اختلاف بر سر روغن نخل يا پالم يك دعواي رقابتي مافياي تجاري جهاني روغن است كه توسط امريكاييها اداره مي شود
روغن پالم چیست؟حال که موضوع استفاده از روغن پالم در محصولات لبنی ثابت شده لازم است بدانیم این افزودنی به محصولاتی که در بین کودکان بیشترین استفاده را دارد، چیست.
گیاه پالم یا نخل روغنی از گیاهان بومی آفریقا است. این گیاه اولین بار در کشورهایی مثل انگولا و توگو به عمل آمد. تکثیر و داشت آن در کشورهایی مانند مالزی و اندونزی و فیلیپین از سال 1848 میلادی شروع شد. امروزه روغن پالم دومین روغن نباتی جهان از نظر تولید به شمار می آید ضمن آنکه بالاترین میزان صادرات را در میان روغنهای نباتی به خود اختصاص داده است . کشور مالزی با کمی اختلاف نسبت به رقبا،تولید کننده و صادر کننده تراز اول روغن پالم در جهان است.
روغن پالم روغنی خوراکی است که از قسمت گوشتی میوه درخت نخل روغنی استخراج شده و اما روغن هسته پالم از مغز هسته های میوه پالم استخراج و از نظر ترکیب و خصوصیات فیزیکی با روغن پالم متفاوت و مصارف و بازار جداگانه ای دارد.
ترکیبات شیمیایی پالم آفریقایی حاوی بیش از 4% گوشت میوه بوده در صورتیکه پالم آسیایی حاوی 65% گوشت میوه است. گوشت میوه پالم آسیایی در حدود4% روغن دارد. میوه پالم به علت خواص فیزیکی و شیمیایی اش در مدت کوتاه قابل نگهداری است، به همین دلیل باید آنرا در کارخانه های روغن کشی کوچک که در محل برداشت محصول احداث شده ، فرایند نمود.
اما هسته میوه پالم را می توان به نقاط دوردست جهت روغن کشی ارسال نمود. روغن پالم سرشار از اسید پالمتیک و اسید اولئیک است. روغن پالم حاوی 8/0 % اسید پالمیتولئیک،اسید لینولئیک و همچنان 1/1% اسید آراشیدونیک است. به علت وجود اسیدهای چرب خاص،روغن پالم در دمای اتاق به 2 بخش مایع و جامد تبدیل می شود. روغن پالم خام دارای ترکیبات ضداکسیداسیون طبیعی یعنی توکوفرولها و توکوتری انل هاست. پس از تصفیه حدود 50% این ترکیات در روغن پالم می ماند.
میزان اشباع روغن پالم ۵۰ درصد بوده و درصد اسیدهای چرب تشکیل دهنده آن نیز به قرار زیر است:
الف ـ ۵۰ درصد اسیدهای اشباع (عمدتاُ اسید پالمیتیک)
ب ـ ۴۰ درصد اسیدهای غیراشباع با یک پیوند دوگانه (عمدتاُ اسید اولئیک)
ج ـ ۱۰ درصد اسیدهای غیراشباع با چند پیوند دوگانه
از روغن پالم و محصولات حاصل از آن می توان در سطح وسیعی استفاده کرد. در مالزی و بعضی از کشورها از این روغن برای سرخ کردن مواد غذایی و تهيه شرینیجات استفاده می کنند. روغن پالم از مقاومت خوبی در مقابل عوامل اکساينده برخوردار است. به دلیل اینکه سرشار از اسیدهای چرب اشباع شده است یک روغن مطلوب برای سرخ کردن محسوب می شود.
طرح مطالعاتی جایگزیني روغن پالم به جای سایر روغنهای وارداتی در کشور ما از سال 1362 آغاز گردید و بالاخره ورود روغن پالم در کشور از سال 1368 آغاز شد. در سال 1368 طبق پیشنهاد اداره نظارت بر مواد غذایی کشور به کارخانه های روغن نباتی کشور مجوز داده شد که روغن پالم پالایش شده را به روغن های جامد نباتی اضافه كنند مشروط به اینکه میزان اسید های چرب اشباع لوریک، استئاریک و پالمتیک بیش از 20% نشود.
رضا باکری دبیر انجمن صنایع لبنی ایران گفته است: مقدار کمی روغن پالم در فرآورده های لبنی پر چرب با مجوز سازمان غذا و دارو و پروانه سازمان ملی استاندارد ایران استفاده می شود که این میزان متناسب با استاندارد های جهانی است.
