صدایی آشنا به گوشم میرسد...
صدای تپش قلب؛
قلبی تنها به اندازه یک دست مشت کرده.
اندازهاش هرچه باشد فرقی نمیکند؛ مهم این است که صدایش پایدار باشد. ب
رای پایداری صدایش باید تغذیهای مناسب داشت.
قلب یک پُمپ عضلانی تو خالی است که بدون توقف، خون را به سراسر بدن پمپاژ میکند. اگر چه قلب چندان بزرگتر از مشت دست نیست، ولی در طول مدت عمر در حدود ۳۰۰ میلیون لیتر خون را پمپ میکند. بیماریهای قلبی عروقی یكی از دلایل اصلی مرگ و میر در دنیا است. ۴۰ درصد از مرگ و میرها در كشورهای پیشرفته و ۲۵ درصد در كشورهای در حال توسعه ناشی از بیماریهای قلبی عروقی است؛ رقمی که روز به روز در حال افزایش است.
برای داشتن قلبی سالم، تنها کافیست تغذیهای سالم داشته باشید. در این جا چند ماده غذایی معرفی میکنیم که میتواند ناجی سلامت قلب شما باشد:
گیاهان تازه گیاهان تازه غذاهای سالمی برای قلب محسوب میشوند؛ بویژه زمانی که جایگزین نمک، چربی و کلسترول شوند. این گیاهان مقوی به همراه خشکبارها توتها و حتی قهوه در برنامه غذایی سلامت قلب هستند. مطالعات نشان میدهد که این خوراکیها از بیماریهای قلبی، سکته، فشار خون و کلسترول بالا و دیابت جلوگیری میکند.
تذکر: در میان این سبزیها رزماری، پونه کوهی و آویشن دارای آنتیاکسیدان هستند.
لوبیای سیاهلوبیای سیاه از آن جا که دارای فولات، آنتی اکسیدان، منیزیم و نیز فیبرهایی است که به کنترل قند، کلسترول خون و فشار خون بالا کمک میکند، در لیست مواد غذایی مفید برای قلب قرار میگیرد.
نکته: کنسروهای لوبیای سیاه به راحتی قابل مصرف در سوپ و سالاد هستند و برای دفع سدیم اضافی، آنها را با آب شست و شو دهید.
ماهی سالمون (دريايي)؛ غذایی فوق العاده سالمون شاید را بتوان بهترین غذا برای سلامتی قلب دانست؛ چرا که دارای منابع غنی امگا ۳ و اسید ایکوزاپنتانوئیک و اسید دکوزاهگزانوئیک است. امگا ۳ خطر اختلال در کارکرد قلب را کاهش میدهد. این اختلال موجب مرگ قلبی میشود. سالمون همچنین تریگلیسیرید خون و التهاب را کاهش میدهد.
نکته: انجمن قلب امریکا مصرف این ماهی و یا روغن آن را دو بار در هفته توصیه میکند.
تن ماهی؛ منبع غنی امگا ۳ ماهی تن نیز یک منبع قوی امگا ۳ است و از لحاظ اقتصادی هم نسبت به سالمون به صرفهتر است. ماهی آلباکور (ماهی تن سفید) نسبت به گونههای دیگر دارای امگا ۳ بیشتری است. در اسقمری، شاهماهی، ساردین و قزل آلا هم مقدار زیادی امگا ۳ وجود دارد. فیله تن ماهی را با شوید و لیمو کباب کنید .
نکته: حتی الامکان از کنسرو تن ماهی با آب استفاده کنید نه از نوع روغنی آن.
روغن زیتون خالص این روغن که عصاره زیتون ناب است، دارای منابع بسیار غنی آنتیاکسیدانهایی به نام پلی فنول است که به عنوان چربیهای اشباع نشده شناخته میشود و در سلامت قلب نقش به سزایی ایفا میکند. زمانی که روغن زیتون جایگزین چربی اشباع شده مانند کره میشود، سطح کلسترول را پایین می آورد و همین پلی فنولها از رگها در برابر جمع شدن چربی حفاظت میکند.
