شقاقل

مدير انجمن: pejuhesh237

شقاقل

پستتوسط pejuhesh237 » شنبه ژانويه 12, 2013 9:34 am

بسم الله الرحمان الرحیم
pejuhesh237
 
پست ها : 9693
تاريخ عضويت: چهارشنبه دسامبر 08, 2010 12:09 am

شقاقل

پستتوسط pejuhesh237 » شنبه ژانويه 12, 2013 9:35 am



گياهى است از خانوادۀ Umbelliferae و نام علمى نوع وحشى آنكه ريشه آن شقاقل مرباست Malabaila Schekakul Boiss

و مترادف آن Pastinaca secacul Russ. و Tordylium sekakul Mill. مى‌باشد.


فارسی:شقاقل و ششقاقل و حشقاقل و شقيقل و هشقيقل ، «گزربرى» ، «ريشه گزربرى» ، «زردك‌ريگى» ،

هندى :ستالي و سوالي و دودهالي و كاكول و ستاور نيز نامند

عربی:

یونانی:

انگلیسی:نوع مزروع آن را Parsnip و نوع وحشى آن را Wild Parsnip

فرانسه:Panais و Panais cultiv'e «نوع مزروع آن» و Panais checacul «نوع صحرايى آن»

آلمانی:

ایتالیائی:
pejuhesh237
 
پست ها : 9693
تاريخ عضويت: چهارشنبه دسامبر 08, 2010 12:09 am

معرفی گیاه

پستتوسط pejuhesh237 » چهارشنبه آگوست 14, 2013 7:13 pm

Image
Image
Image
Image

بيخيست پر گره و با لزوجة و اندك شيرينى

و به سطبرى انگشتى و دراز و ساق گياه او پر كرده

و بر هر گرهى برگى رسته

و ثمرش به قدر نخودى و سياه و مملو از رطوبت سياه

و گلش بزرگتر از بنفشه و مستعمل از او بيخ او . کتاب تحفه حکیم مومن-طبع قدیم ص 166

متن مخزن الادويه مراجعه شد و مطالب آن موافق تحفه بود

شقاقل گياهى است دوساله شكل ظاهرى آن شبيه گياه هويج برگهاى آن داراى بريدگى و درعين‌حال دندانه‌دار، ساقه‌هاى آن گوشه‌دار است.

ريشۀ آنكه براى تهيه مربا مصرف مى‌شود نسبتا ضخيم و ضخامت آن در حد يك انگشت، پرگره و كمى شيرين است.

ميوۀ آن در ابعاد يك نخود برنگ تيره و گلهاى آن به صورت چتر مركب در انتهاى شاخۀ گل‌دهنده ظاهر مى‌شود.کتاب معارف گیاهی میر حیدر جلد 1 ص 136
pejuhesh237
 
پست ها : 9693
تاريخ عضويت: چهارشنبه دسامبر 08, 2010 12:09 am

محل رویش

پستتوسط pejuhesh237 » چهارشنبه آگوست 14, 2013 7:14 pm

. منبتش در زير اشجار متراكم و مكان نمناك کتاب تحفه حکیم مومن-طبع قدیم ص 166


متن مخزن الادويه مراجعه شد و مطالب آن موافق تحفه بود

گياه شقاقل مربا در ماسه‌هاى مرطوب و حاشيه جنگلهاى متراكم انتشار دارد.

در ايران در دماوند، شمال ايران و شيراز در كوه برفى مى‌رويد.کتاب معارف گیاهی میر حیدر جلد 1 ص 136
pejuhesh237
 
پست ها : 9693
تاريخ عضويت: چهارشنبه دسامبر 08, 2010 12:09 am

اجزاءمصرفی و سمی گیاه

پستتوسط pejuhesh237 » چهارشنبه آگوست 14, 2013 7:14 pm

همه اجزاء استفاده مي شود.

هيج جزء آن سمي نيست


در اروپا بخصوص در فرانسه از نوع مزروع آن غذايى قديمى دارند به نام Pot-au-feu كه از گوشت گاو پخته و شقاقل مزروع

و انواع سبزيجات بخصوص تره درست مى‌كنند و چاشنى‌هايى كه مى‌زنند نسبتا خوشمزه مى‌شود.

