راههاى حفظ و صرفه جويي و بازيابي آب

مديران انجمن: مُزْن, مُزْن, مُزْن

راههاى حفظ و صرفه جويي و بازيابي آب

پستتوسط مُزْن » سه شنبه جولاي 27, 2021 2:41 pm

بسم الله الرحمان الرحیم
مُزْن
 
پست ها : 71
تاريخ عضويت: دوشنبه ژانويه 28, 2019 11:18 pm

Re: راههاى حفظ و صرفه جويي و بازيابي آب

پستتوسط مُزْن » سه شنبه جولاي 27, 2021 2:44 pm

همزن یون مغناطیسی (آب مغناطیسی برای مصارف کشاورزی)


دستگاه "همزن یون مغناطیس" دستگاهی است که هنگام عبور آب از آن برای آبیاری گیاه و درخت، به میزان ٢٠ تا ٣٠ درصد رشد کمی و نیز کیفی گیاه و محصول بیشتر میشود. در این دستگاه از آهنرباهای دایمی با چیدمان و قدرت خاص استفاده شده است.

Image

در ادامه به برخی ويژگی های هزن یون مغناطیسی اشاراه می کنیم:
عرضه شده در دو مدل نیم اینچ و دو اینچ / افزایش رشد بیش از ٢٠ درصد در تولید محصولات کشاورزی و باغی / جذب بهتر املاح و مواد مغذی خاک در گیاه / افزایش سرعت جذب آب در گیاه / کاهش رسوب املاح آب و جلوگیری از انسداد دریپرهای لوله های آبیاری قطره ای / صرفه جویی در استفاده از کودهای شیمیایی برای تولید محصولات به سبب جذب بیشتر مواد معدنی خاک / افزایش بسیار زیاد آنتی اکسیدان های محصول / کاهش هزینه های مصرف کود و سم / افزایش کیفی محصول / عدم نیاز به مواد مصرفی / استهلاک بسیار اندک / عدم نیاز به برق / نصب و استفاده آسان / بدون هیچگونه عوارض جانبی / قیمت فروش حدودا ٥ برابر ارزانتر از نمونه خارجی / کاهش آلودگی زمین با انواع کودها / افزایش کمی و کیفی محصول به صورت ارگانیک / افزایش مقاومت طبیعی گیاه در برابر آفات

شرح نتایج تجربیات صورت گرفته در استفاده از دستگاه همزن یون مغناطیسی

برای مثال اثرات این دستگاه با دقت و با بررسی فیزیولوژیست های گیاهی بر روی ذرت شیرین( گونه ٧٠٣) در قالب ٢ پایان نامه کارشناسی ارشد زیر نظر استاد دانشگاه مورد مطالعه قرار گرفت که نتایج زیر بدست آمد:
افزایش ٢٠ درصدی وزن بلال ، افزایش ٤٠ درصدی میزان گلوکز، افزایش ١٥ درصدی میزان پروتئین
افزایش ٧,٥ درصدی میزان بتاکاروتن، کاهش میزان آنزیم پراکسیداز و کاتالاز و افزایش آنتی اکسیدان

آزمایشات میدانی بر روی: چای کوهی(داروی گیاهی)، سویا، عدس، برنج ، سبزی خوردن،خیار، نهال درخت، درخت هلو ، درخت سیب و ... انجام شده یا در حال انجام است که نتایج بدست آمده در همه موارد به صورت محسوسی مثبت بوده است.

viewtopic.php?f=2153&t=159&start=10#p54501
مُزْن
 
پست ها : 71
تاريخ عضويت: دوشنبه ژانويه 28, 2019 11:18 pm

Re: راههاى حفظ و صرفه جويي و بازيابي آب

پستتوسط مُزْن » سه شنبه جولاي 27, 2021 2:48 pm

تصفیه آب کوچکی که روی سر حمل می‌شود!