نکته: از این روغن در سالاد و یا سبزیجات پخته استفاده کنید. ترجیحا نوع فشرده شده ن را تهیه کرده و طی ۶ ماه مصرف کنید.
گردو مصرف ۱.۵ اونس گردو در روز در کاهش کلسترول خون و التهاب شاهرگهای قلب نقش به سزایی دارد. گردوها شامل امگا ۳ ، چربیهای اشباع نشده و فیبرها هستند. اما اثر آن زمانی مشخص میشود که گردو جایگزین چربیهای بد میشود؛ مانند آن چربیهایی که در بیسکویت و چیپس است.
نکته: یک مشت گردو حدود ۳۰۰ کالری دارد و روغن گردو نیز دارای امگا ۳ است که در سالاد قابل استفاده است.
بادامخلال بادام نیز که میتوان آن را با سبزیجات، ماهی، مرغ و حتی دسرها مصرف کرد، در سلامت قلب شما نقش به سزایی دارد. هر کدام از آنها سرشار از ویتامین E،استرولهای گیاهی، فیبر و چربیهای مفید برای قلب هستند. بادام نیز در کاهش لیپوپروتئین کمچگال و نیز ابتلا به دیابت موثر است.
سویای ژاپنیاین ماده در رستورانهای ژاپن به عنوان اشتها آور مصرف میشوند. این مواد دارای پروتیین سویا است که تریگلیسیرید خون را کاهش میدهد. نصف فنجان این نوع خاص سویا، دارای ۹ گرم فیبر کاهش دهنده کلسترول است که با ۴ تکه نان گندم برابری میکند.
نکته: از سویای فریز شده استفاده کنید و آن را گرم کرده و سپس مصرف کنید.
توفو = پنيرگياهيتوفو نوعی پنيرگياهي است كه از سويا تهيه مي شود و در برنامه غذايی ژاپنیها اکثرا به جای گوشت استفاده میشود
و میتوانید به جای گوشت قرمز آن را برای آخرین وعده غذایی روزانه به همراه سویا استفاده کنید.
با این کار همه مواد لازم برای سلامت قلب خود از جمله مواد معدنی، فیبرها و چربیهای اشباع نشدنی سویا را دریافت میکنید و از گرفتگی رگهای قلب بوسیله چربی اشباع شده، جلو گیری میکند.
سیب زمینی شیرین سیب زمینی شیرین یک جایگزین بسیار خوب برای افرادی است که نگران ابتلا به دیابت هستند.
این خوراکی با شاخص قند خون پایین، اجازه افزایش قند خون به میزان بسیار زیاد را نمیدهد.
همچنین مقادیر زیادی ویتامین A موجود در آن هم لیکوپن را در جهت سلامت قلب به آن اضافه میکند.
نکته: سعی کنید با استفاده از دارچین و آبلیمو آن را شیرین کنید تا اینکه روی آن شکر بریزید.
پرتقال این میوه خوش طعم و شیرین دارای پکتینهای ضد کلسترول و پتاسیم است که فشار خون را کنترل میکند. یک تحقیق ساده نشان داد که آب پرتقال عملکرد رگهای خونی را افزایش میدهد و فشار خون را با استفاده از آنتیاکسیدان هسپریدین موجود در مرکبات کاهش میدهد.
نکته: یک پرتقال متوسط حدود ۶۲ کالری با ۳ گرم فیبر دارد.
برگ چغندر سبزیجات برگی شکل همچون برگ چغندر دارای مقادیر زیاد پتاسیم، منیزیم و مواد معدنی هستند که به کنترل فشار خون کمک میکند. فیبرها، ویتامین A و آنتیاکسیدانها مانند لوتئین و زی اکسانتین باعث قرار گرفتن این مواد در دسته مواد مفید برای قلب شدهاند.
نکته: این مواد را با گوشت کباب شده و یا ماهی مصرف کنید و برای لذیذ شدن از روغن زیتون و سیر استفاده کنید.
هویج تحقیقات اخیر روی هویج نشان داده است که این ماده قند خون را کنترل کرده و خطر ابتلا به دیابت را کاهش میدهد. هویج ضد افزایش کلسترول و دارای مقادیر فراوان فیبرهای حل شدنی است که قبلا وجود این مواد در جوی دو سر هم ثابت شده بود.