وی افزود: امروزه استفاده از روغن گیاهی پالم در تولید روغن های خوراکی همچون نباتی و گیاهی از جایگاه ویژه ای برخوردار است و روغن پالم پایه اصلی تمام روغن های خوراکی را تشکیل می دهد که هیچ کدام مضر نیستند و مصرف آنها حتی مجاز است. کارخانجات لبنی برای تولید محصولات لبنی پرچرب برای مصرف کنندگانی که با مشکل کلسترول و گرفتگی عروق مواجه هستند، از روغن های گیاهی همچون روغن پالم استفاده می کنند.
باکری یادآور شد: براساس نیاز مصرف کنندگان برای تهیه محصولات لبنی پرچرب به جای پایه چربی حیوانی از پایه چربی گیاهی استفاده می شود که این امر در تمام دنیا مرسوم است و استفاده روغن پالم هیچ مشکلی ندارد. میزان استفاده از این روغن در صنایع لبنی براساس ضوابط تعیین شده از سوی سازمان غذا و دارو و سازمان ملی استاندارد و طبق استانداردهای جهانی است. به طور معمول قیمت روغن گیاهی از روغن حیوانی ارزان تر است اما استفاده از این روغن در صنایع لبنی ربطی به نرخ آن ندارد بلکه این اقدام تنها با هدف پاسخ به تقاضای مصرف کنندگان صورت می گیرد، کیفیت روغن پالم از دیگر روغن های گیاهی کمتر نیست.
به تمام محصولات لبنی روغن پالم اضافه نمی شودحسین چمنی مشاور انجمن صنایع لبنی نیز در این خصوص گفت: استفاده از روغن نباتی در تولید محصولات لبنی از سال های قبل انجام شده و مشکلی هم نداشته است.
وی افزود: هیچ محصول لبنی بدون مجوز استاندارد و وزارت بهداشت تولید نمی شود هرچند این موضوع که در همه محصولات لبنی پرچرب به جای چربی شیر از روغن استفاده می شود، عمومیت نداشته و حرف نادرستی است. درصد لبنیات پرچرب تولیدی با روغن چندان بالا نیست. در برخی از محصولات لبنی به جای چربی شیر از روغن استفاده می شود که این کار نیز طبق استاندارد و مجوزهای مربوطه انجام می شود و مشتری نیز از طریق اطلاعات درج شده روی بسته بندی از این موضوع آگاه است. در زمینه استفاده از روغن به جای چربی شیر برای تولید لبنیات پرمصرف فقط موضوع قیمت مطرح نیست، بلکه مباحثی مانند طعم و ذائقه موردپسند مشتریان هم مطرح است.
اثرات مثبت تغذیه ای روغن پالمیک کارشناس تغذیه درخصوص فواید استفاده از این روغن در محصولات غذایی گفته است:
منبع انرژی در رژیم غذایی: این روغن نقش مهمی در برآوردن انرژی و اسیدهای چرب مورد نیاز در بسیاری از مناطق جهان به عهده دارد.
عاری بودن از کلسترول و اسیدهای چرب غیر اشباع ترانس: این روغن به علت اینکه دارای سطح متوسطی از اسیدهای چرب اشباع است، نیاز به هیدروژناسیون ندارد و به همین دلیل فاقد اسیدهای چرب غیراشباع ترانس است که در حین هیدروژناسیون روغن تولید می شود. اسیدهای چرب(ترانس) یکی از عوامل ایجاد بیماری قلبی هستند.
غنی از آنتی اکسیدان ها: روغن پالم قرمز که به مقدار کمی فرآوری شده حاوی توکرفرول و توکوتری انول های طبیعی(ویتامین E) و کاروتنوئیدها می باشد که علت رنگ قرمز روغن است. روغن پالم قرمز حاوی مقداری زیادی آلفا و بتا کاروتن می باشد که حدود 90 درصد کل محتوای کاروتنوئید آن است. آلفا کاروتن دارای اثرات ضد سرطان قوی بوده و به طور کلی کاروتنوئیدها فعالیت پیش سازی ویتامین A را دارند. در بدن کاروتنوئیدها به ویژه بتا کاروتن می تواند به ویتامین A تبدیل شود و از این رو عملکرد سیستم ایمنی را افزایش داده و از کمبود ویتامین A در بدن جلوگیری می کند.
ویتامین E یکی دیگر از ترکیبات آنتی اکسیدانی مهم در ترکیب روغن پالم است که می توان به کاهش LDL و تری گلیسیرید کمک کرده و سطح کلسترول HDL(کلسترول خوب) را افزایش دهد و بدین ترتیب خطر حمله قلبی کاهش می یابد و عملکرد ایمنی و مبارزه با سرطان افزایش می یابد.
آنتی اکسیدان های طبیعی به عنوان پاک کننده های رادیکال آزاد اکسیژن عمل می کنند و نقش محافظتی در برابر پیری سلولی، آترواسکلروز، سرطان، التهاب مفاصل و بیماری آلزایمر دارند.