این طرح ابتکاری در واقع یک دستگاه تقطیر سرامیکی خورشیدی موسوم به Eliodomestico است که مانند یک قهوه جوش وارونه کار می کند.
طرح متن باز Eliodomestico به طور قابل توجهی ساده است. این طرح شامل دو ظرف سرامیکی است که یکی بر روی دیگری قرار می گیرد.
درون ظرف بالایی یک مخزن سیاه قرار دارد که آب شور در آن ریخته می شود.

Image

گرمای خورشید این مخزن را گرم می کند و موجب تبخیر آب می شود. فشار موجود باعث می شود بخار از طریق یک لوله به ظرف پایینی هدایت شود. بخار در این محل ، متراکم و به آب شیرین تبدیل می شود.

این دستگاه می تواند روزانه پنج لیتر آب شیرین تولید کند. هزینه ساخت این دستگاه حدود ٥٠ دلار است. این دستگاه طوری طراحی شده است که می توان ظرف پایینی آن را که آب درون آن جمع می شود، روی سر حمل کرد.

Image

viewtopic.php?f=13&t=127#p26842
مُزْن
 
پست ها : 71
تاريخ عضويت: دوشنبه ژانويه 28, 2019 11:18 pm

Re: راههاى حفظ و صرفه جويي و بازيابي آب

پستتوسط مُزْن » سه شنبه جولاي 27, 2021 2:52 pm

آبیاری در کشاورزی ارگانیک


آب يك منبع با ارزش و كمياب برای توليدات كشاورزی است و از آنجاییکه هدف كشاورزی ارگانيك حفاظت و استفاده پايدار از منابع طبيعی است، بهینه ترین روش ها برای استفاده صحیح از آب، مسئله مهمی در این حیطه است. در حالی كه استفاده از آبياری باعث بهبود زندگی و افزايش درآمد كشاورزان می شود اما اثرات منفی بالقوه ای در كشاورزی تحت سيستم آبياری وجود دارد كه در زير به برخی از‌ آنها اشاره شده است:

١. آبياری زياد در مناطق خشك و يا نيمه خشك باعث شوری خاك می شود كه بدترين حالت آن تبديل شدن خاک به خاک نامناسب برای كشاورزی است.
٢. آبياری شديد (بيش از حد) باعث آبشویی مواد غذایی خاک و فرسايش آن می گردد.
٣. آبياری بصورت بارانی يا غرقابی باعث صدمه به خاك سطحی می شود. بافت نرم خاك تخريب می شود و ذرات خاك به يكديگر می چسبند و در نتيجه باعث ايجاد كلوخه های سفت می گردند. اين امر به نوبه خود باعث كاهش ميزان تهويه خاك و آسيب به ارگانيسم های خاك می شود.
٤. آبياری نامناسب باعث ايجاد تنش در محصولات شده و آنها را به بيماريها و آفات حساس می كند.
٥. اغلب محصولات مناطق خشك به غرقابی شدن حساس هستند حتی اگر زمان آن كوتاه باشد.
٦. آبياری در طول ساعت گرم روز باعث ايجاد شوك در گياهان می شود.
٧. سیمانی نبودن جدار کانال های آبرسانی، باعث جذب آن توسط خاک بخشهای غیر کشت و هدر رفتن آن می شود.


سيستم آبياری قطره ای
سيستم های آبياری با بازده بالا و پايين و همچنين اثرات كم و بيش منفی وجود دارد.
در مواردی كه آبياری لازمست، كشاورزان ارگانيك بايد يك سيستم مناسب را انتخاب كنند كه باعث سوء استفاده از منابع آبی، ‌صدمه به خاك نشود و اثر منفی بر سلامت گياهان نداشته باشد.
يكی از روش‌های پيشنهادی، سيستم آبياری قطره ای است. آب مستقيماً از تانكر مركزی به طور مستقيم به لوله های نازك منفذدار منتقل شده و از آنجا در بين تك تك گياهان توزيع می شود.
اين كار بطور متناوب انجام می گيرد اما سرعت جريان آب بسيار آرام بوده بنابراين زمان كافی برای نفوذ آب در منطقه ريشه محصول وجود دارد. در اين روش آب كمتری هدر می رود همچنين اثر منفی بر خاك ندارد.
از آنجاییکه تاسيس سيستم آبياری قطره ای بسيار گران است، بعضی از كشاورزان با استفاده از مواد محلی سيستم آبياری قطره ای با قيمت كمتری ايجاد كرده اند.

