سویق

سویق

پستتوسط najm137 » چهارشنبه آپريل 28, 2021 1:52 am

بسم الله الرحمن الرحیم
najm137
 
پست ها : 1201
تاريخ عضويت: سه شنبه آپريل 19, 2011 12:37 pm

سویق

پستتوسط najm137 » چهارشنبه آپريل 28, 2021 2:00 am

توضيح در ارتباط با غذای حکیمانه سویق:

هرچند در سالهای اخير در كتابهای طب اسلامی و مجلات و سايتها؛ مبحث سويق از احاديث شريفه را مفصلا مطرح می كنند و جاى خوشوقتی دارد، امّا درک مقاصد احاديث شريفه نياز به:
1- فقه الحديث (شامل لغت شناسی كلام معصومين عليهم السلام)
2- تتبع جامع و ملاحظه همه احاديث هر موضوع
3- و در احاديث طبی بخصوص نياز به ملاحظه شرايط طبی مخاطب دارد كه در حديث شريف امام عليه السلام در نظر گرفته اند. ‎

و چون اين جهات در فهم و برداشت و تفسير احاديث شريفه ملاحظه نمی شود؛ يا منجر به انكار احاديث شده يا تفسير غلط يا ناقص می گردد، كه بعضًا سبب انكار در ميان عموم مخاطبان
خصوصًا اهل طبّ امروزی می شود. ‎و در مبحث سويق هم همين اشتباهات تفسيری و نسخه نويسی اتفاق افتاده است، از جمله فهم معناى قرآنی اصطلاح "عدس" است
كه در كلام وحی و نيز كلام خازنان وحی عليهم السلام مقصود نخود (حُمُص) است.‎

هدف اصلي در برنامه سويق:

آشنا شدن با غذاهايي است كه دستور طبخش از آسمان نازل شده است. حالا ما چقدر مي توانيم خوب دربياوريم و نتيجه بگيريم قوت و خواص درمانی فراوان و اثر معنوی در جان و روح
و ثوابی كه بخاطر عمل به تعاليم حضرات علیهم السلام نصيبمان می شود ان شاء الله


منشأ پيدايش سويق:

1- سويق به تعليم وحى الهى به بشر رسيده است
=>وسائل الشيعة (آل البيت)، الحر العاملی، ج ٢٥ ص ١٤ ح (31008 = ح3) - عن محمد بن يحيى، عن أحمد بن محمد، عن ابن فضال، عن عبد الله بن جندب، عن بعض أصحابه قال: ذكر عند أبی عبد الله عليه السلام، السويق، فقال: إِنَّمَا عُمِلَ بِالْوَحْي‌. (يعنى) با وحى الهى ساخته شده است. (الكافی، ج ٦ ص ٣٠٥ ح٢ - المحاسن، ج 2 ص ٤٨٨ ح ٥٥٥).

=>وسائل الشيعة (آل البيت)، الحر العاملی، ج ٢٥، ص ١٥ ح (31010=ح5) – عن أحمد، عن عدة من أصحابه عن علي بن أسباط، عن محمد بن عبد الله بن سيابة، عن جندب بن عبد الله، عن أبی الحسن موسى عليه السلام قال: سمعته يقول: إنَّمَا نَزَلَ‌ السَّوِيقُ‌ بِالْوَحْيِ مِنَ السَّمَاء (یعنی) همانا سویق با سفارش وحی از آسمان نازل شده است. (الكافی، ج٦ ص٣٠٦ ح٥ – المحاسن، ج2 ص488 ح556).

2- سویق، غذای انبیاء و مرسلين علیهم السلام
=> وسائل الشيعة (آل البيت)، الحر العاملی، ج ٢٥، ص ١٥ ح (31009 =ح4) - عن علی بن محمد بن بندار، عن أحمد بن أبی عبد الله، عن عثمان بن عيسى: عن خالد بن نجيح عن أبی عبد الله عليه السلام قال: السويق طعام المرسلين أو قال: النبيين. (الكافی، ج٦ ص ٣٠٥ ح4 – المحاسن، ج 2 ص488 ح557).‎

برخى از احاديث شريفه درباره خواص سويق:

از امام صادق (عليه السلام) آمده است:

السَّوِيقُ‌ يُنْبِتُ‌ اللَّحْمَ‌ وَ يَشُدُّ الْعَظْم‌.
(یعنی) سویق گوشت بدن را می‌رویاند و استخوان‌ها را تقویت و محکم می‌کند. (الکافی، کلینی، ج6 ص305).

