امامزاده شاه نعمت الله علیه السلام

مديران انجمن: مزارات, مزارات, مزارات

امامزاده شاه نعمت الله علیه السلام

پستتوسط 00243742 » شنبه جولاي 18, 2020 2:56 pm

بسم الله الرحمان ارحیم
00243742
 
پست ها : 34
تاريخ عضويت: دوشنبه آپريل 06, 2020 10:13 pm

Re: امامزاده شاه نعمت الله علیه السلام

پستتوسط 00243742 » شنبه جولاي 18, 2020 6:39 pm

یکی از قدیمی ترین، معتبرترین و مستندترین بناهای تاریخی دوران صفویه و مقابر متبرکه گزبرخوار و منطقه بقعه متبرکه امامزاده واجب التعظیم شاه نعمت الله(ع) می باشد که بیش از 512 سال قدمت تاریخی دارد که از سال های ربع اول قرن دهم هجری«بعد از سال های 917 هجری قمری» از زمان شاه اسماعیل صفوی و هم عصر با علامه شیخ صفی الدین اردبیلی بوده که در سمت غرب شهر گز و در مجاورت قبرستان قدیمی(فضای سبز فعلی) بر جای مانده، ولی به علت بروز حوادث و بلاهای طبیعی و فتنه های تاریخی و همچنین تخریب و تغییر ساختارهای متعدد بنای قدیمی به مخروبه ای مبدل شده بود.

این بقعه مبارکه در دوران صفویه توسط فرزندان امامزاده با آجر و گچ نظیر بناهای قدیمی دیگر با سبک معماری مشابه به سایر بناهای آن زمان ساخته شده است. با عنایت به تعاریف و بیان کهنسالان و معماران آن زمان(دوران قدیم) قبل از تحول و تغییر ساختمان به صورت امروزی و بر اساس شرح مرحوم سید حسن مقدس جزی نوشته شده در سال 1294 ه ق که تولیت بقعه مقدس از نسل به نسل بر عهده داشته چنین می نگارد که بنای قدیمی دارای 12 تا 15 متر طول و 6 تا 8 متر عرض و به صورت ساختمان 3 دهنه مسقف گنبدی آجری بوده که آرامگاه و مقبره اصلی در وسط قرار داشته و 4 رواق آن دو رواق طرفینی بزرگتر و مرتبط به مقبره اصلی و مقابر و سنگ لوحه های متعدد قدیمی بوده است، که بعدها هنگام بازسازی و تعمیرات بنا دهنه های اطراف حذف و قسمت اصلی در زیر پوشش گنبد جدیدالاحداث مخفی و سنگ لوحه های اطراف جابه جا و تغییر مکان داده شده و از وضع اولیه خارج و به شکل امروزی تجدید ساختمان گردیده است. نامبرده تاکید نموده که در حاشیه ساختمان قدیمی و به همت و هزینه شخصی مسجدی را بر پا داشته که مورد استفاده نمازگزاران قرار گیرد.