در كل سيستم آبياری انتخابی كشاورزان بايد بازده بالا همراه با بهبود بافت خاك و نگهداری آب در خاك را به همراه داشته باشد.

چگونگی حفظ آب درون خاک در كشاورزی ارگانيک

در طول دوره خشکی، بعضی از خاکها بیشتر و بعضی کمتر در موقعیتی هستند که آب مورد نیاز محصولات را تامین کنند.
قابلیت خاک در نگهداری آب به ترکیب خاک و همچنین وجود مواد ارگانیک در خاک وابستگی شدیدی دارد.

• خاکهایی که غنی از رس هستند می توانند تا ٣ برابر ظرفیت خود آب را ذخیره کنند که البته نسبت به خاکهای شنی بیشتر است.
• مواد ارگانیک خاک بعنوان منبعی برای ذخیره آب همانند یک اسفنج عمل می کنند. بنابراین خاکهای غنی از مواد ارگانیک رطوبت خود را در مدت زمان طولانی تری حفظ می کنند. و به منظور افزایش مواد ارگانیک استفاده از کودهای ارگانیک، کمپوست، مالچ و کود سبز لازم است.
• یک لایه نازک مالچ به طور چشمگیری باعث کاهش تبخیر از سطح خاک می شود این لایه خاک را از اشعه مستقیم آفتاب حفظ کرده همچنین از گرم شدن زیادی خاک جلوگیری می کند.
• ایجاد شکاف های نازک در سطح خاک خشک به کاهش خشکی آب در لایه های زیرین کمک می کند.
با تمام این روشها، باز هم بایستی ازعان نمود که بهترین راه حفظ آب در خاک، تقبل هزینه آبیاری است. با این وجود با کمک روشهای ذکر شده می توان بهترین استفاده را از کمترین منابع برد و علاوه بر حفظ رطوبت خاک، آب کمتری را مورد استفاده قرار داد.
یک نکته قابل توجه این است که، معمولاً کود سبز یا محصولات پوششی همیشه راه مناسبی برای کاهش تبخیر از سطح خاک نیستند. با وجودیکه پوشش گیاهی باعث ایجاد سایه و همچنین کاهش نور مستقیم خورشید به سطح خاک می شود، اما آب را از سطح برگ‌هایشان همانند سطح خاک و حتی بیشتر از آن تبخیر می کنند.
همچنین هنگامی که رطوبت خاک کاهش می یابد گیاهان برای دست یابی به آب با محصول اصلی رقابت می کنند. بنابراین باید آنها را کند و به صورت مالچ از آنها استفاده کرد.


افزايش نفوذپذيری آب
در هنگام بارندگی های شديد فقط ميزان كمی از آب به داخل خاك نفوذ می كند بقيه قسمتهای آن بصورت روان آب از بين می رود. و در نتيجه از دسترس محصول خارج می شود. به منظور دست يابی هر چه بيشتر خاك به آب باران نياز به نفوذپذيری آب باران الزامی می باشد.
بهترين راه به منظور دست يابی به نفوذپذيری بهتر آب حفظ خاك سطحی بصورت بافت مناسب خاك كه شامل خلل و فرج زيادی كه توسط كرم خاكی ايجاد می شود، می باشد. كاربرد مالچ و گياهان پوششی برای ايجاد بافت مطلوب خاك سطحی مناسب هستند.
آنها به كاهش سرعت جريان آب كمك كرده و در نتيجه زمان بيشتری به نفوذ آب اختصاص می يابد. در سراشيبی ها نفوذ آب باران می تواند بوسيله حفر شيارها به موازات خطوط هم تراز افزايش يابد . روان آب در داخل شيارها به دام می افتد و عمل نفوذ آب به داخل خاك به آرامی انجام می گيرد.
پشته های نيمه گرد برای مثال در اطراف محصولات درختی اثر مشابهی دارند. آنها آبهای جاری را جمع آوری نموده و سپس آن را به سراشيبی هدايت می كنند در نتيجه نفوذ آب به داخل منطقه ريشه محصولات افزايش می يابد. در مزارع مسطح از پوسته گياهان می توان استفاده كرد.