اسْقُوا صِبْيَانَكُمُ السَّوِيقَ‌ فِي‌ صِغَرِهِمْ‌ فَإِنَّ ذَلِكَ يُنْبِتُ اللَّحْمَ وَ يَشُدُّ الْعَظْمَ.
(یعنی) به فرزندان خود در کوچکی سویق بنوشانید بدرستی که سویق گوشت می‌رویاند و استخوان را محکم می‌سازد. (المحاسن، ج2 ص489).

مَنْ شَرِبَ سَوِيقاً أَرْبَعِينَ صَبَاحاً امْتَلَأَتْ‌ كَتِفَاهُ‌ قُوَّة.
(یعنی) کسی که چهل روز سویق بنوشد دو کتف او پر از نیرو و قدرت می‌شود.


شُرْبُ السَّوِيقِ‌ بِالزَّيْتِ يُنْبِتُ اللَّحْمَ وَ يَشُدُّ الْعَظْمَ وَ يُرِقُ‌ الْبَشَرَةَ وَ يَزِيدُ فِي الْبَاهِ.
(یعنی) نوشیدن سویق با روغن زیتون گوشت میرویاند و استخوان را محکم میکند و پوست را نازک میکند و درقوت جماع می‌افزاید. (الکافی، کلینی، ج6 ص306).


‎السَّوِيقُ‌ إِذَا غَسَلْتَهُ سَبْعَ‌ مَرَّاتٍ‌ وَ قَلَّبْتَهُ مِنْ إِنَائِهِ إِلَى إِنَاءٍ آخَرَ فَهُوَ يَذْهَبُ بِالْحُمَّى وَ يُنْزِلُ الْقُوَّةَ فِي السَّاقَيْنِ وَ الْقَدَمَيْن‌.
(یعنی) سویق را اگر هفت مرتبه بشوری و از ظرفی به ظرف دیگری بریزی تب را برطرف میکند و نیرو را در دو ساق پا و در دوپا نازل می کند. (المحاسن، ج2 ص489). روش شستن آن نیز بعدا خواهد آمد که باید روی آن آب ریخته شود و تا ته نشین شود آن را خالی کرد.


السَّوِيقُ‌ يَجْرُدُ الْمِرَّةَ وَ الْبَلْغَمَ جَرْداً وَ يَدْفَعُ سَبْعِينَ نَوْعاً مِنْ أَنْوَاعِ الْبَلَاءِ.
(یعنی) سویق صفرا و سودا و بلغم را جارو می‌کند جارو کردنی و هفتاد نوع بلاء را دفع می‌کند. (المحاسن،ج2 ص489).


ثَلَاثُ رَاحَاتِ سَوِيقٍ‌ جَافٍّ عَلَى‌ الرِّيقِ‌ يُنَشِّفُ الْمِرَّةَ وَ الْبَلْغَمَ حَتَّى يُقَالَ لَا يَكَادُ يَدَعُ شَيْئا.
(یعنی) خوردن سه کف سویق درحال ناشتا سودا و صفرا و بلغم را خشک می‌کند تاجائیکه گویا چیزی از آنها باقی نمی‌گذارد. سویق همه صفرا و سودا و بلغم زائد را خارج می‌کند. (المحاسن، ج2 ص489).


السَّوِيقُ‌ الْجَافُّ يَذْهَبُ‌ بِالْبَيَاض‌.
(یعنی) سویق خشک پیسی را برطرف می‌کند. پس یکی از داروهای پیسی سویق خشک است البته باید زیاد مصرف شود. قبلا نیز گفته شد که سویق شسته تب را برطرف می‌کند و پاها را تقویت می‌کند. (المحاسن، ج2 ص489).