نکته: هویج حلقه شده را در انواع خوراكها از جمله سس اسپاگتی قرار داده و مصرف کنید.
جواین دانه را نیز تجربه کنید. جو دانهای است که آن را به همراه برنج، در سوپ و حتی ابگوشت زیاد دیدهاید. فیببر موجود در جو سطح کلسترول و گلوکز را کاهش میدهد.
نکته: جوی پوست نکنده بسیار مغذی است. جوی ریز شده ی تُست شده یک اشتها آور خوب در کنار غذای اصلی است.
بلغور جو دوسر بلغور جو به هر شکلی که مصرف شود، میتواند لیپوپروتئین کم چگال و کلسترول را پایین آورد. یک کاسه از شیر و جوی گرم میتواند برای ساعتها شما را از حملههای ناگهانی در امان بدارد و سطح قند خون را ثابت نگه دارد که برای افراد دیابتی بسیار مفید است.
نکته: جو را با آرد گندم به نسبت یک به سه در ماهیتابه ریخته و به خوبی طبخ کنید. حتی میتوان از این ترکیب به جای نان استفاده کرد.
بذر کتان این دانههای شفاف سه ماده اصلی دارند که برای قلب شما مفید است: فیبر، فیتوکمیکالهایی به نام لیگنان و آلفالینولئیک اسید که یک اسید چرب امگا ۳ هستند و در گیاهان نیز وجود دارند. بدن انسان آلفالینولئیک اسید را به امگا ۳ ، و ایکوزاپنتانوئیک اسید و دکوزاهگزانوئیک قویتر تبدیل میکند.
نکته: برای اینکه این تخمه ارزش غذایی بیشتری داشته باشند، چرخ کنید و آن را به غذای روزانه، ماست و حتی خردل روی ساندویچ اضافه کرده و مصرف کنید.
ماست کم چرب برای استخوانها بیشتر مصرف مواد کم چرب توصیه میشود و افزون بر آن به کنترل فشار خون بالا نیز کمک میکند.
شیر (خصوصا شتر) سرشار از کلسیم، پتاسیم است و ماست به میزان دو برابر آن از این مواد و مقدار زیادی مواد معدنی هم دارد. برای افزایش میزان کلسیم و کاهش چربی از مواد کم چرب و یا بدون چربی استفاده کنید.
نکته: به جای آب از شیر در تهیه بلغور جو دوسر، و سوپهای خشک استفاده کنید.
بجاي غذاهای غنی شده با استرولها
از استرولهاي گياهي بطور طبيعيي استفاده كنيد این عصارههای گیاهی مانع از جذب کلسترول در روده میشوند و میتوانند بدون آسیب به کلسترول مفید به میزان ۱۰ درصد سطح لیپوپروتئین کم چگال را کاهش دهند.
تجارت غذايي رايج، این ترکیبات را ابتدا به عنوان مواد غیرگلیسریدی کم اهمیت در روغن های تصفیه نشده تلقي كرده، و در طی مرحله بی بو كردن روغنها یا كریستالیزاسیون جزء به جزء از روغن در طی فرایند تصفیه جداسازی می كنند.
سبس اين اجزاي كياهي را به خوردنيها و نوشيدنيهاى ديكر افزوده و به عنوان غذاهاي فراوري شده آن را عرضه و تبليغ مي كنند
روش طبيعي و سالم و مطمئن اجتناب از محصولات دو عمليات دستكاري محصولات غذايي صنعتي است
اجتناب از غذاي فراوري شده و روغنهاى كياهي تصفيه شده كارخانجات بزرك
و تهيه روغنهاى كياهي از عصاريهاي قديمي است
بدينوسيله هم از افزودنيهاي فرايند استحصال روغن برحذر مانده و هم استرولهاى طبيعي را مستقيما و بدون دستكاري استفاده مي كنيد
نكته:
تخم كدو سرشار از استرول بوده و روغن تخم كدو منبع سرشار استرول طبيعي است، هر دو را به سبد مصرف خود بيافزاييد
قهوه چای و قهوه با ممانعت از ابتلا به دیابت نوع ۲ از قلب شما محافظت میکند.