تخريب هنگام روان آب
در نواحی با بارندگی سنگين بايد توجه داشت كه روان آب به شكل گيری خندق (آبراهه) شديدی منجر خواهد شد و در نتيجه تخريب ساختارهای هم تراز را در سراشيبی ها به همراه خواهد داشت.

ذخیره آب

Image
شايد بتوان آب اضافی فصول بارانی را برای فصول خشک ذخيره كرد. راههای متعددی برای ذخيره سازی آب باران جهت آبياری وجود دارد كه اغلب نياز به هزينه و كارگر زيادی دارند. لذا برای تصميم گيری در امر ساختن و يا نساختن لوازم ذخيره آب بايد به اين مساله توجه داشت كه فوايد آن بيشتر از هزينه های ساخت باشد. از جمله این روشها می توان به ذخيره آب در حوضچه ها اشاره نمود. البته در اين روش آب از طريق نشست و يا تبخير به هدر مي رود. ساخت تانكرهای آب می تواند از فرايند تبخير و نشست آب جلوگيری كند اما اين نيز به لوازم مناسب احتياج دارد. ایجاد آب انبار نیز روشی برای ذخیره آب و استفاده از آن در زمان مناسب است.

viewtopic.php?f=2153&t=159&start=10#p51726
مُزْن
 
پست ها : 71
تاريخ عضويت: دوشنبه ژانويه 28, 2019 11:18 pm

Re: راههاى حفظ و صرفه جويي و بازيابي آب

پستتوسط مُزْن » سه شنبه جولاي 27, 2021 2:55 pm

گفت و گو با یک فعال بخش خصوصی
فرصت انرژی خورشیدی برای ایران و مشکلات بخش خصوصی


در روزهای اوج مصرف برق در تابستان سال جاری مقامات وزارت نیرو اعلام کردند که مصرف برق کشور رکورد ٥٥ هزار مگاوات را زده است. اما جالب است که کشور چین ٧٧ هزار مگاوات از تولید برق خود را صرفا از طریق انرژی خورشیدی به دست آورده است. در گفت و گوی پیش رو، مزایای استفاده از سیستم های خورشیدی در ایران و تجربه ابراهیمی زاده، در این حوزه بررسی شده و این که چه شد فعالیت در این حوزه پُر طرفدار در دنیا را رها کرده است.

*از چه زمانی شما در حوزه انرژی خورشیدی شروع به فعالیت کردید و چطور علاقه پیدا کردید که در این حوزه فعالیت داشته باشید؟
-در سال ١٣٧٨ یک گروه تحقیقاتی به وجود آمد برای ساخت یک آب شیرین کُن خورشیدی. این گروه تحقیقاتی، یک پروژه از سازمان آب منطقه ای استان هرمزگان گرفت برای ساخت یک دستگاه آب شیرین کن خورشیدی. ساختار آن در اصل یک سیستم تقطیر بود که خیلی ساده بود ولی ما توانستیم رکورد بزنیم.

ما وقتی می خواستیم آب را شیرین کنیم بدترین آب را مثلا در ساعت شش صبح در داخل دستگاه می ریختیم و ساعت شش صبح فردا از آن آب استفاده می کردیم. آخرین رکوردی که زدیم و ثبت شد این بود که ما ١٠ لیتر آب ریختیم و توانستیم حدود ٦,٤ لیتر آب مقطر بگیریم.