أَنَّ رَجُلًا مِنْ أَصْحَابِهِ شَكَا إِلَيْهِ اخْتِلَافَ‌ الْبَطْنِ‌ فَأَمَرَهُ أَنْ يَتَّخِذَ مِنَ الْأَرُزِّ سَوِيقا.
(یعنی) مردی از اصحاب امام صادق (علیه السلام) از اسهال شکایت کرد حضرت به سویق برنج امر کرد. سویق جو هم برای برسام (ورم پرده بین کبد و قلب) خوب است. (دعائم الاسلام، قاضی نعمان، ج2 ص150).


سويق سيب براى سمزدايي:
اگر دوایی برای مسموم شدن باشد، بهتر از سویق سیب نیست. برای عقرب و مارگزیدگی سویق سیب بدهید.
آخرين ويرايش توسط najm137 on سه شنبه ژوئن 01, 2021 11:02 pm, ويرايش شده در 3.
najm137
 
پست ها : 1201
تاريخ عضويت: سه شنبه آپريل 19, 2011 12:37 pm

سویق

پستتوسط najm137 » چهارشنبه آپريل 28, 2021 2:08 am

معنى سويق:

وقتی که:
1- {برخی غلات يا حبوبات با ميوه جات حشک شده} را،
2- {نرم كرده يا ساييده و تفت دهند}
3- {و به صورت خشک يا مايع خام يا مايع مطبوخ ميل كنند} نامش سويق است = (روان فرو داده مى شود بدون جويدن نوشيده يا خورده می شود).‎

انواع خوراكى سويق:

سويق به صورت سه نوع خوردنی مصرف مى شود:

1- تفت داده خشک (مثل قاووت)

چون مواد سويق هم كاملا نرم شده هم تفت داده می شود كه خودش نوعی طبخ و پختن است.
فلذا بدون آب و به صورت جامد قابل مصرف است.

2- تفت داده مخلوط با آب (به صورت مابع و نوشيدني غليظ)
و حتى بدون طبخ دوّم (همراه با آب) مثل يک محلول و نوشيدنی قابل مصرف است.

از سيره حضرت امیر المومنین عليه السلام روايت شده:

جَاءَ قَنْبَرٌ مَوْلَى عَلِيٍّ ع بِفِطْرِهِ إِلَيْهِ قَالَ فَجَاءَ بِجِرَابٍ‌ فِيهِ سَوِيقٌ‌ ... فَجَعَلَ مِنْهُ فِي قَدَحٍ‌ فَأَعْطَاهُ إِيَّاهُ فَأَخَذَ الْقَدَحَ فَلَمَّا أَرَادَ أَنْ يَشْرَبَ قَالَ بِسْمِ اللَّهِ اللَّهُمَّ لَكَ صُمْنَا وَ عَلَى رِزْقِكَ أَفْطَرْنَا فَتَقَبَّلْ مِنَّا إِنَّكَ أَنْتَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ.

(یعنی) امام صادق از امام باقر عليهما السلام درباره آوردن افطاری برای حضرت علی عليه السلام فرمودند: قنبر، غلام حضرت علی عليه السلام، کيسه‌ای که در آن سویق بود می ‌آود پس مقداری در کاسه‌ای قرار می‌ داد (و با آب آنرا محلول مى كرد) و به حضرت علیه السلام می‌داد و حضرت علیه السلام موقع نوشیدن آن می‌گفتند: "بنام خدا خدایا برای تو روزه می گیریم و باروزی تو افطار می‌کنیم. پس از ما قبول فرما همانا تو شنوا و دانایی". (تهذیب الاحکام، شیخ طوسی، ج4 ص200).

3- تفت داده مطبوخ با آب (مثل حليم رقيق)
و اگر بعد تفت داده شدن همراه با آب هم طبخ بشود، با اين طبخ دوّم خوشگواتر و مطبوعتر می شود و محلول مطبوخ شبيه حليم رقيق به نام سويق و به صورت مايع مطبوخ قابل خوردن است.
در کل 1 بار ویرایش شده. اخرین ویرایش توسط najm137 در چهارشنبه آپريل 28, 2021 3:12 pm .
najm137
 
پست ها : 1201
تاريخ عضويت: سه شنبه آپريل 19, 2011 12:37 pm

مواد سویق

پستتوسط najm137 » چهارشنبه آپريل 28, 2021 3:06 pm

مواد سويق:

1- بخاطر فضيلت جو بر ساير غلات، و آثار قوّت و معنويت آن، سويق جو بر همه انواع سويق فضيلت دارد، هرچند هر يک از انواع سويق فضيلت خودش را دارد.