ترکیب متعادل اسیدهای چرب: روغن پالم حاوی مخلوطی از اسیدهای چرب با چند پیوند دوگانه، یک پیوند دوگانه و اسیدهای چرب اشباع هستند.
تری گلسیرید: تری گلسیریدهای روغن پالم حامل اسید لینولئیک هستند که جذب و دسترسی آن را برای بدن آسان می کند.
جلوگیری از تشکیل لخته در خون: تحقیقات نشان داده که موش هایی که با رژیم غذایی غنی از روغن پالم تغذیه شدند، تشکیل لخته در خون آنها کمتر است.
ضد و نقیض گویی اظهارات مسئولان در خصوص مضرات و فواید استفاده از روغن پالم در محصولات لبنی باعث سردرگمی مصرف کنندگان شده چرا که وزیر بهداشت با توصیف این اقدام با لفظ "تخلف"، از ارجاع آن به رئیس جمهور خبر داده است اما "درصورتی که استفاده از پالم غیر قانونی و تخلف باشد" دیگر چه نیازی به اقدام خاص رئیس جمهور خواهد بود؟
در این فرض، ادامه فعالیت این کارخانه های لبنی نشان از عدم برخورد نهادهای نظارتی قانونی است.
نظرات مخالفين روغن نخل مستند به برخي منابع امريكايي و غربي است كه توسط مافياي جهاني روغن اداره مي شود
و نظرات موافقين مستند به منابع علمي ازاد و غير وابسته به امريكا و غرب مي باش
وزير بهداشت وقتي درباره ايكه شيرهاى موجود بازار عمدتا از شيرخشك است و مورد سؤال قرار مي كيرد طفره مي رود كويا اين امر بي اهميت است :
هاشمی در واکنش به اینکه بخش عمده شیرهای موجود در بازار را شیرخشک تشکیل میدهد، گفت: نمیگویم شیر خشک خوب است اما روغن پالم به مراتب بدتر از آن است.!!!
شيرخشك وارداتي از كاوهاى غربي با انواع خطرات الودكي جنون كاوي ووو !!
=========
*
ماجرای مخلوط شدن شیر خشک با آباز باکری سؤال شد که گفته میشود کارخانهها یک کیلوگرم شیرخشک را با 10 کیلوگرم آب مخلوط کرده و به مردم میدهند، گفت: معمولاً از 100 کیلوگرم شیر طبیعی گاو بعد از گرفتن3.2 کیلوگرم چربی خالص 8.5 کیلوگرم پودر شیرخشک تولید میشود.
وی افزود: برای تبدیل شیرخشک به شیر نیز باز همین پروسه به صورت برعکس تکرار میشود و اگر 8 و نیم کیلوگرم پودر شیرخشک را با 3.9 کیلوگرم چربی مخلوط کرده و حدود 88 کیلوگرم آب به آن اضافه کنیم 100 کیلوگرم شیر باز ساخته به دست میآید.
*از شیر خشک فقط در تولید ماست استفاده میشوددبیر انجمن صنایع فرآوردههای لبنی در پاسخ به اینکه چه بخشی از نیاز کشور به لبینات از طریق شیرهای بازساخته حاصل از شیر خشک تأمین میشود، گفت: در کشور فقط برای تغلیظ ماست 1.5 درصد از آن استفاده میشود و در مورد شیرطبیعی استفاده نمیشود.
باکری در پاسخ به این سوال که چرا به رغم ظرفیت 12 میلیون تنی کارخانههای لبنی که عنوان میکنید تنها با 6.5 میلیون ظرفیت کار میکند از شیرخشک استفاده نمیکنید، گفت: نیاز کشور به 8.5 میلیون تن شیر است که 6.5 میلیون تن آن در داخل تولید میشود. سال 90 و 91 نه تنها افزایش تولید شیر خام در کشور نبود بلکه با کاهش هم همراه بود اما برای تأمین نیاز 2 میلیون تنی نمیتوان به شیرخشک متکی شد.
وی در پاسخ به اینکه از کجا مطمئن هستید شیرخشکهای وارداتی از شیر گاو هستند مثلا از شیر خوک یا سایر حیوانات نمیباشند گفت: همه اینها از شیر گاوهای نژاد اصیل تولید میشود.
معاون امور دام سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز در این باره گفت: مصرف شیر خشک در سایر محصولات غذایی مثل شکلات، بستنی و بیسکویت و... انجام میگیرد، گفت: استفاده از شیرخشک در محصولات لبنی در حد بسیار ناچیز و تنها برای قوام و کیفیت است. طبق اعلام وزارت بهداشت استفاده از این ماده در تولید ماست تنها تا هفت درصد مجاز است.
