرف روغنش سالم نيست حتى اگر تراريخته نبوده و بطور فشار سرد و بدون مواد شيميايي استحصال بشود.

برخي از عوارض آن: سبب ایجاد بیماری‌های قلبی عروقی، سرطان‌ها به خصوص سرطان روده بزرگ و سینه و بیماری‌های مربوط به ضعف سیستم ایمنی بدن می-شود.
علت اينكه فروش روغن مايع ذرت با برندهاي بسيار معروف و بسته بنديهاى فريبنده در بازار رايج است؛ بخاطر اين است كه قديميترين و بزرگترين سرمايه گذاري روي توليد اين محصول (ذرت) و اين روغن توسط امريكا شده است ولذا بدون توجه به اين معايب رويش تبليغ شده و نمي خواهند بازار را از دست بدهند.

به اين :1- عيب ذاتي روغن ذرت؛ معايب ديگر از جمله 2- تراريخته بودن ذرتهاى روغني رايج 3- و نيز غيرارگانيك بودن (با سپماشي و كود شيميايي كشت شدن) و 4- روغنگيري با دستگاههاى با حركت شديد و حرارت و 5- و بكار بردن مواد شيميايي و سمي مثل هگزان؛ را نيز بايد افزود تا بتوان روغن طلايي زيباي ذرت را بدست آورد، و طبعا مصرفش به دلايل خمسه مردود است.
و نظير همين اشكال در سويا هست كه مصرف خودش خواص درماني دارد اما روغنش براساس تحقيقات جديد جهت سرخ كردن سالم نمي باشد‎

5- روغن نخل (پالم)
جنگ و نزاعي در منابع امريكايي و متكي به آنها بر سر زير سؤال بردن روغن نخل (پالم) هست كه عمده اش جوسازي رقابت تجاري است
كه بخاطر ارزاني و فراواني نخل و صدور عمده اش از كشورهاى مسلمان اندونزي و مالزي و نيجريه كه چندين برابر روغنهاى امريكايي ذرت و كلزاست و اگر زير سؤال نباشد بازار روغن ذرت و كلزا را كلا تخته مي كند فلذا امريكائيها و بالتبع امريكائي زده ها (از جمله متخصصين ايراني) بشدت آنرا زير سؤال مي برند
واقعيتش اين است كه هر چيزي مصرف افراطيش خوب نيست
و اگر بنا باشد شما روغن نخل را بخاطر كاربردش در انواع شيرينجات و بستني و لبنيات چرب ووو با مصرف زياد اين محصولات به بدن خودتان زياد وارد كنيد، شكي نيست تدريجا اين مصرف زياد از حد بودنش سبب بيماري مي شود نه اصل نخل بودن روغن (به مقدار معتدل) مضر باشد كمااينكه اگر هر روز سه وعده گوشت بخوريد و هر دفعه چند صد كرم اين ضرر دارد و بيماريهاى عديده ببار مي آورد اما اين ضرر داشتنش بخاطر افراط در مصرف گوشت است نه اصل مصرف گوشت.


6- حتى روغن گياهي خوب هم كمش زياد است:
همه ميوه ها و دانه ها و گياهاني كه روغن مايع ازآن استخراج مي شود؛ براى استحصال مقدار كمي روغن چندين برابر آن ميوه و يا دانه و يا گياه بكار مي رود؛ همانطور كه مصرف آن مقدار ميوه و دانه بيشتر از مقدار مصرف روزانه مناسب بدن است؛ روغن حاصله از آن هم كه خلاصه و عصاره آنهاست اگر زياد باشد؛ بيشتر از مقدار مناسب بدن است و موجب عوارضي مي شود حتى بهترين روغن زيتون فرابكرفشار سرد با شرايط.

مثلا هزار دانه سويا به وزن ميانگين 100 گرم تنها 20 گرم دو قاشق روغن مي دهد كه با مصرف اين مقدار روغن گويا شما هزار دانه سويا خورده ايد = حالا بايد ديد سويا هرچقدر براى بدن مفيد باشد آيا هربار هزار دانه خوردنش (معادل دوقاشق روغنش) براى بدن مناسب است؟ اگر اين نكته و واقعيت در مصرف هر روغن گياهي لحاظ شود خودبخود افراط در مصرف روغن و عوارضش پيش نمي آيد
فلذا براى طبخ غدا از روشهاى سالم بريان در فر يا پخت خشك يا بخار پز بايد استفاده نمود و نهايتا روغن به آن بقدر رفع خشكي افزوده شود نه اينكه در روغن شناور مصرف شود حتى اگر روغن زيتون بكر سرد باشد، و اگر با استفاده از روغن سرخ مي شود در حرارات بالا و قرار كرفتن كوتاه و چندثانيه اي در روغن جوشان باشد نه سرخ كردن آرام كه جذب روغنش بيشتر است.‎