2- منابع ماده اصلى سويق:

از غلات: دانه های جو يا گندم يا برنج،
از حبوبات: نخود،
اينها را با كوبيدن نرم كرده يا كاملا مى سايند.
از ميوه جات: ميوه سيب را بعد از آب گرفتن، بافت آنرا خشک كرده و بسايند، و يا ميوه سنجد را با هسته اش بطور كامل می سايند (كه آماده از عطاريها قابل تهيه است).

3- افزودنيهاى سويق:

گاهی افزودنيهايی مانند روغن زيتون يا نيشكر (آب ميان ساقه نيشكر) يا شكر سرخ يا برخى گياهان، يا چرب كننده ها و يا معطر كننده ها نيز بكار می رود.
najm137
 
پست ها : 1201
تاريخ عضويت: سه شنبه آپريل 19, 2011 12:37 pm

طعم ها و کاربردهای سویق

پستتوسط najm137 » چهارشنبه آپريل 28, 2021 3:11 pm

سويق با طعمهاى مختلف:

انواع مواد مورد استفاده در سويق در منابع حديث و طب كهن ذكر شده است و از نظر طعم انواع (خنثى - شيرين - ترش - تند) دارد.

امام صادق (علیه السلام) می‌ فرمایند:
كَانَ عَلِيُّ بْنُ الْحُسَيْنِ عليهما السلام إِذَا سَافَرَ إِلَى‌ مَكَّةَ لِلْحَجِّ وَ الْعُمْرَةِ تَزَوَّدَ مِنْ أَطْيَبِ الزَّادِ مِنَ اللَّوْزِ وَ السُّكَّرِ وَ السَّوِيقِ الْمُحَمَّضِ وَ الْمُحَلَّى.


ترجمه: امام سجاد (عليه السلام) زمانی که به مکّه مسافرت می کردند برای ادای حج و عمره طيب ترین غداها را به عنوان زاد و توشه همراه می بردند كه اينها بود: بادام، شکرنيشكر، سویق با طعم ترش و سویق با طعم شیرین. (المحاسن ص 360).

انواع كاربرد سويق:

1- قاووت تنقلاتی يا غذای فوريتی سفر يا حالت جنگی يا شرايط سخت كار
2- نوشيدنی سرد
3- نوشيدنی گرم
4- بازكننده افطار و پيش غذا
5- خوراک مقوى و صبحانه و شام و سحری كامل
6- پس غذا (دسر) هضم كننده غذاي سنگين و چرب
7- دارو:
عَنِ النَّبِيِّ (صلى الله عليه وآله) أَنَّهُ قَال‌:َ أَفْضَلُ‌ السَّحُورِ السَّوِيقُ وَ التَّمْر
ترجمه: بهترین سحری سویق و خرما است. (من لایحضرالفقیه، شیخ صدوق، ج2 ص136).
امتحان شده کسی که در سحری سویق می خورد تا شب احساس نیرومندی و سیری می‌کند. افرادی که نمی توانستند روزه بگیرند با سویق راحت روزه گرفتند.

نِعْمَ‌ الْقُوتُ‌ السَّوِيقُ‌ إِنْ كُنْتَ جَائِعاً أَمْسَكَ وَ إِنْ كُنْتَ شَبْعَانَ أَهْضَمَ طَعَامَك‌
ترجمه: بهترین غذا سویق است اگر گرسنه باشی سیر میشوی و اگر سیرباشی غذا را هضم می‌کند (المحاسن، ج2 ص490).‎
najm137
 
پست ها : 1201
تاريخ عضويت: سه شنبه آپريل 19, 2011 12:37 pm

خواص تقویتی و درمانی و عمومی و خصوصی سویق

پستتوسط najm137 » چهارشنبه آپريل 28, 2021 3:19 pm

خواص تقويتی و درمانی:

شرط تاثير و نتيجه گرفتن خواص مذكور در تعاليم وحی يا طب كهن:

1- سويق هايی كه نسخه تهيه آن در تعاليم وحى ذكر شده وقتی داراى خواص مذكور است كه برطبق نسخه اش تهيه شود، و با افزودنيهاى امروزی و تبديل به كاچی و شوربا و سوپ شدن ديگر آن محصول چيز ديگري می شود.