مطالعات نشان دادهاند افرادی که روزانه ۳ تا ۴ فنجان قهوه یا چای مینوشند تا ۲۵ درصد خطر ابتلا به بیماریهای قلبی در آنها کاهش مییابد. جالب اینجاست که حتی قهوه بدون کافیین همین اثر را داراست.
احتیاط: افرادی که مبتلا به دیابت یا فشار خون بالا هستند، کافیین میتواند شرایط بیماری را برای آنها تشدید کند.
نکته: برای جلوگیری از چاقی و جذب کالری اضافی از قهوه تلخ یا لته استفاده کنید.
فلفل قرمز پاشیدن فلفل قرمز پودر شده بر روی غذا میتواند از افزایش سطح انسولین بعد از غذا، جلوگیری کند.
مطالعهای در استرالیا در داوطلبان دارای اضافه وزن نشان داد افزودن فلفل قرمز به همبرگر، سطح انسولین ترشح شده آنها را کاهش داد.
نکته: میتوانید خود فلفل قرمز را آسیاب کنید. فلفل در دستورالعملهای غذایی، میتواند جایگزین نمک شود.
گیلاس گیلاس سرشار از آنتوسیانین است. آنتوسیانین آنتیاکسیدانی است که از رگهای خونی محافظت میکند. هیچ فرقی هم ندارد گیلاس به چه شکل مصرف شود؛ آب آن، پخته شدهاش و یا حتی کمپوت گیلاس.
نکته: از گیلاس سمباشي نشده استفاده كنيد.
بلوبری = قره قاط = سياه گيلهآنتوسیانین موجود در بلوبری سطح خارجی آن را آبی رنگ کرده است و سلامتی قلب را تضمین میکند.
بلوبری پايين آورنده قند خون - باز كننده عروق خوني مي باشد
بلوبري براى منع سكته هاى مغزي و قلبي و نيز لاغر كردن چربي شكمي و نيز افزايش نور چشم بسيار نافع است
همچنین حاوی الاجیک اسید، بتاکاروتن، لوتین، ویتامین C، اسید فولیک، منیزیم، پتایسم و فیبر است.
نکته: بلوبری را تازه یا خشک آن را به کورن فلکس، کیک یا ماست اضافه کنید. پوره آن هم میتواند به عنوان نوعی دسر یا سس مصرف شود.
توضيح:
بخاطر اهميت اين ميوه و ناشناخته بودن آن نزد عموم به توضيح مفصلي در شناخت آن مي بردازيم
قره قات یا سیاه گیله(Blueberry) گیاهی بومی آمریکای لاتین است، و در اروبا و كانادا نيز بعمل مي آيد
سياه گيله درختي است كوچك و يا درختچه ايست به ارتفاع 3 متربرگهاي آن تقريبا"بدون دمبرگ و پهنك غشايي و ريزان و بيضي شكل يا تخم مرغي كشيده به طول 3-8 سانتيمتر مي باشد.گلهاي آن استكاني شكل سفيد مايل به سبز يا صورتي و ارغواني خيلي روشن به طول 6-8 ميليمتر است. ميوه هاي آن سته گرد و به رنگ ارغواني تيره يا سياه به قطر 6-8 ميليمتر بوده و نام محلي آن در فومن و شفت سياه گيله است.
میوه ای است که کمتر فرد ایرانی آن را می شناسد، اما خواص اعجاب انگیز آن آنقدر زیاد هست که شناخت آن لازم و ضروری است.البته من مربای این میوه رو تو بعضی مغازه های ایران دیدم. بلوبری نوعی گیاه گلدار با میوه ای توت مانند به رنگ ابی تیره یا بنفش است. این میوه بومی شمال امریکا می باشد.