7- منبع روغن (ميوه يا دانه يا گياه) به صورت ارگانيك واقعي توليد شده باشد:
بشرط اينكه غيرتراريخته و ارگانيك (بي سم و كود) كشت شده توليد شده باشد
گفته مي شود برخي ازين منابع كه نمونه بومي ايراني اصالتا نداشته و كلا وارداتي است و شروع وارداتش در دوره قبل تراريخته نبوده؛ مثل كلزا و سويا اينها همه تراريخته است،
اما آنها كه قبل دوره ترايخته مثل ذرت وارداتي داشته ممكن است نوع غيرتراريخته اش در ايران هم پيدا شود،
البته در كشورهاي منبع (مثل ذرت در امريكاى لاتين - يا سويا درخاوردور) نوع بومي و غيرتراريخته اش هست و لزوما هر روغن از آنها به معني تراريخته بودن نيست، و بايد مشخص شود كه از تراريخته روغنگيري شده يا از غير تراريخته

مواردي كه در ايران نوع غير تراريخته اش هم موجود است زيتون و كنجد و تخم كتان و آفتابكردان و ميوه گلرنگ و سبوس برنج مي باشد،
اما برخي موارد عليرغم وجود بومي غير تراريخته؛ بيشتر منبع بكار رفته در روغن آنها از نوع وارداتي تراريخته است (مثل آفتابكردان و سويا) فلذا بايد مشخص شود كه چه نوع منبع در روغنگيري مصرف شده است.

غالب دانه هاى نخل وارداتي از كشورهاى اندونزي و مالزي بومي و غير تراريخته است.
اما مشكل شايع در كشت برخي منابع مثل زيتون و كنجد و كلزا افتابكردان سويا برنج وووو استفاده از سموم دفع آفات نباتي و كودشيميايي است، فلذا در بررسيها ارگانيك بودن واقعي و كامل منبع روغن بايد مشخص گردد.‎


8- روغن استحصالي بكر باشد
كه در همان نوبت اول روغنگيري بدست مي آيد و محصول نوبتهاى بعدي روغنگيري كه با حرارت دادن و بكار بردن موادشيميايي حاصل مي شود نباشد، ولذا اصطلاح بكر و بدون حرارت در نوع مرغوب روي جنس قيد مي شود = اكستراورجين = فرابكر + كولد پرس = پرس سرد


9- روش استحصال روغن؛ با پرس و فشار سرد و با حركت آرام چرخ دستگاه باشد نه پرس گرم و با دور تند:
گاهي منابع روغن از ميوه ها و دانه ها و گياهان سالم است؛ مثل زيتون و كنجد و تخم كتان و تخم آفتابگردان ووو ممكن است با روش استحصال بدون حرارت باشد؛ اما بخاطر حركت تند و سريع چرخها و دنده هاى روغنگيري دستگاه هاى صنعتي سبب ايجاد حرارت بالا و سوختن برخي مواد مفيد آن مي شود، شبيه آنچه در آسيابهاى صنعتي مي شود و آرد داغ سوزنده بيرون مي دهد، دستگاههاى جديد آنقدر دورش تند و حرارت ايجاد مي كند كه دود از چرخ بلند مي شود با اينكه يك شلنگ آب مدام آنرا خنك مي كند
براى همين است كه چرخهاى عصاري قديم كه بروش كند و آرام مي چرخد (نه آنها كه موتور برقي گذاشته اند و چرخ عصاري مثل صنعتي كار مي كند) و يا دستگاه هاى روغنگيري صنعتي جديد كه براساس روش پرس سرد دور موتورش تنظيم شده است و بدون ايجاد حرارت؛ روغن استحصال مي شود محصولش سالم است
اين روش استحصال در همه روغنها ترجيح دارد بلكه شرط مهمي است.‎

10- دهمين جهت كه در روغن مايع طيب بايد ملاحظه شود آنست كه
براى استخراج روغن از حلال (حل كننده) آلي (مثل هگزان و الكل و استون) استفاده نشده باشد
گاهي روغن از دانه سالم روغني بروش سرد استخراج مي شود؛ اما براى شفاف كردن روغن؛ يا گرفتن طعم و بو و مواد زايد؛ و يا حداكثر استخراج روغن؛ از حلالهایی مانند هگزان استفاده مي شود و اين خود سبب سميت روغن مي گردد كه قبلا در اين باره مطلبي نقل شد، روش جدید و رايج در استخراج روغن از دانهٔ گیاهان، به طریق شیمیایی بوده و با استفاده از حلال‌های خاصی از جمله هگزان می‌باشد. این روش، محصول روغن بیشتری تولید می‌کند، براى توليد كننده با صرفه تر است و سریع تر هم انجام می‌پذیرد.