در اروپا و امريكاى شمالى به عنوان سبزى و همچنين علوفه به كار مى‌رود. کتاب معارف گیاهی میر حیدر جلد 1 ص 136
pejuhesh237
 
پست ها : 9693
تاريخ عضويت: چهارشنبه دسامبر 08, 2010 12:09 am

طبع گیاه

پستتوسط pejuhesh237 » چهارشنبه آگوست 14, 2013 7:15 pm

و قوتش تا چهار سال باقى

در اول گرم و در دويم تر کتاب تحفه حکیم مومن-طبع قدیم ص 166

متن مخزن الادويه مراجعه شد و مطالب آن موافق تحفه بود با اين اضافات:

با رطوبت فضليه کتاب مخزن الادویه طبع قدیم ص 549
pejuhesh237
 
پست ها : 9693
تاريخ عضويت: چهارشنبه دسامبر 08, 2010 12:09 am

منع مصرف

پستتوسط pejuhesh237 » چهارشنبه آگوست 14, 2013 7:16 pm

.
pejuhesh237
 
پست ها : 9693
تاريخ عضويت: چهارشنبه دسامبر 08, 2010 12:09 am

خواص و کاربردهای گیاه

پستتوسط pejuhesh237 » چهارشنبه آگوست 14, 2013 7:17 pm

و مبهى و مفتح و قاطع بلغم و مقوى كمر

و مسخن گرده و معده و مثانه و جگر و مصدع

و مضر اشتها و مصلحش عسل

و مرباى او با عسل بيغايله و مقوى ارواح و قوى

و قدر شربتش تا پنج درهم و بدلش در تقويه باه بوزن او حب الصنوبر و بوزيدانست. کتاب تحفه حکیم مومن-طبع قدیم ص 166


متن مخزن الادويه مراجعه شد و مطالب آن موافق تحفه بود
pejuhesh237
 
پست ها : 9693
تاريخ عضويت: چهارشنبه دسامبر 08, 2010 12:09 am

نسخه ها

پستتوسط pejuhesh237 » چهارشنبه آگوست 14, 2013 8:34 pm

و مبهى و مفتح و قاطع بلغم و مقوى كمر

و مسخن گرده و معده و مثانه و جگر و مصدع

و مضر اشتها و مصلحش عسل

و مرباى او با عسل بيغايله و مقوى ارواح و قوى

و قدر شربتش تا پنج درهم و بدلش در تقويه باه بوزن او حب الصنوبر و بوزيدانست. کتاب تحفه حکیم مومن-طبع قدیم ص 166


متن مخزن الادويه مراجعه شد و مطالب آن موافق تحفه بود

[/size]
مربیات و بعضی حلویات

مرباى شقاقل
مبهى و مسمن بدن و مقوى اعصاب و كمر است

شقاقل تازه را كه پوست او را خراشيده در آب آهك صاف كرده كه بقدرى تندى داشته كه زبان را بگزد يك شبانه روز بخيسانند

و به آب بجوشانند يا بشويند تا اثر آب آهك نماند

بعد از آن در آب تازه طبخ دهند تا نرم و پخته شود

و عسل را بقوام آورده شقاقل را با عسل چند جوش دهند كه جذب عسل كند

و عسل آن مقدار بايد كه شقاقل را بپوشاند

و به اين دستورات مرباى كدو و پوست هندوانه و زردك و امثال او

و اگر قويتر خواهند جهة باه در مرباى شقاقل و زردك به ازاى هر صد ل

دارچينى زنجبيل قرنفل هيل جوزبوا از هر يك ٣ ل

مشك يكدانگ كوفته و بیخته اضافه نمايند کتاب تحفه حکیم مومن-طبع قدیم- ص336
pejuhesh237
 
پست ها : 9693
تاريخ عضويت: چهارشنبه دسامبر 08, 2010 12:09 am

تحقیقات و تجربیات برای نتایج کاربرد درمانی

پستتوسط pejuhesh237 » چهارشنبه آگوست 14, 2013 8:34 pm

.
pejuhesh237
 
پست ها : 9693
تاريخ عضويت: چهارشنبه دسامبر 08, 2010 12:09 am

بعدي

بازگشت به ش


Aelaa.Net