گل های این گیاه به صورت توپی، سفید رنگ و صورتی رنگ پریده یا قرمزمی باشد. طعم میوه های این گیاه شیرین می باشد.بوته های آن می تواند میوه از ماه می تا ماه ژوئن (به مدت یک ماه )می باشد که البته مدت میوه داری این گیاه را می توان تغییر داد. واین تحت تاثیر شرایط محلی گیاه مثل ارتفاع و پهنای جغرافیایی می باشد.
این میوه یکی از خوشمزه ترین میوه های تابستانی می باشد. این میوه به ظاهر کوچک نقش موثری در نرم کردن پوست های خشک، ارتقا عملکرد مغز و پیشگیری از سرطان دارد.
غذای مغز
محققان می گویند که این میوه مانع از مشکلات مغزی نظیر از دست دادن حافظه می شود. و این به خاطر آنتی اکسیدان ها و فلاونوئیدهای موجود در این میوه است.
کمک به مثانه
این میوه مثل کران بری حاوی ترکیباتی است که مانع از چسبیدن باکتری ها به دیواره مثانه می شود. بنابر این امکان عفونت مثانه کاهش می یابد.
جوان کننده پوست
آنتی اکسیدان های موجود در این میوه باعث نرمی پوست می شود. ترکیب آن با آب لیمو و شکر منجر به روشن تر شدن و پوست اندازی می شود.
پیشگیری از سرطان
انتوسیانین های بلوبری – که به آن رنگ مات آبی می دهد- به رادیکال های آزاد (عامل سرطان)حمله کرده و مانع ازرشد سلولهای سرطانی می شود. خوردن تنها نیم فنجان از این میوه در روز این نقش را به خوبی برآورده می کند.
قره قات( بلوبري blueberry ) : ضد ميكروبي قوي
قره قات (قره قاط) يا سياه گيله درختچه ي كوچكي است به ارتفاع تا 60 سانتي متر كه داراي برگ هايي بيضوي و به رنگ سبز روشن است. برگ هاي اين گياه بادوام بوده ولي در زمستان بر روي گياه باقي نمي مانند. گل ها كه در كنار برگ ها مي رويد سفيد مايل به سبز و يا گلي رنگ است. ميوه ي اين گياه از نوع سته است و پس از رسيدن كامل به اندازه ي نخود شده و حاوي آب بنفش رنگي مي باشد.
ميوه ي نارس آن كمي ترش و ميوه رسيده كمي شيرين است. ميوه ها از غباري سفيد رنگ پوشيده شده اند. قسمت مورد استفاده ي قره قاط شامل برگ، ريشه و ميوه است. البته مهم ترين مصرف دارويي، مربوط به ميوه ي آن مي باشد. ميوه ها پس از رسيدن كامل اكثراً آبي مايل به سياه هستند. قره قات در اكثر نواحي جنگلي آسياي صغير، قفقاز، سيبري، آمريكاي شمالي و به خصوص اروپا يافت مي شود. اين گياه در ايران رويش ندارد؛ ولي گونه ي ديگري كه شرح داده شده است در سرزمين ايران وجود دارد.
تركيبات مهم:
دانه ي قره قات حاوي حدود 88 درصد آب است. بقيه مواد شامل آنتوسيانين كه در ميوه هاي تازه 1/0 تا 25/0 درصد در نوسان بوده، ولي در عصاره غليظ شده ي اين ميوه، 25 درصد مي باشد.
اكثر اين آنتوسيانين ها به شكل گلوكزيد هستند و تنها مقدار كمي در طبيعت و در اين گياه به صورت آزاد مي باشند. حدود 15 آنتوسيانوزيد كه اجسام فعال گياه مي باشند، در اين گونه از قره قات شناسايي شده است، بعضي گياهان ديگر از جمله گونه هاي ديگر قره قات، Ribes nigrum و انگور داراي آنتوسيانين هاي مشابهي هستند. ميوه ي هر سه گياه مذكور در اروپا به صورت دارويي مصرف مي شود.
تركيبات ديگر قره قات شامل تانن ها(كه عمدتا از نوع كاتشول مي باشند)، تري ترپنوئيدها، كربوهيدرات به مقدار حدود ده درصد، مقدار كمي پروتئين، فيبر، اسيد هاي آسكوربيك (2 تا 10 ميلي گرم در صد گرم)، سيتريك، ماليك، كينيك و مقدار كمي بنزوئيك و گلوكورونيك، گلوكزيد ليپتوزين، مقدار كمي آلكالوئيد، پكتين و فلاونوئيدها هستند.