11- روغن استخراجي مايع از ميوه ها و دانه ها و گياهان مانند عطر بسيار لطيف بوده و فورا با حرارت و نور محيط اسيدي مي شود و كيفيتش پايين مي آيد
فلذا برندهاى معتبر در چند مرحله اين امر را تدبير مي كنند

11-1-استفاده از دستگاههاى فشار سرد با تخليه هوا و به صورت خلأ
11-2- نماندن روغن استخراحي در مخازن و فضاي باز يا محيط روشن و گرم؛ بلكه حفظ در مخازن تاريك و سرد و محفوظ از تماس با هوا
11-3- و بسته بندي فوري در ظروف محفوظ از نور و بسته هاي مناسب (غير شفاف و در تاريكي نگهدارنده روغن) و اين جهت در همه روغنها بايد رعايت شود نه فقط روغن زيتون
فلذا توليد كننده هايي كه روغن مايع را در طروف شفاف ارائه مي دهند؛ نفس اين عمل بي كيفيتي كارشان در همين امر ساده و ابتدايي است، ديگر رعايت كيفيتهاى فني ديگر كه بر عموم پنهان است را حتما ندارند،
يا از بيسوادي شان است يا از نازل بودن كارشان كه حتى امور ظاهري اشكار (بر كمترين مطلع از شرايط نگهداري روغنهاي مايع) را رعايت نمي كنند
وقتي اين امر ضروري در روغن گراني مثل زيتون در غالب توليد كننده هاى ايراني رعايت نمي شود و شيوع دارد؛ ديكر نسبت به ساير روغنهاى مايع چنان تارك هستند كه گويا شرط لازم روغن مايع شيشه شفاف است!!! و بدتر از همه (كه مشكلات روغن را مضاعف مي كند) بيسوادي فروشنده هاست كه انها را در معرض نور آفتاب مي جينند!!! گويا هرچه آفتاب بيشتر بخورد بهتر است!!!


12- روغن مايع در ظروف پلاستيكي نازك نباشد.
روغن مايع در بسياري از ظروف پلاستيكي (خصوصا آنها كه نازك است) نفوذ مي كند،
و برخي پلاستيكها هم در روغن حل مي شوند، و بجز نور و هوا ديدن روغن و اسيدي شدنش؛ سبب حل شدن پلاستيك در روغن مايع و ابتلاء به ضرر خوردن پلاستيك مي گردد!!
اين فرايند در نور و حرارت تشديد مي شود
از برندي تهيه كنيد كه در ظروف محكم و ضخيم و غير شفاف ارائه مي كند،
و در كارتن بسته بندي محفوظ در جاى خنك بوده،
و دراول تاريخ مصرفش باشد تا هرچه كمتر در پلاستيك سپري كرده باشد
و بشود فورا آنرا بعد خريد؛ تخليه و در شيشه هاى تاريك و محفوظ از نور و جاى خنك نگهداري نمود.‎

Image
13- خيال نشود كه استحصال روغن منحصر به روش صنعتي آلوده به حلال و شيميايي و كارخانجات بزرگ است و جون كارخانه هاي بزرگ شرايط سلامت را در استحصال را رعايت نمي كنند پس دسترسي به روغن سالم ممكن نيست

اولا: برخي كارخانجات كه در ارائه محصولات بروز مراكز توليد جهاني هستند؛ اين نوع توليد سالم را دارند چون در جهان دغدغه توليد سالم و ارگانيك در محيطهاى فرهيخته بسيار است و براى از دست ندادن اين بازار مهم با استفاده از تكنولوژي پيشرفته شرايط سلامت را به سهولت فراهم مي كنند

ثانيا: توليد روغن مايع به دستگاه هاى بزرك محدود نيست و توليد كننده هاى كوچك كه به سلامت محصول اهميت مي دهند فراوان هستند و از چرخهاى عصاري مدرن كوچك كه منطبق بر شرايط است استفاده مي كنند؛ البته انها كه واقعا دانشش را داشته و محصول با كيفيت ارائه مي كنند نه اينكه هر مغازه و عطاري به اسم روغن گياهي مقصود باشد.

ثالثا: وسايل روغنگيري مانند ساير وسايل آشپزخانه اى است كه بجز دستگاههاى بزرگ همچنين دستگاههاى خانگي به حجم وسايل خانگي (مانند چرخ گوشت و آبميوه گيري و مخلوطكن و غذاساز) هم دارد و مي توان براى اطمينان از فرايند و كيفيت توليد ازين نوع دستكاه روغنگيري خانگي تهيه نمود
https://arabic.alibaba.com/product-deta ... 4e2ap5Y5uU

https://arabic.alibaba.com/product-deta ... 4e2ap5Y5uU
https://arabic.alibaba.com/p-detail/bla ... 81867.html
چه انكه موتور برقي دارد ولي بشرط امكان دور كُند
ويا آنكه دستي است
https://ar.aliexpress.com/price/china-p ... price.html
https://ar.aliexpress.com/i/32959697924 ... 55766f1-26


14- بطور نمونه شرح فرايند استحصال از روغن گياهي سبوس برنج را نقل مي كنيم
http://meayar.ir/industry/products.php?id=3133
كه با مطالعه دقيق مي توانيد ببينيد كه به اقتضاي توليد صنعتي چه مراحلي در آن اشكالاتي پيدا مي شود
نظير همين فرايند و شرح مراحل براى استخراج روغن تك تك ميوه ها و دانه ها و گياهان هست كه مي توانيد با جستجو در منابع فني و علمي توليد روغنهاى گياهي بدست آورده و نقاط اشكالش را اول يافته بعد به فكر چاره اش بيافتيد
نه اينكه از بقال يا توليدي بپرسيد روغن شما كه اينطور نيست؟ آن هم بگويد نه خير روغن ما اينطور نيست و خوب است‎