البته افزودني هاى گياهی و حكيمانه كه متناسب با طبع ماده اصلی سويق و يا مكمل آن باشد و يا سازگار با مزاج خورنده و يا متناسب با هدف تقويتی يا درمانى باشد، با نسخه سويق منافاتی ندارد، امّا نه افزودنی های سليقه اى.

2- مواد سالم و طيّب باشد (ارگانيک و غيرتراريخته) چون آن بشارات و فوايد براى محصولات آن زمان كه فاقد دستكاريها و سمومات و شيميائي جات امروزی بوده است بيان شده، از اين مواد ارگانيک و طيّب تهيه شود.

خواص عمومى:‎

1- براى هر نياز بدن از تقويت يا درمان:

السَّوِيقُ‌ لِمَا شُرِبَ‌ لَه‌.
ترجمه: سویق برای هر نیتی درمان و مفید است. (المحاسن، برقی، ج2، ص488.و الکافی ج۶ ص ۳۰۷).
اين تعبير خواص جامع درمانی براى سويق، در مورد آب زمزم هم این عبارت آمده است.

وسائل الشيعة (آل البيت)، الحر العاملی، ج ٢٥، ص 16، ح(31014 =ح9) - عن السياري، عن نضر بن أحمد، عن عدة من أصحابنا من أهل خراسان، عن الرضا عليه السلام قال: السويق لما شرب له.
وعن عثمان بن عيسى، عن سماعة، عن أبي عبد الله عليه السلام مثله (المحاسن ج 2 ص 448 ح558).

2- دفع هفتاد بيماري و بلاى جسمى و نفسى:

السَّوِيقُ‌ يَجْرُدُ الْمِرَّةَ وَ الْبَلْغَمَ جَرْداً وَ يَدْفَعُ سَبْعِينَ نَوْعاً مِنْ أَنْوَاعِ الْبَلَاءِ.
ترجمه: سویق صفرا و سودا و بلغم را جارو می‌کند جارو کردنی و هفتاد نوع بلاء را دفع می‌کند. (الکافی، ج 6 ص 306، ح11)‎

خواص تخصصى:

تقويت نطفه - تقويت جنين - تقويت عقل جنين و نوزاد - تقويت استخوان بندی جنين و نوزاد و كودكان و افراد در سن رشد و بزرگسالان - رفع لاغری - برطرف كردن بلغم و سودا و صفرا (بر حسب نوع سويق) - رفع تب - رفع هيجان و جوشش خون - منع و رفع اضطرابات عادت ماهانه از فشار و كثرت و استمرار اضافی و عدم استحاضه - اسهال - پیسی- افزايش توان بارورى ووو .
najm137
 
پست ها : 1201
تاريخ عضويت: سه شنبه آپريل 19, 2011 12:37 pm

تجربیات مهم در تهیه سویق:

پستتوسط najm137 » دوشنبه مه 31, 2021 4:10 pm

تجربیات مهم در تهيه انواع سويق كه ارائه مى شود:

1- سويق جو - سويق گندم - سويق نخود (حمص = عدس).

2- سويق مورد نظر سويق خشک (قاووت) يا مايع نوشيدنی خام نيست، سويق مطبوخ با آب مقصود است.

3- سويقهاى فوق الذكر با آرد گندم کامل یا آرد جو کامل یا آرد نخود درست می شود.

4- منظور از آرد كامل آن است كه دانه بدون كاه يكجا آرد شده باشد، نه اينكه آرد سفيد با آرد سبوس سائيده مخلوط شود.
اگر در آرد جو كامل ذرات براق ديديد آنها كاه است و تقلبی است يعنی بجاى دانه كامل خالص همراه با كاه سائيده اند.

5- براى سويق لازم نيست آرد مثل آرد سفيد كارخانه كاملا سائيده و پودر نرم باشد.
اگر آرد صنعتی نداشتيد با كوبيدن جو يا گندم يا نخود می توان وقتی كاملا نرم شد آنرا بكار ببرد.
آرد بخاطر زبر بودن الک نمی شود.
اما اگر آرد جو کامل تقلّبى بود و كاه داشت => براى جدا كردن كاه، الک می شود.