اثرات مهم:
ضد ميكروبي :
آزمايش هاي كلينيكي زيادي در مورد اثرات ضدميكروبي مجاري ادرار با آب قره قات انجام شده كه نتايج بسيار خوبي را به دنبال داشته است.
به طور مثال يك گروه شامل 9 مرد و 29 زن سال خورده با اين روش تحت درمان قرار گرفتند.
در آزمايش ديگري كاهش شديد عفونت ادراري زنان به مدت طولاني با مصرف خوراكي عصاره به شكل كپسول مشاهده شده است.
در يك آزمايش 10 زن جوان با روش دابل بلايند (دوسوكور) با 400 ميلي گرم عصاره به طور خوراكي در روز، در مقايسه با دارونما انجام شد كه نتايج آن چشم گير بود.
پي گيري اين مسئله نشان داد كه كاهش قابل ملاحظه ي پ هاش ادرار باعث از بين رفتن بسياري از باكتري ها مي شود.
توليد و تثبيت كلاژن:
يكي از مهم ترين پروتئين هاي بدن، كلاژن است كه در ساخت تاندون، رباط و غضروف نقش اصلي را دارا است.
كلاژن در زمان التهاب روماتيسمي، امراض دهاني و يا بيماري هاي استخوان و مفاصل از بين مي رود. عمل مهم فلاونوئيدها، آنتوسيانين ها و پروآنتوسيانين هاي قره قات جلوگيري از اين عمل است.
همچنين آنتوسيانين ها داراي خاصيت قوي ويتامين P ( بيوفلاونوئيدها ) بوده و افزون بر آن داراي خاصيت افزايش ويتامين C داخل سلولي و كاهش شكنندگي مويرگ ها هستند كه از اين نظر دو برابر قوي تر است.
ديگر اثرات و خواص قره قات عبارت اند از:
* خاصيت ضد تجمع پلاكت ها كه از اين نظر شبيه به آسپيرين و گياه سير مي باشد. (به اصطلاح عاميانه افرادي كه خون آن ها غليظ مي باشد، براي جلوگيري از لخته شدن مي توانند از قره قات استفاده كنند).
* خاصيت شل كنندگي عضلات صاف
* استفاده براي درمان امراض چشم، هنگام كم سو شدن در شب، يا براي ديد بهتر روز كاتاراكت و گلوكوما. در بعضي مشكلات چشم مانند گلوكوما، كلاژن داراي آسيب هايي مي شود كه باعث فشار زياد در چشم خواهد شد. بنابراين چون قره قات در حفاظت كلاژن موثر است، در موارد ذكر شده مفيد است. از اين رو در اروپا به طور وسيع بدين منظور از آن استفاده مي شود.
هم چنين قره قات به مقدار زيادي در اروپا براي مشكلات شبكيه اي حاصل از ديابت مورد مصرف است.
طريقه و ميزان مصرف:
محصولات دارويي حاصل از قره قات اصولا بر حسب وجود 25 درصد آنتوسيانين ها استاندارد مي گردند كه مقدار مصرف آن ها به شرح زير است:
* محصولات حاوي آنتوسيانوزيد 20 تا 160 ميلي گرم تا سه بار در روز
* عصاره هاي حاوي 25 درصد غلظت، 80 تا 160 ميلي گرم تا سه بار در روز
* دانه هاي تازه ي گياه 55 تا 110 گرم تا سه بار در روز
* مقدار مصرف، يك استكان آب سرد بر روي 5 تا 10 گرم از خرد شده ي ميوه ها ريخته و به مدت 10 دقيقه مي جوشانيم؛ سپس همان طور كه گرم است، آن را صاف نموده و ميل مي كنيم.