15- روغنهاى جامد گياهي
و هيدروژنه شده و حتى كره گياهي جزو مواردي است كه سالم محسوب نمي شود

16- چربيهاى حيواني:
كره حيواني گوسفندي يا گاو بومي يا گاوميش (كه تعليف طبيعي و سالم داشته و خودتان از مشك دوغ زده شده ببينيد خارج مي شود و ظاهرسازي و تقلبي نشده باشد) خوب است
و روغنهاى حيواني امروزه معلوم نيست چقدر خالص باشد

چربيهاى حيواني چند نوع است
يكي: همين كه از لبنيات آن بدست مي آيد و لطيفترين و سالمترين است

دوم: لايه نازك چربي لطيفي كه روي گوشت راسته و دست و ران است

سوم: دنبه بره، كه هرچه كم سن تر باشد وخصوصا از قسمت نوار بيروني دنبه و قسمت هلالي آن باشد نه ميانه و مركز دنبه؛ باشد بهتر است

چهارم: چربي قلوه گاه كه در عربي شحم مي گويند و شحم گاو بومي نر كه با چراى طبيعي و تعليف سالم بي واكسن و شيميايي پرورش يافته باشد؛ خاصيت دارويي دارد.

پنجم: پي و جربي كه در زير پوست جمع مي شود كه نازلترين چربي حيواني است.
و براى مصارف طبخ به ترتيب اولويت ترجيح دارد‎

17- نحوه كاربرد دنبه و روش صحيح استخراج روغن دنبه

براى استفاده از چربي دنبه بروش داغ كردن دنبه نباشد حتى الامكان
براى بكار بردن دنبه سريعترين راه سالم رنده كردن دنبه منجمد در غذاي مورد طبخ است كه براى بيرون آمدن چربي به روش داغ شدن دنبه مبتلا نشود
بهترين روش استحصال روغن دنبه روش آبگوشتي است كه همان جوشاندنش بنحو آرام در آب است كه بدون بو دادن چربيش جدا مي شود

تفصيل مراحلي هم براى بالابردن كيفيت محصول روغن دنبه هم سفارش مي شود:
در این روش آبگوشتي از تکنیکی به نام استخراج که در شیمی آلی کاربرد دارد استفاده می‌شود. در این روش کپسول‌های روغنی از داخل دنبه توسط آب بدون حرارت زیاد خارج می‌شود. مراحل این کار بدین صورت می‌باشد :

۱- دنبه را شسته و به قطعات کوچک (حدود ۱۰۰ گرمی) تقسیم کنید.
۲- تکه‌های دنبه را به نمک آغشته کنید. دقت کنید که تمامی سطح دنبه‌ها نمک‌دار شوند. (برای ضد عفونی کردن)
۳- دنبه‌ها را به مدت ۲۴ ساعت داخل یخچال بگذارید.
۴- دنبه‌ها را پس از خارج کردن از یخچال شسته و چرخ نمایید.
۵- دنبه‌ها را داخل قابلمه ریخته و تا دو الی سه بند انگشت بالاتر از سطح دنبه‌ها آب بریزید.
۶- مقداری پیاز را قطعه قطعه کرده و داخل قابلمه بریزید. (برای ضد عفونی کردن)
۷- می‌توانید برای رفع بوی دنبه داخل قابلمه مقداری هل، سیب، گلاب، هویچ و یا دیگر مواد غذایی معطر بریزید.

در نسخه هاى طب كهن و اسلامي از زكرياي رازي و ابن سينا نقل شده كه
اگر کسی خواست دنبه مصرف کند بهتر است، سه کیلو دنبه گوسفندی را با سه عدد پیاز درشت به اضافه یک لیوان سرکه یا آبلیمو یا آبغوره خانگی یا رب انار خانگی؛ به همراه یک لیوان گلاب اضافه کرده و ۱۵۰گرم پوست سیب درختی یا رنده سیب درختی یا ۱۵۰ گرم میوه “به” نیز به آن اضافه شود. همچنین، یک قاشق چای خوری یا مربا خوری میخک یا می‌توان ۲ قاشق کاکوتی اصل به مخلوط دنبه خود اضافه کنید و همه را با هم چرخ مي کنيد
پیاز و ترکیباتی که به دنبه گوسفند اضافه می‌کنیم بوی بد دنبه را از بین می‌برد و اصلاحش می‌کند یعنی آن لزوجت و غلظت آن را از بین می‌برد و مانع رسوب آن می‌شود و اگر به این صورت تهیه شود می‌توان مصرف کرد.