در حالی که معاون امور دام سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی استفاده از شیر خشک در تولید محصولات لبنی را تکذیب میکند که واردات بی رویه و بی در و پیکر شیر خشک که با آن ماست و لبنیات درست میکنند از ابتدای سال گذشته صدای دامپروران داخلی را درآورد.
ماجرا از این قرار بود که دامداران به دلیل افزایش قیمت نهادههای مورد نیاز خود، قیمت شیر تولیدی شان افزایش یافت. دولت هم به واردات شیر خشک در حجم انبوه روی آورد و دامدارانی که از سال گذشته کجدار و مریز خود را به امید سال بهتر کشانده بودند، در ابتدای امسال با کاهش قیمت خرید شیر مواجه و مشکلاتشان چند برابر شد.
یکی از دامداران مشهد در این خصوص گفت: متاسفانه بحث استفاده از شیر خشک به جای شیر تازه و کاهش قیمت خرید شیر از دامپروریها از سال پیش آغاز و همچنان ادامه دارد.
وی گفت: شیر خشک از مبادی مختلف قانونی و قاچاقی وارد میشود و هیچ نظارتی بر استفاده آن از سوی کارخانجات تولید لبنیات وجود ندارد.
مدیرعامل شرکت تعاونی کشاورزی گاوداران صنعتی مشهد نیز با انتقاد از واردات شیر خشک از خارج از کشور گفت:روزانه 250 تا 300 تن شیر در مشهد تولید میشود که متاسفانه به واسطه واردات شیر خشک امسال با کاهش قیمت شیر از هر کیلو 460 به 410 تومان مواجه شدیم.
غلامرضا انوری با اشاره به اینکه دامداران بالاجبار شیر خود را با قیمتی پایینتر از قیمت تمام شده به فروش میرسانند، گفت: شرکت پودر شیر مشهد که در ابتدای تاسیس قرار بود روزانه400 تن شیر تازه از دامداران خریداری و سپس به شیر خشک تبدیل و آنرا صادر کند، اکنون با واردات شیر خشک از خارج از کشور به صنعت دامپروری استان ضربههای جبرانناپذیری را وارد کرده است.
وی ادامه داد: گاوداران به واسطه تاسیس کارخانه پودر شیر در مشهد سرمایهگذاری خود را در این زمینه افزایش دادند، اما اکنون پس از سه سال اغلب آنان دچار مشکلات مالی قابل توجهی شدهاند.
وی با اشاره به اینکه با شروع فصل تابستان و تعطیلی مدارس فروش شیر گاوداران نیز کاهش مییابد، گفت: در حالیکه 20 درصد تولید ناخالص ملی مربوط به دامداریها است، متاسفانه دولت با واردات شیر خشک و گوشتهای بیکیفیت خارجی تیشه به ریشه این صنعت می زند
حمیدرضا نعمت زاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت روز گذشته در نشست خبری بیان کرده تا نشان دهد که نه تنها هیچ اشتباهی را در این ماجرا متوجه وزارت خانه تحت امر خود نمیداند، بلکه از سلامت محصولاتی که با مجوز این وزارت خانه وارد کشور میشود، آگاه است.
وی که به مناسبت هفته دولت در جمع خبرنگاران حضور یافته بود، درباره سوالاتی که پیرامون روغن پالم مطرح شد، گفت: تنها تشخیص داده شد که در داخل محصولات لبنی چربی گیاهی وجود دارد اما این که این چربی از نوع «سویا» یا «پالم» است، معلوم نیست و قرار شده بررسیهای بیشتری در این زمینه انجام شود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان که طی پنج سال گذشته 45 تا 50 درصد از کل واردات روغن خوراکی کشور از نوع روغن پالم بوده، افزود: در سه ماهه امسال این رقم به 29 درصد رسید و قرار است امسال در مجموع فقط 30 درصد از روغن وارداتی کشور از نوع پالم باشد. البته در گذشته، زمانی که مسئول بودم، با امضاء بنده سهم روغن پالم در واردات روغن کشور به 15 درصد نیز رسیده بود.
نعمت زاده در ادامه با طرح این ادعا که «آمریکا تلاش کرد که بگوید روغن پالم مضر است»، گفت: هم اکنون از 170 میلیون تن تولید جهانی روغن، 62 میلیون تن از نوع روغن پالم است. آمریکا تولید کننده عمده روغن سویا بوده و روغن پالم تولید مالزی و اندونزی، رقیب این کشور هستند. موسسات بینالمللی هم بعد از تحقیقات اعلام کردند که بخشی از ادعاهای آمریکاییها [درباره مضر بودن روغن پالم] درست و برخی دیگر نادرست است.