6- بعد از مرحله آماده شدن آرد، نوبت تفت دادن آرد است.
براى تفت دادن آتش ملايم باشد و حركت دادن آرد سريع و پيوسته باشد.
در سويق نخود، اگر آرد نخودچی خريده شود، ديگر نياز به تفت دادن ندارد.
آخرين ويرايش توسط najm137 on جمعه دسامبر 31, 2021 9:28 am, ويرايش شده در 4.
najm137
 
پست ها : 1201
تاريخ عضويت: سه شنبه آپريل 19, 2011 12:37 pm

آماده کردن سویق

پستتوسط najm137 » دوشنبه مه 31, 2021 4:29 pm

آماده کردن سویق:

مواد تركيبی:

آرد تفت داده شده + آب + افزودنيها يا همراهی ها. ‎

تصوير

مقدار آرد تفت داده شده:

اگر سويق براى (پيش غذا يا پس غذا و دسر) مثل باز كردن روزه و شروع افطار => برای هر نفر: یک استکان آرد تفت داده شده از هر نوع آرد (جو يا گندم يا نخود).
اگر سويق براى يک وعده غذايی است، مثل سحرى يا صبحانه يا شام = برای هر نفر: سه استکان آرد تفت داده شده از هر نوع آرد (جو يا گندم يا نخود).

مقدار آب براى هر استكان آرد:

مقدار آب برای سویق گندم = 5 استکان
مقدار آب برای سویق جو = 3 استکان
مقدار آب برای سویق نخود = 3 استکان

نکته:

جهت راحت مخلوط شدن آرد با آب => آن را جدا گانه با یک استکان آب مخلوط شود و سپس با بقيه مقدار آب مخلوط كنيد.
توجه: سویق گندم حجم خوبی می دهد؛ دو بشقاب؛ در حالی که سویق جو یا نخود، یک بشقاب.‎

مقدار افزودنيها:

شيرين كننده:

در نسخه اصلى سويق (در تعاليم وحی) هيچ نوع افزودنی حتى براى طعم لازم ندارد.
1- براى شيرين خوردن می توانيد خرما در دهن نگهداريد كه چند قاشق سويق با آن خورده می شود و سپس خرماى ديگر.
2- افزودن يک قاشق عسل كه هر كسی هر روز خوب است بخورد، نه بيشتر و مقصود به كمترين مقدار.
3- افزودن یک قاشق شکر جامد نيشكر قرمز شمال موقع پخت - برای یک استکان آرد. ‎

چرب كننده:

در نسخه اصلى سويق (در تعاليم وحی) هيچ نوع افزودنی حتى براى چرب كننده الزام ندارد.
امّا در برخی نسخه های درمانى و تقويتى افزودن روغن زيتون ذكر شده است.
همچنين در صورت تناسب شرايط مزاجى خورنده و يا كاربرد هدف، مى توان از روغن كنجد يا روغن دانه گياهى مانند: روغن بادام شيرين يا كره نارگيل، يا كره و روغن حيوانى استفاده كرد.
به مقدار هر استكان آرد يک قاشق روغن بكار مى رود.‎

معطر كننده:

در نسخه اصلى سويق (در تعاليم وحی) هيچ نوع افزودنی حتی برای عطر لازم ندارد.

يكى از ادويه هاى زير برحسب شرايط مزاجى خورنده و هدف درمانى مى تواند بكار رود:

گلاب - هل - ميخک - جوز بويا (جوز هندى) - بادیان رومی - رازيانه - دارچین - زعفران.

نكات تناسب شرايط مزاج:

عدم تناسب معطر كننده هاى فوق (بجز باديان و رازيانه) براى سرماخوردگی است.
همچنين براى بانوان پرهيز از بازكننده های عادت ماهانه است كه جزو موارد فوق می باشد.

نکته:

استفاده از ادویه ها:
در مورد سویق، اصل موضوع، بحث حدیثی است که باید به آن توجه شود. و الا استفاده از معطر کننده، سلیقه ای است.
البته خوب است که ادویه با هدف و حکمت استفاده شود و غیر از نکاتی که در متن بیان شد، با رعایت مزاج خود مان باشد و اینکه، طبق فصول، بعضی ادویه ها متناسب تر هستند (این مطلب در اردوهای سلامتی هر فصلی آموزش داده شد).