۸- قابلمه را روی حرارت کم قرار داده و هر از چند گاهی محتویات آن را هم بزنید. و ترکیب را همراه آب روی شعله ملایم بگذارید تا رطوبت آن برود ‎
۹- مشاهده می‌کنید که کپسول‌های روغن درون دنبه آزاد و به سطح آب می‌رسند.
۱۰- در هنگام حرارت دیدن، می‌توانید تبخیر شدن آب درون قابلمه را مشاهده کنید. زمانی که تبخیر شدن آب قطع شود (حدود ۷ الی ۸ ساعت) و آبی که وجود دارد حذف شود و روغن خالص بماند حرارت را قطع کنید.
۱۱- و بعد آن را صافش کنید و بگذارید در جایی منجمد شود.
۱۲- بهتر است روغن صاف شده را در یخچال نگهداری نمایید.

18- مصرف روغن جامد نياز به فعاليت مضاعف
ضمن رعايت نكته مذكور در بند پنجم دقت كنيد كه كليه روغنهايي كه در دماي اتاق مايع نيستند (از خامه و كره حيواني تا روغن دنبه گوسفند و شحم گاو و تا روغن نخل و نارگيل وووو) براى جذب بدن شدن نياز به فعاليت مضاعف خورنده دارند و مصرف مرتب آنها ولو به اندازه براى كساني مناسب است كه روزانه فعال بيرون منزل در فعاليت بوده و از وسيله نقليه موتوري استفاده نكرده و مثل مردمان قديم بيشتر مسافات را پياده طي مي كنند، يااينكه شغلهايي به مانند چوپاني يا ورزشهاى سنگين داشته باشند، و الا سايرين بايد گاهي از آنها استفاده كنند آن هم بقدر متناسب نه افراط.‎

والحمدلله رب العالمين
آموزشکده طب جامع
 
پست ها : 46
تاريخ عضويت: چهارشنبه آپريل 17, 2019 3:37 pm

Re: روغن طیب

پستتوسط آموزشکده طب جامع » يکشنبه آپريل 21, 2019 9:07 pm

اینگونه عطر و طعم روغن زیتون عالی را تجربه کنید
اولیایی کارشناس تغذیه بیان کرد: معمولا از هر کیلو زیتون تنها حدود 15 درصد روغن به دست می آید که بسته به روش تهیه آن کیفیتش متفاوت است و بعنوان مثال برخی ها به روشهای مکانیکی (یعنی تحت فشار گذاشتن زیتون) و برخی دیگر به روش شیمیایی (اضافه کرن ماده شیمیایی هگزان بعنوان حلالی قوی) از زیتون، روغن می گیرند.

وی با بیان اینکه هرقدر درجه روغن زیتون پایین تر باشد ویژگی ها و خواص مفید خود را بیشتر از دست می دهد، اظهار داشت: کیفیت روغن های زیتون به انواع مختلف فرابکر، بکر، معمولی، تصفیه شده و پومیس (روغن تفاله زیتون) درجه بندی می شود که هرکدام ویژگی های مثبت و منفی خاص خود را دارد، بعنوان مثال بهترین و خالص ترین نوع روغن زیتون با عطر و طعم عالی فرابکر است.

به گفته اولیایی در روش فرابکر روغن زیتون دست اول بدون اضافه کردن هیچ نوع حلالی به دست می آید.

سرطان در جیب شما و سود در جیب سودجویان!
اولیایی، پومیس را بدترین نوع روغن زیتون دانست و عنوان کرد: این نوع روغن اصلا خوراکی نیست و معمولا برای تهیه صابون، کرم ها، پماد یا خمیر دندان استفاده می شود.

وی با اشاره به اقدام برخی سودجویان از روغن پومیس افزود: اما سودجویان با خرید تفاله های زیتون، ضمن اضافه کردن حلال هگزان فراوان، با یک حرارت بالا روغن آن را استخراج می کنند و به اسم روغن زیتون خوراکی (یا به صورت خالص یا ترکیب با روغن زیتون اصلی) به فروش می رسانند، درحالی که به دلیل همان هگزان این روغن به شدت سرطان زا است و سلامتی مصرف کنندگان را تهدید می کند.

این کارشناس تغذیه اظهار داشت: ترکیب پومیس با روغن زیتون اصل، با از بین بردن خلوص آن، خاصیت سرطان زایی را افزایش می دهد.

اولیایی اعلام کرد: معمولا پومیس بصورت وارداتی است و از کشورهایی با زیتون فراوان مثل ایتالیا و اسپانیا غیرقانونی وارد می شود، البته آنها درحالی وارد می شوند که روی بطریهایشان، پومیس بودن قیدشده و بدون توجه به مضرات آن در مصارف خوراکی گاهی در کشور استفاده می شود.

وی ادامه داد: درواقع سودجویان، پومیس را به قیمت صنعتی و بسیار پایین خریداری می کنند و در قالب روغن زیتون با چهار تا پنج برابر قیمت می فروشند.

پومیس بدون سرطان معنی ندارد‎
وی یادآور شد: تمام محصولاتی که تاییدیه های آزمایشگاه وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو را دریافت می کنند، سلامتیشان تضمین شده و با اطمینان خاطر می توان مصرف کرد. این درحالی است که بسیاری از روغن زیتونهای وجود در بازار نه تنها مجوز بهداشتی ندارند بلکه بدون نام و نشان معتبر به فروش می رسند.