از قره قات در اروپا به مقدار زياد در درمان واريس و ضايعات مويرگ ها استفاده مي كنند. استفاده هاي ديگر قره قات در موارد: كاهش فشار خون، مشكلات گردش خون مغزي، هماتوري به علت نشت مويرگ ها در كليد به علت شكستگي مويرگ ها و مشكلات رگ هاي وريدي است.
قره قات را به عنوان ضد آريتمي به خصوص در نوع متوسط استفاده مي كنند. هم چنين به عنوان ضد التهاب غشاي مخاطي دهان و گلو كاربرد دارد. از خواص مهم ديگر آن، اثر ضد ادم آن است.
وجود تانن در ميوه باعث مي شود كه گاهي آن را به عنوان ضد اسهال مصرف كنند. محصول تازه براي اين مورد مناسب نيست و بهتر است بعد از خشك و كهنه شدن از آن استفاده كنند؛ چون تانن ها در ابتدا به صورت مونومر هستند و ضمن خشك شدن به صورت كندانسه (پُلي مر) در مي آيند.
تهيه ي چاي:
به 5 گرم از خرد شده ي ميوه ها يك ليوان آب سرد مي افزاييم، آن گاه حدود 10 دقيقه مي گذاريم بماند و سپس آن را به حد جوش مي رسانيم و باز هم مدت 10 تا 15 دقيقه به حال خود مي گذاريم و گرما گرم صاف مي كنيم؛ صاف شده را ميل مي كنيم.
داروهاي گياهي:
تعدادي داروي گياهي به شكل صنعتي از آن در بازار موجود است. بعضي از اين داروها مربوط به مشكلات چشم مي باشد.
عوارض و سميت:
اين كياه سمي نبوده اما مصرف مقدار زياد قره قات ممكن است عوارض روده اي- معده اي مانند اسهال ايجاد كند.
مهم ترين اثرات گزارش شده قره قات:
ضد چسبندگي پلاكت ها، ضد شكنندگي عروق مويينه، ضد ادم (ضد خيز)، ضد ويروس تبخال، ضد التهاب، ضد اكسيدان، ضد تب، ضد خونريزي هاي رتينوپاتي، ضد عفوني كننده، ضد اسپاسم، ضد زخم هاي گوارشي، ضد قارچ، ضد ويروس، قابض، محرك گردش خون، محافظ كلاژن، ادرار آور، محرك سيستم ايمني بدن، كاهش دهنده ي چربي خون و گشاد كننده ي رگ ها.
نكات قابل توجه:
ميوه هاي گونه هاي مختلفي از اين گياه در نقاط مختلف جهان مصرف دارويي دارد كه به نظر مي رسد اكثرا داراي مواد و اثرات مشابهي باشند. قره قات مورد مصرف در ايران از گياه Vaccinium جمع آوري و مورد استفاده قرار مي گيرد.
انواع ديكر قره قات كه غير از بلوبري استاما انواع ديكري هم به اين اسم قره قاط يا قره قات در ايران هست كه غسر از ميوه بلوبري مورد نظر است
قره قات دركز خراسان شمالي
آن گیاهی که در سنقز دركز خراسان به عنوان قره قات شناخته می شود اساساً گیاه دیگری است.
روستای سنقز، تنها ذخیره گاه طبیعی درختان «قره قات» در خراسان و یکی از معدود مناطقی است که این گیاه می تواند در آن جا رشد کند.
وحید امامی کارشناس مراتع اداره منابع طبیعی درگز می گوید و تأکید می کند که «قره قات درگز هنوز بسیار ناشناخته است.» بعد می گردد و توی کیفش کاغذی بیرون می آورد که اطلاعات جالبی از قره قات درگز دارد:
«گونه saghafi&assadi ribes khorasanica گونه ای جدید از جنس ribes است که در سال 1375 در استان خراسان شناسایی و معرفی گردید. این گونه جزو گونه های اندمیک و نادر استان بوده و تاکنون در هیچ نقطه دیگری از ایران و جهان گزارش نشده است. این گونه در کوه های هزارمسجد در مناطق سنقز، محدوده جنگلهای ارس لاین کهنه، دره زو میلان و تخت یخچال در ارتفاع هزار و 700 متر بالاتر از سطح دریا گزارش شده است.