تجربه مهم درباره استفاده از ادویه ها:
بادیان رومی با ادویه های دیگر ترکیب نشود بهتر است - و برای سویق گندم => برای هر استکان آرد = یک قاشق چای خوری پر پودر بادیان استفاده شود و برای معده بسیار نافع است.

آخرين ويرايش توسط najm137 on سه شنبه ژوئن 01, 2021 11:08 pm, ويرايش شده در 2.
najm137
 
پست ها : 1201
تاريخ عضويت: سه شنبه آپريل 19, 2011 12:37 pm

معرفی ظرف طبخ برای پخت سویق

پستتوسط najm137 » دوشنبه مه 31, 2021 4:36 pm

ظرف طبخ:

بهترين نوع:

استفاده از ديگ سفالی (ساخت چين) + صفحه فلزی برای پخت آرام.
دليل استفاده از ديگ سفالی (ساخت چين)، ساخته شدن آنها روی استانداردهای كهن از نظر كيفيت خاک سفال و نحوه و مقدار و درجه طبخ سفال است، و از نطر كاربردهای لعاب سالم كه اين مشخصات در ديگهای سفالی (ساخت ايران) قديما بود و امروز رعايت نمی شود و ديگهای سفالی (ساخت ايران) امروز بيشتر براى تزيين و نگهدارى حبوبات بكار مى آيد.

نمونه شكل ديگ سفالی (ساخت چين):‎

تصوير

شرايط استفاده از ديگهای سفالی:

1- روى آتش مستقيم نگذاشتن و بكار بردن صفحه فلزی.
2- محتواى ديگ سفالی بايد مايع باشد و بدون مايع يا آب؛ مثل برنج كه در دم كشيدن خشک می شود؛ روی آتش نماند.
3- آتش ملايم باشد.‎

روش طبخ استفاده از ديگهای سفالی:

بعد از بجوش آمدن با شعله ملايم و ظاهر شدن اوّلین حبابهای جوشيدن، آتش روی کمترین درجه تنظیم شود و دو ساعت بماند تا كاملا جا بيفتد. ‎

توجه توجه:

تصور نشود که انواع ظروف و قابلمه های معرفی شده، شرط اصلی برای درست کردن غذاهای حکیمانه و سالم باشد (!) بلکه "بهترین نوع" معرفی شد و در مورد دیگ سفالی و همینطور قابلمه مسی، نکات مفید و کلی تعلیم داده شد که معمولا به آن، توجه داده نمی شود.‎

علت استفاده از دیگ سفالی برای طبخ سویق در متن گفته شد: پخت آرام. اگر می توانید همان شرایط را ایجاد کنید (تا سویق ته نگیرد - برای سویق مثل هر مواد آردی موقع طبخ، این مسئله هست)، مثلا با اسفتاده از دو صفحه فلزی، پس بسم الله.
در کل 1 بار ویرایش شده. اخرین ویرایش توسط najm137 در دوشنبه مه 31, 2021 4:53 pm .
najm137
 
پست ها : 1201
تاريخ عضويت: سه شنبه آپريل 19, 2011 12:37 pm

انواع سویق طبخ شده

پستتوسط najm137 » دوشنبه مه 31, 2021 4:51 pm

سويق جو - سويق كندl

تصوير

سویق نخود

تصوير

==============

آرد سویق متفاوت از سویق سنجد:

آرد سويق غير از سويق سنجد است‎؛ سويق يعنی تفت داده‎ آرد يا پودركامل سنجد را می گويند آرد سنجد، و وقتی تفت می دهند می شود سويق سنجد - در بازار پودر يا آرد سنجد
كامل تفت داده را كه اسمش سويق سنجد است يک و نيم برابر می فروشند؛ فلذا آن سويق كه يک كيلويش از نيم كيلو آرد يا پودر سنجد كامل ارزانتر است؛ سويق سنجد نيست و آرد جو يا گندم بو داده است؛
كه قيمت گزافی هم می دهند هر چند از كارشان مطمئن هستيد؛ و كلا آرد بوداده جو يا گندم يا ساير غلات و حتى حبوبات و نيز سنجد كار ساده مشخصی است؛ و مطمئن بودن خاصی ندارد؛ خصوصا وقتی چند لا حساب می كند.