نعمتی مدیر غذا معاونت غذا و دارو نیز با بیان اینکه روغن زیتون پومیس با داشتن هیدروکربن های حلقوی فرار زیاد به عنوان حلال اصلی (هگزان) بسیار خطرناک و سرطان زا است، عنوان کرد: پومیس از کشورهای اسپانیا،و ایتالیا و یونان به‏صورت قاچاق وارد کشور شده و برای مصارف خوراکی با ده درصد زیر قیمت روغن های دیگر بفروش می رسد، این در حالی است که این روغن در تمامی کشورها به مصرف صنعتی می‌رسد.

به گفته وی، وزارت بهداشت هیچگونه مجوزی برای واردات این نوع روغن برای مصارف خوراکی صادر نکرده و کلیه روغن های تفاله زیتون Pomace موجود در بازار قاچاق و غیر مجاز هستند.

بدون اطمینان دست از خرید بکشید

اولیایی در پاسخ به این سوال که چگونه می توان روغن زیتون خالص از ناخالص (مرغوب از نامرغوب) را تشخیص داد، گفت: جز آزمایش روغن در آزمایشگاههای مجهز هیچ راه تشخیصی نیست و به کسانی که قصد مصرف روغن زیتون را دارند توصیه می کنیم حتما روغنهایی با نام و نشان معتبر تولید کننده، علائم استاندارد و مجوزهای وزارت بهداشت را خریداری کنند.‎
https://iranorganics.com/product/%D8%B1 ... %A9%D8%A7/

https://basalam.com/fadak#about
امروز ← باغ و مزرعه‌ای آباد به نام «کشت و صنعت زیتون فدک»
دو بادگیر بلند و مزرعه‌ای آباد!

تا چشم کار می‌کند سبزی و درخت است؛ 120 هکتار! بی هیچ دغدغه‌ای در مزرعه قدم می‌زنی و غرق تماشا می‌شوی. هیچ کس از تو چیزی نمی‌پرسد و مانع نمی‌شود. مثل یک بوستان عمومی، ورود و بازدید برای همه آزاد است. هر چه پیش‌تر می‌روی شگفت‌زده‌تر می‌شوی و قسمت‌های سازمان‌یافته و هماهنگ مجتمع بیشتر تو را سر ذوق می‌آورد. باغ زیتون، باغ پسته، گاوداری، بیست هکتار یونجه‌زار، واحد صنعتی فراوری زیتون، انبار محصولات، دامداری و ...، زنجیره‌ بی نقصی را به وجود آورده‌اند. هر یک از قسمت‌ها، قسمت دیگر را تامین می‌کند. تفاله زیتون و یونجه‌، خوراک دام‌ها می‌شود و گاوهای مزرعه، در کنار شیردهی و پروار شدن، نیاز به کود طبیعی را برطرف می‌کنند.
ارزشش را دارد
خرید از مزرعه‌ نمونه آسیا به خودی خود جذابیت دارد. علاوه آن که روغن زیتون فرابکر (Extra virgin) تولید می‌کند؛ فرابکر، یعنی بهترین نوع روغن زیتون که برای به دست آوردنش حرارت ندیده است.
در این مزرعه، کشت زیتون به شیوه « کانال کود» کشت می‌شود؛ طرحی ابداعی که اختراعش به نام همین مزرعه ثبت شده است. در این شیوه کودرسانی، هیچ سم و کود شیمیایی استفاده نمی‌شود. این یعنی، زیتونی کاملاً طبیعی و ارگانیک. همان چیزی که شما دنبالش هستید.
كنار جمكران است «مزرعه فدک» در پانزده کیلومتری جاده قدیم قم ـ کاشان قرار دارد؛ باغی بزرگ و سبز که از تولید نهال زیتون تا فراوری نهایی آن، همه در همین جا انجام می‌گیرد.‎
http://fadak-olive.com/fa/

سايت اصلي مزرعه ‎
http://ent.ut.ac.ir/fa/student/ndt/2225 ... %AF%DA%A9-

http://fadak-olive.com/fa/product.php
آخرين ويرايش توسط آموزشکده طب جامع on يکشنبه آپريل 21, 2019 11:55 pm, ويرايش شده در 2.
آموزشکده طب جامع
 
پست ها : 46
تاريخ عضويت: چهارشنبه آپريل 17, 2019 3:37 pm

Re: روغن طیب

پستتوسط آموزشکده طب جامع » يکشنبه آپريل 21, 2019 9:10 pm

برخي سلامتجويان جزو موارد مصرفي طيبات را روغن مايع لادن نام برده بودند

1- همانطور كه قبلا بيان شد ملاك طيبات شخص يا محل يا بازارچه نيست،
2- ملاك طيبات بودن معيارهاى مربوطه هر جنس است
3- بازارچه طيبات هم سلامتجويي مانند خود شما و ساير سلامتجويان كه براى تهيه مصرف هرچه بيشتر واجد طيبات جهت خود و خانواده اش تلاش مي كند و به فكر سايرين هم هست و براى بقيه هم بقدر توان تلاش مي كند