مردم با اعتقاد به کرامات و تقرب امامزاده و تاکید بر واجب التعظیم و تکریم بودن ساخت مقدس امامزاده شاه نعمت الله از قدیم الایام به عنوان یک محل زیارتی روزانه و عزاداری ائمه معصومین بالاخص سوگواری حضرت اباعبدالله الحسین(ع) بوده اند. در جوار بقعه و صحن امامزاده محل دفن بسیاری از علم ، بزرگان، دانشوران،عرفا و رجال پر آوازه گذشته این سامان همچون سید محمد حسن و محمد حسین مقدس جزی، سید علاءالدین،سید نورالدین و تعدادی دیگر از اولاد و احفاد بستگان سلسله جلیله سادات و شاعر پر آوازه مرحوم درویش عباس گزی صاحب کتاب ارشاد الولد و ابوالفقراء صاحب کتاب کنزالفقراء و ملاعبدالرسول گزی و شیخ بدیع الزمان و ... بوده که متاسفانه بسیاری از آنها به فراموشی سپرده شده اند و بعضا نشانه ها و آثاری هم از آنها هویدا نیست.
از جمله اسناد بدست آمده از هویت تاریخی و شخصیت علمی امامزاده شاه نعمت الله (ع) سندی است که در سنه 917 هجری قمری توسط سید نعیم الدین فرزند امامزاده در زمان حیات وی تدوین و نوشته و با مهر(القاضی شاه اسحاق روح اله العبد الفقیر شاه نعمت الله) سجع و مهر گردیده دقیق و معتبر بوده اصلاح و مقام علمی و خانوادگی و بستگی به خاندان امامت و ولایت از زمره ذریات علی العریضی فرزند بلافصل امام همام جعفربن المحمدبن الصادق(ع) و از نوادگان ابوالحسن علی زین العابدین امامزاده درب امام اصفهان بوده که در اواخر قرن پنجم یا اوایل قرن ششم هجری قمری از مدینه مهاجرت و به اصفهان آمده و در ناحیه باب الدشت و مدرسه نظامیه اصفهان مرکزیت داشته و تبلیغ دین جد بزرگوار خود را می نمود که پس از وفات در همان محل دفن و به امامزاده درب امام معروف گردیده است و از فرزندانش که به علت نزدیکی فاصله از طریق ارتباط باب الدشت به گز و منطقه برخوار مهاجرت و مقیم و با توجهات شخصی شاه اسماعیل صفوی به عنوان بزرگان دینی و قاضی القضات و سلاله امام معصوم مورد احترام قرار گرفته است.
سندی که در زمان حیات امامزاده شاه نعمت الله تدوین و به خط و مهر شاه نعمت الله و عبدالله ملاذالمعالی عوالیجاه میرزا شاه حسین وزیر معروف شاه اسماعیل صفوی و تعدادی از بزرگان دیگر سجع مهر گردیده موید حیات و ممات امامزاده مذکور از اول نیمه دوم قرن نهم تا ربع اول قرن دهم( از 850 تا 930 هجری قمری)حدود 80 سال که معاصر با حکومت جهان شاه قراقویونلو از 832 تا 872 هجری قمری و شاه اسماعیل صفوی از 907 تا 930 هجری قمری است می باشد و به روایت نوشته های متن و حامش سند و مهرها و سوابق تاریخی و عناوین در دستور صدور حکم سیادت و معالی مناب نعمت الله که از نظر تاریخی سند منحصر به فردی بوده باقی مانده است.

از دیگر اسنادی که هویت و شخصیت امامزاده شاه نعمت الله را تایید نموده جوابیه ارسالی از طرف کتابخانه بزرگ حضرت آیت الله العظمی مرعشی نجفی(ره) می باشد. با توجه به هویدا شدن برخی از اسناد معتبر تاریخی اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان اقدام به دعوت از خیرین و تشکیل هیئت امنا امامزاده شاه نعمت الله زیر نظر اداره اوقاف و امور خیریه تشکیل و به فعالیت فرهنگی و حفظ قداست مذهبی بقعه متبرکه امامزاده شاه نعمت الله در جهت نشر و توسعه فرهنگ غنی اسلامی نمود.

در سال 1298(ه ق) شخصی بنام سید حسن مقدس جزی بنا به سند استشهادی که توسط خود ایشان تهیه و به امضا سایر معتمدین و شخصیت های علمی و اجتماعی زمان خود رسیده هویتشان مبنی بر اینکه ایشان از اولاد و احفاد امامزاده بوده و سادات مورد وصوق و مورد اطمینان عمومی و نیز تولیت امامزاده و بانی چشمه مسجد در ضلع شمال غربی امامزاده بوده است به ثبت رسیده است که احیای این دو مسجد در طرح توسعه امامزاده در دستور کار قرار گیرد. گفتنی است اصل استشهاد مذبور نزد موزه مردم شناسی گزبرخوار موجود می باشد. همچنان که رونوشت آن توسط هیئت امنای امامزاده قابل ارائه است.

طرح توسعه امامزاده که به تصویب اداره کل میراث فرهنگی استان با رعایت سایر مواضین حقوقی و قانونی رسیده است در دستور است که این مهم بدون هیچ دخل و تصرفی در بنای فعلی و سازه قدیمی و نیز تپه باستانی نداشته و صرفا به صورت توسعه اشراف و نظارت کارشناسان و کمیته فنی اداره میراث استان جهت تسهیل در امر سرویس دهی به زائرین و مجاورین امامزاده می باشد.

مختصات امامزاده :
32.805172,51.616046

لینک مختصات گوگل مپ :
https://goo.gl/maps/yCn8HueLTBu6h8866

Image
Image
Image
Image
Image
00243742
 
پست ها : 34
تاريخ عضويت: دوشنبه آپريل 06, 2020 10:13 pm


بازگشت به شهر اصفهان و حومه


cron
Aelaa.Net