عمليات آرد كردن و تفت دادن كار ساده است و نبايد بيش از 10-20 درصد به قيمت دانه اصلی بيافزايد؛ مثلا سنجد اگر كيلويي 100 تومان است آردش می شود 110 تومان و تفت داده اش می شود 120 تومان و هكذا هر دانه غلات يا حبوبات يا محصولات ديگر اين ملاک قيمت و به صرف بودن اما كيفيت مطلب ديگر است؛ كه مثلا جو يا گندم يا حبوبات يا سنجدشان بدون سمپاشی است وووو ملاكهايی كه در طيبات مشروحا بيان شده است.‎

سوال:
برای تهیه سویق آیا همه حبوبات را خریداری و مخلوط استفاده کنیم؟ و اگر چنین است نسبت های آنها چگونه باشد؟


نحوه تهیه سویق:
سويق هر چيز جداگانه تهيه ميشود؛ و برحسب نياز و مصرف قبل آن درست می كنند؛ مثل حلوا درست كردن كه همان ابتدا آردش را تفت می دهند؛ نه اينكه قبلا بخواهند چند كيلو درست كنند و مصرف كنند؛ ‎
و بيشتر سويق جو مصرف می شود؛ و سويق نخود كه همان عدس قرآنی است‎؛ و اين سويق عدس سبو كه رايج شده بخاطر بی اطلاعی از اصطلاحات قرآنی است.


==============

تجربه یکی از کاربران از تهیه سویق سنجد:

سلام علیکم و رحمة الله

بابت درج مطالب بسیار مفید و کاربردی و خواص بسیار زیاد این میوه (سنجد) بسیار متشکرم.ان شاء الله در پناه خداوند متعال و مولا منه السلام از سلامتی و توفیقات روزافزون بهره مند باشید.
بنده حدود ربع کیلو سنجد از قبل داشتم به همین دلیل با آگاه شدن از خاصیت بسیار زیاد این میوه تصمیم گرفتم که آن را در خانه به صورت پودر در بیاورم.

۱_ به همین دلیل اول آنها را از هم باز کردم، که اگر خرابی دارد از آنها جدا کنم که الحمدالله چنین نبود و همه آنها سالم بودند.
۲_ بعد آنها را در هونگ سنگی ریختم و خوب کوبیدم تا هسته و پوسته و گوشت آن با هم مخلوط شدند.
۳_ بعد از آن که هسته ها از حالت سفتی بیرون آمدند در آسیاب برقی ریختم و آسیاب کردم که یکدست شدند.
۴_ یکبار همه آنها را الک کردم تا پودر خالص بدست بیاید.
۵_ باقیمانده ای که از الک کردن ماند به اندازه ۳/۵ قاشق غذاخوری هسته خرد نشده بود.

تصوير

تصوير

تصوير

تصوير

تصوير

===============

توضیحات در مورد تهیه پودر سنجد:

1- لازم نيست براى تهيه پودر سنجد كامل به زحمت تهيه در خانه بيافتيد.
2- خصوصا آرد كردن هسته با وسايل خانگی سخت است و چه بسا دستگاه خراب شود.
3- آنرا از عطار معتبر پرفروش تهيه كنيد كه مرتبا و نو به نو می سايد و كهنه نيست.
4- براى سهولت نگهداری كمی تفت می دهند و به اسم سويق گران قيمت می فروشند. = می توانيد خودتان آرد خام آن را تهيه و اگر می خواهيد طولانی نگهداريد كمی تفت دهيد؛ هم آسان است و راحت می شود
تفت داد؛ و هزينه اضافی هم نمی دهيد؛ و اگر سويق آن را خواستيد مصرف كنيد هم داريد.
5- از نظر خاصيت تفاوت چندانی بين خام و سويق نيست. ‎
آخرين ويرايش توسط najm137 on جمعه دسامبر 31, 2021 9:33 am, ويرايش شده در 2.
najm137
 
پست ها : 1201
تاريخ عضويت: سه شنبه آپريل 19, 2011 12:37 pm

بعدي

بازگشت به خوردني و نوشيدني حكيمانه


Aelaa.Net