4- طيبات بودن دو جنبه دارد
يكي اينكه در هر سطحي كه هست قطعي باشد و از روي تحقيق و بصيرت باشد نه اينكه به صرف اينكه فلان بقال يا كشاورز بگويد يا روي بسته نوشته باشد و معناي قيد قطعيه اين است نه اينكه اين كلمه نوعي جنس يا معادل ارگانيك باشد
ديگر اينكه طيبات بودن سطوح مختلف دارد

پائینترين سطحش تكليف مسلماني هر كسي است و لااقل دراين حدش را هر مسلمان بايد خوانده و فهميده باشد
اين دسته شرايط در پايين ترين سطح و حداقل رعايت است = در حقيقت شرط مسلماني و ايمان است مثل
1- مباح باشد = از مال حرام و دزدي و تقلب و غش وو تهيه نشده باشد
2- پيراسته از خبائث و نجاسات و سمومات قطعيه قاتله يا ممرضه خطيره
3- از مبادي حلال و طاهر باشد
4- اگر حيواني است از حلال گوشت باشد
5- با تزكيه و حلال شدن بدست آمده باشد مثل صيد صحيح ماهي يا ذبح واجد شرايط شرعي

سطح دوم و مقداري بالاترش مال افراد فرهيخته و اهل معرفت است
1- توسعه مبحث عاري از سمومات به سمومات غيرفوريه و رسيدن به ارگانيك واقعي
2- تهيه حتى الامكان از توليد كننده غير دشمن و غير كافر بلكه از مسلمان و مؤمن

سطح سوم و بالاترش تهيه از منابعي كه اهل حساب و كتاب شرع است و با حال خوب است و نكاتي كه از نظر توليد برتر در مبحث نان طيب درباره گندم و غلات آن بيان شد

آنچه هميشه و همه مسمانان بايد ملتزم باشند و شناخته باشند و رعايت كنند سطح اول است
و نمي توان مسلمان بود الا با رعايت سطح اول و حداقلها مثل مواردي كه فوقا بيان شد و فرقي ندارد شخص جزو سلامتجويان يا دانشجويان معارف الهي و همراهان باشد يا نباشد

اما آنچه هدف بازارچه هاى طيبات است بجز سطح عمومي اول؛ شناخت و معرفي و تهيه و عرضه موارد واجد شرايط سطح دوم است
و آنچه در اردوي سلامتي فصل بهار به اسم طيبات شرط مصرف سلامتجويان بود همين طيبات واجد شرايط سطح دوم است ‎
كه واجديتش قطعي باشد نه حرفي و نقلي‎

8- برخي اجناس بازارچه مثل گندم بنابر آنچه گفته اند حاوي سطوح مختلف طيبات است از يكم تا سوم
9- اما برخي ممكن است تا سطح دوم فقط و برخي هم مثل روغن لادن فقط سطح اول باشد‎
روغن مايع لادن كه در بازار در هر مغازه اي هست عرضه اش در بازارچه طيبات هيج تفاوت و امتيازي را نمي رسد و به معني طيبات سطح دوم نيست‎
و صرفا چون روغن مايع افتابگردان است و ذرت و كلزا و سويا كه حتما تراريخته است نيست بر ساير روغنهاى مايع ترجيح دارد‎
و محتمل است افتابگردانش غير تراريخته باشد‎
اما از نظر ارگانيك بودن بدون كودشيميايي و سمومات آفات نباتي توليد شدن و در پروسه روغنگيري هم مواد شيمايي بكار نرفته باشد اينها معلوم نيست بلكه قاعدتا مثل غيرارگانيك رايج بايد باشد‎

فلذا مثلا اگر شخصي ديد كه فلاني اين روغن را تهيه كرد چون روغن تراريخته ذرت و كلزا و سويا نبود نبايد انرا به اسم ارگانيك نقل كند و يا به صرف عرضه بازارچه كه براى سهولت تهيه روغن غيرتراريخته در اختيار سلامتجويان بكذارد از خودش برچسب ارگانيك در ذهنش يا گفتارش يا رفتارش بزند و نبايد آنرا طيبات مرحله دوم و شرط مصرف اردوي بهار تلقي كند = همانطور كه مكرر تاكيد شد دقيق باشيد و فهيم و هرچيز بقدر خودش تعبير و تلقي بشود‎


10- برخي محصولات عرضه شده بازارچه سوم طيبات مثل شير شتر؛ ازاين جهت كه مستقيما از دامدار در كوير تهيه مي شود و كيفيت و قيمتش بسيار بهتر از شير شتر بسته بندي بازار است ترجيح دارد‎
اما اينكه شتر توليد كننده اين شير علوفه بيابان مي خورد حتما؛ اينطور نيست و دامداران هم يادگرفته اند تغذيه دستي كنند و خود را از شتر چراني خلاص كنند، و اين تهيه كننده شير براى بازارچه است كه بايد مرتبا چك كنند كه خوراك دستي سالم و طبيعي باشد نه كنسانتره غير طبيعي
آموزشکده طب جامع
 