لازم به ذکر است گونه دیگری از این جنس، به نام dest1809 ribes oriental که به قره قات در ایران مشهور بوده نیز به صورت لکه های پراکنده ای در جنگلهای ارسباران، ارتفاعات جنوب البرز در رودبار، کوه هزاران، زیارت گرگان و آبگرم دماوند مشاهده شده است، اما باید توجه داشت قره قات جنگلهای شمال، با گونه مورد نظر در درگز متفاوت است.
بررسی ها نشان می دهد میوه قره قات، مدر، ملین و مسهل بوده و به دلیل دارا بودن خواص ضدباکتریایی در درمان عفونتهای معده و روده استفاده می شود. اهالی منطقه معتقدند میوه های این گونه، دارویی مؤثر برای تنظیم فشار خون است. با توجه به ناشناخته بودن خواص دارویی این گیاه ناشناخته، انجام پژوهشهای بیشتر در این زمینه امری ضروری است.»
2- طبق كتاب جناب آقاي دكتر امين، قره قات كه با نام علمي Caucasian whortleberry معرفي گرديده است به دو نوع اردبيلي و كليبري در ايران وجود دارد، كه هر كدام به شرح زير هستند:
* قره قات اردبيلي
اين قره قات در برگيرنده ي ميوه هايي تقريبا كروي به رنگ قرمز تيره يا كم رنگ و داراي پوسته ي سخت و چروكيده است كه دمي در قسمت پايين آن ها قرار دارد. داخل اين ميوه ها تعدادي دانه هاي براق وجود دارد. گياه مزبور با نام علمي Vaccinium arctostaphylos از تيره ي Ericaceae (تيره ي قره قات) مي باشد كه درختچه اي تا دو متر با برگ هاي پهن بيضي شكل و بدون دم برگ است. گل هاي قره قات، سفيد مايل به سبز و گاهي صورتي هستند. ميوه هاي اين گياه از نوع سته مي باشند. اين درختچه در جنگل هاي اسالم، خلخال و ارتفاعات اردبيل رويش دارد. قره قات به صورت دم كرده در طب سنتي ايران به عنوان كاهش پُرفشاري خون و كاهش قند خون مورد استفاده قرار مي گيرد.
* قره قات كليبري
اين قره قات شامل ميوه هاي كروي با پوسته ي قرمز تيره و چروكيده ي بدون دم يا با دم كوتاه و بزرگ تر از قره قات اردبيلي است كه از درختچه اي با نام عملي Ribes biebersteinii به دست مي آيد. اين درختچه تا دو متر ارتفاع داشته و داراي برگ هاي قلبي شكل با پنج لوب استاندارد است. گياه، مربوط به تيره ي Grossulariaceae (تيره ي انگورك) بوده و در جنگل هاي ارسباران و كليبر رويش دارد.
3- با توجه به اين كه قره قات اردبيلي و كليبري مربوط به دو گياه كاملا متفاوت از نظر جنس، گونه و خانواده هستند بعيد به نظر مي رسد كه داراي اثرات مشابهي باشند. البته ممكن است هر دو در بعضي تركيبات و اثرات يكسان باشند ولي بايد ذكر كرد كه قره قات اصلي همان نوع اردبيلي است كه اثراتي مشابه، با انواع خارجي دارد.
4- با توجه به مطالعات انجام شده بر روي قره قات اردبيلي، شباهت زيادي بين تركيبات نوع ايراني و انواع خارجي وجود دارد؛ لذا اكثر اثرات ذكر شده براي گونه هاي خارجي مي تواند در مورد نوع ايراني صادق باشد؛ ولي مطالعات كامل تري را مي طلبد كه بايد به صورت كلينيكي انجام شود.
دكتر محمد حسين صالحي سورمقي – دكتراي داروسازي
================
عرضه محصول:براى كساني كه مي خواهند جزو برنامه درماني يا بهداشتي خود از بلوبري استفاده كنند:
با انواع اين محصول و نحوه تهيه آن در اين غرفه از بازارجه طيبات آشنا شوند
http://aelaa.net/Fa/viewtopic.php?f=309 ... 090#p25090