چون رشته ام مکانیک بود و طراحی انجام داده بودم، من در بخش مکانیک آن سیستم، طراحی را انجام دادم. طراحی بخش انرژی آن توسط شخص دیگری انجام شده بود و من ساخت آن دستگاه را متقبل شدم. آن آب شیرین کُن را ساختیم و معاون وقت وزیر نیرو آمدند و بازدید کردند ولی آن را ثبت نکردیم.
- در یکی از شرکت های خصوصی در آلمان، یک دوره را گذراندم. شرکتی بود که نیروگاه خورشیدی نصب می کرد. ما با آن شرکت صحبت کردیم که شعبه ای در دوبی امارات داشت. ما در آنجا طراحی را با همدیگر کار کردیم.

در کشور سوئیس در شرکتی دوره دیدم که نمایندگی یک شرکت تولید کننده آب شیرین کُن های خورشیدی را داشت. هم برای طراحی سیستم های خورشیدی و هم برای تعمیرات و نصب و پشتیبانی آب شیرین کُن های خورشیدی.

*با این آب شیرین کُن ها می شود آب بهداشتی زیادی به دست آورد که در مناطق فاقد آب آشامیدنی در کشور مورد استفاده قرار بگیرد؟
-در برخی مناطق کشومان آب توسط دولت یا سازمان آب تهیه می شود ولی قابل شُرب نیست مثل جنوب ایران از جمله اهواز، کیش، بندرعباس و حتی مثل شمال ایران. در این مناطق آب، شیرین می شود و آب لوله کشی شده داریم ولی نمی توانیم از آن بخوریم.

در اهواز آب تصفیه می شود و در لوله ها، آب تصفیه شده می فرستند ولی به خاطر اشکالی که در سیستم لوله کشی هست از جمله این که خورندگی لوله وجود دارد یا رطوبت زیاد هست، گاهی اوقات اصلا رنگ آب، زرد است.
یک سیستم به آن صورت است که نیاز به برق ندارد. لوله ورودی آب را به آن وصل می کنند. سیستم فیلتراسیون، مکانیکی است و نهایتا آب شُرب تحویل می دهد. می تواند ٢٠ هزار لیتر آب شیرین پس بدهد.

یک سیستم دیگر برای آب های لب شور یا کم نمک است مثل آب رودخانه یا مثل آب دریاچه. از لحاظ فیلتراسیون، این سیستم موارد اضافه ای دارد که املاح را بگیرد. حتی می تواند ویروس و باکتری را بگیرد. این سیستم روزانه حدود ١٠ هزار لیتر آب شرب تولید می کند.

یک سیستم هم بود که آب شور را به آب شیرین تبدیل کند و می توانست در روز ٣٥٠٠ لیتر آب شور را شیرین کند.

*پروژه هایی که احیانا در زمینه آب شیرین کُن انجام دادید چه بود؟
- آن سیستم آب شیرین کُن خورشیدی که ما در دهه ٧٠ درست کردیم، در قسمت مکانیک آن فعالیت کردم. من به عنوان پروژه ای ملی به آن نگاه می کردم. در سال های اخیر، خیلی دوست داشتم در زمینه آب شیرین کُن ها کار کنم. چون ما روستاهایی را در ایران داریم که مردم، آب شیرین ندارند بخورند.
یکی دیگر از کارهای که در قالب بازاریابی انجام دادیم این بود که با هلال احمر صحبت کردیم. محصول را به مدیریت های هلال احمر ارائه کردیم. گفتیم یک دستگاه از این سیستم ها بخرید و در هر زمان در هر جایی از ایران نیاز بود از این دستگاه استفاده کنید. چون زیرساخت نیاز ندارد. حتی پمپ آن، پمپ خورشیدی است.
ما به مسئولان هلال احمر گفتیم یک دستگاه از این آب شیرین کن ها برای کل ایران بخرید و اگر در جایی سیل آمد یا زلزله آمد و آب نیاز دارید، این آب شیرین کُن را منتقل کنید. حتی گفتیم این دستگاه را می توان با هلی کوپتر از زمین بلند کرد و به هر جای ایران برد و روی زمین گذاشت.