پست ها : 46
تاريخ عضويت: چهارشنبه آپريل 17, 2019 3:37 pm

Re: روغن طیب

پستتوسط آموزشکده طب جامع » يکشنبه آپريل 21, 2019 11:47 pm

پاسخ به شبهه برخي سلامتجويان اردوي فصل بهار درباره
مصرف غذاهاى فاقد چربي در ايام اردو بخاطر عدم وجود روغن يا چربي طيب قطعي:

1- چربي و روغن طيب چه جامد چه مايع در بازار به وفور در دسترس است،

2- روغنهاى مايع هيدروژنه و صنعتي اشكالاتي از نظر تراريخته بودن برخي منابع روغني مثل كلزا و ذرت و سويا يا توليد غيرارگانيك آنها دارند

3- اما امكان تهيه روغن مايع از دانه افتابگردان ارگانيك در عصاريهاى سنتي وجود دارد

4- همچنين روغن مايع تخم كتان يا برزك و نيز آفتابگران و كنجد و زيتون ارگانيك هم قابل تحصيل است

5- براى روغن جامد طيب؛ اگر روغن حيواني مطمئن سراغ نداشته باشيد مي توانيد از كره گوسفندي كه سالم و طيب است استفاده كنيد كه هميشه در بازار بدست آمده بخصوص فصل بهار كه وقت وفور محصولات لبني گوسفندي است

دقت شود اگرچه برخي انواع روغنهاى فوق ارزان نيستند اما چون برنامه طبخ غذاي سلامتجو به روش صحيح است نه به روش سرخ كردني پر مصرف روغن
فلذا مقدار مصرف روغن در يك غذاي چند نفره بيش از چند قاشق نيست و اين نحو مصرف هزينه ناچيز دارد خصوصا كه در روش صحيح طبخ روغن در آخرين مرحله اضافه مي شود

مراكز توليد و عرضه روغن ارگانيك فراوان است:

http://organicoils.co/product-category/ ... %8C%DA%A9/

http://organicoils.co/product-category/ ... %8C%DA%A9/

http://organicoils.co/product-category/ ... %8C%DA%A9/

http://organicoils.co/product-category/ ... %8C%DA%A9/

فلذا با وفور انواع چربيها و روغنهاي طيب نيازي به تحميل برنامه غذايي خشك و بي چربي نمي باشد
كافي است از پرسيدن و جستجو واهمه نداشته باشيد‎
بنابراين كساني كه در برنامه اردو به خودشان حذف روغن را تحميل كرده اند ناشي از ضعف برداشت و پیگیری خودشان بوده است نه اينكه برنامه غذايي اردو غير متعارف و سخت باشد‎

آشنایی با تولید روغن های گیاهی
https://bhiran.com/%D8%A2%D8%B4%D9%86%D ... %87%DB%8C/
===============
سوال: آیا استفاده از پارافین در دستگاههای عصاری امکان پذیر است؟
جواب:
اگر پارافين بريزند روغن مايعشان خراب و جامد مي شود ‎
پس هيچ عصاري براى توليد روغن مايع پارافين بكار نمي برد‎
اگر دانه گياهي ارگانيك پيدا شد عصار روبروي مشتري در دستگاه ريخته و روغنگيري پيش چشم مشتري انجام مي شود ‎
در ضمن اينكه حرفهاى تقلبي به اسم سالم و ارگانيك فراوان است
همگنين حرفهاى تقلبي به اسم اشكالات ارگانيك و يا زير سؤال بردن پيگيري راههاى محصولات غير روش رايج هم هست به حرفي توجه نكنيد
همچنانكه به اسم طب سنتي و گياهي و يا حتى اسلامي و روايت و حديث حرفهاى مغلوط و درست نفهميده ووو هم هست دنبال تيتر نباشيد كه اگر تيتري بود چشم بسته تاييد شود‎
در آدرس زير اقبال به توليد ارگانيك را زیر سؤال برده است به بهانه اينكه در 2050 جمعيت جهان مي شود 10 مليارد پس نمي شود ارگانيك توليد كرد پس ارگانيك توليد و دنبال كردن از الان باطل است!!! اين هم از آن حرفهاى باطل و تلاشهاى مذبوحانه جوحاكم بر بازار فعلي است
https://meidaan.com/archive/60640
خود محتويات ادرس فوق دروغي دلفريب است‎
فلذا اگر همراهان بخواهند چيزي بفهمند و ياد بگيريند بايد واقعا دقت كنند و از رويكرد كليشه اي و ماشيني تيتري حفظ كردن و قفل كردن و هرچه به آن اسم است بيرون بيايند

آموزشکده طب جامع
 
پست ها : 46
تاريخ عضويت: چهارشنبه آپريل 17, 2019 3:37 pm


بازگشت به بازارچه طيبات مواد غذايي


Aelaa.Net