پمپ خورشیدی آن را می توان در آبی که در آن منطقه آسیب دیده هست، گذاشت و این دستگاه، آب را شیرین می کند و به مردم می دهد. این موضوع عملی نشد و متاسفانه درست چند ماه پس از این که ما این جلسه را با هلال احمر داشتیم در آذربایجان شرقی و در منطقه ورزقان زلزله آمد.
وقتی در تلویزیون می دیدم که آب معدنی را با کامیون به آنجا می برند، خیلی ناراحت شدم. چون بردن آب معدنی به آن منطقه زلزله زده، هزینه زیادی دارد. اگر یک دستگاه از سیستم های آب شیرین کُن ما را می خریدند برای کل ایران کافی بود. می توانست در روز ٣٥٠٠ لیتر را شیرین کند.

*آبی که باید برای آب شیرین کُن استفاده شود از کجا بیاید؟
-برای مثال دریاچه ای در آن منطقه وجود دارد که آب آن کثیف است. می توانستند از آن آب استفاده کنند. در زلزله سال ٢٠٠٥ پاکستان از همین طریق به مردم اسکان داده شده آب شُرب دادند. ما نمایندگی یک شرکت سوئیسی را داشتیم. در زلزله پاکستان هم از همان سیستم برای تهیه آب آشامیدنی زلزله زدگان استفاده کردند.

*از چند سال قبل آبگرمکن های خورشیدی در ایران نصب شده. این آبگرمکن های خورشیدی چه مزایایی دارند؟
-آبگُرمکن خورشیدی، سیستم خیلی خوبی است. به خاطر نوع اشعه ای که دریافت می کند، سیستم برق خورشیدی با آبگرمکُن خورشیدی متفاوت است.
در آبگرمکن خورشیدی، اشعه ماورای بنفش را می گیریم. در نتیجه حتی اگر خورشید دارد غروب می کند و هوا گرم است یا هوا ابری ولی گرم است، آبگرمکن خورشیدی کار خودش را انجام می کند ولی آب شیرین کُن خورشیدی، نور مستقیم می خواهد.

اگر اشتباه نکنم در سال های ١٣٧٧ و ١٣٧٨ یک مناقصه توسط شرکت بهینه سازی مصرف سوخت برگزار شد به اسم حمام های خورشیدی. اعلام کردند که برای روستاها، آبگرمکن برای حمام می خواهند.

می خواستند به جای سوخت فسیلی از آبگرمکن خورشیدی استفاده شود. با چهار شرکت قرارداد بستند و ٣٠٠ هزار دستگاه آبگرمکن خورشیدی در روستاهای ایران نصب شد.
الان ساخت آبگرمکن خورشیدی در ایران انجام می شود. تا جایی که من دیده ام سرویس های بهداشتی پارک ها، آبگرمکن خورشیدی دارند. حتی خیلی از شرکت های دولتی هم برای سرویس بهداشتی خودشان، آبگرمکن خورشیدی نصب کرده اند. راندمان آنها خوب است و آنچنان تعمیرات ندارد.

viewtopic.php?f=2153&t=622&start=30#p55502
البته باید کارهای بهینه سازی روی این نوع آبگرمکن ها انجام می شد. چون اگر گرما زیاد می شد و از آب آنها استفاده نمی شد می ترکید.
مُزْن
 
پست ها : 71
تاريخ عضويت: دوشنبه ژانويه 28, 2019 11:18 pm


بازگشت به راههاى صحيح بازيابى و ذخيره آب


cron
Aelaa.Net